Utilitzem galletes pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Al prémer ‘Accepte’ consenteix aquestes galletes. Podeu obtenir-ne més informació, o bé saber com canviar-ne la configuració, fent clic a Més informació
Portada > Críticas

'Els titelles al País Valencià', de Jaume Lloret i Esquerdo

Nosaltres La Veu - Lliris Picó

Els titelles al País Valencià

Jaume Lloret i Esquerdo (La Vila Joiosa, 1953), Doctor en Filologia Catalana, ha exercit de mestre i ha sigut professor a la Universitat d’Alacant. Estudiós de referència en la investigació sobre les arts escèniques i, sobretot dels gèneres teatrals populars, ha publicat diversos llibres com ara Cent anys de Teatre Valencià a AlacantPersonatges de l’Escena alacantina, El teatre a Alacant 1833-1936 o Teatre foguerer, entre altres. Quant a l’espectacle de titelles en concret, és coautor de volums com ara El titella a Alacant i Documenta títeres. A més a més ha participat en publicacions col·lectives amb diferents treballs d’investigació sobre teatre popular i ha col·laborat en l’Enciclopédie Mondiale des Arts de la Marionnete.

Així, l’estudi, que s’estructura en un pròleg, una introducció i quatre capítols més diversos annexos, s’ocupa tant de la vessant religiosa com de la profana d’aquest tipus d’espectacle, en tant que els titelles tenen el mateix origen que el teatre en general: les diverses manifestacions religioses que parteixen dels rituals màgics dels pobles prehistòrics i de les primeres civilitzacions, i que comencen a convertir-se ja en un divertiment teatral profà a Grècia i a Roma. Aquestes dues branques, com afirma l’autor, tenen continuïtat durant l’Edat Mitjana, per una banda, per part dels joglars ambulants a les places de les ciutats i als principals castells, i també per part de l’Església, que tot i que en un principi condemnava aquest tipus d’espectacles, acabà per adaptar-los a misteris i drames sagrats, ja que oferien grans possibilitats de seducció per emocionar i adoctrinar els creients.

Al llibre Els titelles al País Valencià, prologat per Gabriel Sansano, Catedràtic de la Universitat d’Alacant, i publicat a finals de 2019 per Publicacions de la Universitat d’Alacant, Jaume Lloret fa un exhaustiu recorregut sobre la història del teatre de titelles des de l’Antiguitat, moment en el qual aquest tipus d’espectacle es basava fonamentalment en els rituals magicoreligiosos, fins a la renovació teatral dels anys 1976 a 2018, quan a partir de la nova gestió cultural generada per les institucions democràtiques, es va possibilitar en gran part la professionalització i la formació dels titellaires gràcies a la creació de festivals i d’espais escènics, públics i privats, dedicats a les representacions teatrals, i centres especialment adreçats al teatre infantil i de titelles.

Llegir més: https://www.nosaltreslaveu.com/noticia/32358/titelles-pais-valencia-jaume-lloret-esquerdo

Els titelles al País Valencià

Opiniones Deja tu Opinión
No existen opiniones para este elemento.
Deja tu Opinión
Título
Valoración 0 1 2 3 4 5
  

Arriba OpiniónOpinión Enviar a un amigoEnviar a un amigo Volver AtrásVolver Atrás

AEPV
AEPV
Amb la col·laboració de la Conselleria
d' Educació, Investigació, Cultura i Esport
Amb el suport del Departament de Cultura
FULL-Fundació pel Llibre i la Lectura
Gran Via Ramón y Cajal, 1 - 3a
46007 València tel. 96 394 50 03
info@fundaciofull.com
Diseño y Desarrollo Web Im3diA comunicación