Utilitzem galletes pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Al prémer ‘Accepte’ consenteix aquestes galletes. Podeu obtenir-ne més informació, o bé saber com canviar-ne la configuració, fent clic a Més informació
Portada > Crítiques

Els nòmades de la música

Revista Lletres Valencianes núm. 28

La pirueta

La Pirueta és una novel·la que viatja entre el deliri i la realitat i que destil·la passió pel jazz, la música gitana i la vida nòmada.Tenint de fons el sentiment de desarrelament cultural i l’odissea balcànic, el misteri i obsessió s’hi ajunten envoltats d’uns ambients oníric i eròtics molt aconseguits.

Els lectors que coneguen l’obra de Halfon, veuran com en La Pirueta, Premio de Novela Corta José María de Pereda, l’autor reprén les passes del pianista serbi Milan Rakic, ja anunciades en el capítol «Epístrofe» de la seua novel·la El boxeador polaco, publicada també per Pre-Textos en 2008.

Aquest jazzista enigmàtic és l’excusa perquè el protagonista de La Pirueta, també oriünd de Guatemala, deixe el seu país i la seua companya i emprenga un viatge obsessiu per racons insospitats de l’antiga Iugoslàvia, darrere de les passes d’aquest músic.

Inspirat per totes les postals que li envia el seu amic Milan, Eduardito, així es diu el protagonista, d’origen jueu-guatemaltec, com el mateix Halfon, inicia un periple de viatge i insomni, el qual, si el llegim en clau realista, ens deixa ben desconcertats, per tot allò que té el relat d’increïble, d’extrem i d’exagerat en el sentit més íntim de novel·la negra o de misteri. I dic això pensant en el llibre d’Antonio Muñoz Molina, El invierno en Lisboa, novel·la que m’ha evocat la literatura de Halfon. En totes dues conviuen elements com ara: el jazz; els bars; el fum del tabac; els clubs; el whisky; les xiques guapes i irresistibles; la nit; els barris perduts; les fàbriques reconvertides en locals foscos, en tots els sentits de la paraula, i les persecucions misterioses i eròtiques, així com altres demés tòpics del cinema entre «desesperadas noches de Bergman e insomnio».

I tornant a la història de La Pirueta, és aquest un relat que neix en i de l’amistat, i que la supera per viatjar molt lluny i traspassar fronteres. És així com a partir de petits relats inspirats per les targetes postals que Eduardito rep de Milan, anem coneixent històries de la cultura i de la música gitana, i llegendes, algunes més creïbles que altres, però totes elles lligades per un fil comú: la recerca d’una identitat, la d’un pianista de mare sèrbia i pare gità, que vol tornar als seus arrels i esborrar els límits entre gèneres musicals, aquells límits traçats per les mateixes «líneas ideológicas y religiosas que fraccionan al mundo y lo van tornando más inmundo».Escrita amb un prosa elegant i senzilla, el llenguatge suggerent de Halfon contribueix a crear uns ambients insòlits i uns personatges quasi de conte de terror que deixen el lector al bell mig d’un viatge al·lucinant que acaba de manera enigmàtica i commovedora.

Relat, podríem dir febril, com d’un malson que es deixa entendre millor cap al final de la novel·la, La Pirueta és una història d’històries inconnexes, de relacions personals estrambòtiques, i d’un diàleg interior agitat que no deixa en paus el seu protagonista, tot empentantlo entre el somni i la realitat cap a tot allò que el puga apropar al seu amic, per perillós i desafiant que semble. És també en aquest final on Halfon arrodoneix la creació d’una atmosfera eròtica i misteriosa digna d’esmentar, així com d’uns ambients detallats a la perfecció, on el lector no té treva possible perquè com el mateix autor escriu: «a veces la esperanza puede más que el miedo».

Lourdes Toledo. Lletres Valencianes, nº 28

http://dglb.cult.gva.es/Libro/revista-lletres/Numero28secciones/narrativa.pdf

 

La pirueta

Opinions Deixa la teua Opinió
No existeixen opinions per a aquest element.
Deixe la seua opinió
Títol
Valoració 0 1 2 3 4 5
  

Amunt OpinióOpinió Enviar a un amicEnviar a un amic TornarTornar

AEPV
AEPV
Amb la col·laboració de la Conselleria
d' Educació, Investigació, Cultura i Esport
Amb el suport del Departament de Cultura
FULL-Fundació pel Llibre i la Lectura
Gran Via Ramón y Cajal, 1 - 3a
46007 València tel. 96 394 50 03
info@fundaciofull.com
Diseño y Desarrollo Web Im3diA comunicación