Utilitzem galletes pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Al prémer ‘Accepte’ consenteix aquestes galletes. Podeu obtenir-ne més informació, o bé saber com canviar-ne la configuració, fent clic a Més informació
Portada > Crítiques

Embolic de botigues i clients

Revista Lletres Valencianes

A la botiga no hi ha qui s'entenga

A la botiga no hi ha qui s'entenga. Fran Nuño, Sergio Membrillas il·lustrador. Tàndem Edicions. València, 2011.

L’escriptor i llibreter de Sevilla Fran Nuño (1973) presenta un curiós text infantil, A la botiga no hi ha qui s’entenga, una història urbana, amb tints surrealistes –adreçada a xiquets de sis anys o més– que dialoga amb les suggeridores il·lustracions de Sergio Membrillas.

Un dia qualsevol, de sobte, una dona demana caragols a la farmàcia: «No senyora, jo no venc caragols. Açò no és una ferreteria», respon pacient el farmacèutic. Allò que pareixia un cas aïllat, una confusió individual i momentània, es transforma en un fet col·lectiu i generalitzat: «aquell dia, en aquella petita ciutat d’un país mitjà, misteriosament, semblava que tots menys els comerciants eren persones molt despistades». Efectivament, un client demana fil i botons al llibreter –«si de cas, li puc vendre un manual per aprendre a cosir», contesta l’home–; un altre vol comprar un paraigua a la botiga d’ultramarins. El carnisser, l’amo d’una tenda de mobles, el quiosquer, l’encarregada de la tenda d’electrodomèstics, fins i tot les caixeres del supermercat es miraven sorpresos i un poc amoïnats perquè no podien explicar-se què els havia agafat als seus veïns –en part també perquè aquell dia cap botiguer no aconseguí vendre absolutament res, «per això, totes les caixes registradores de la ciutat macaren la mateixa xifra: zero».

Fran Nuño ha escrit una història de ressonàncies surrealistes en què la quotidianitat de la vida urbana d’una xicoteta localitat es veu trencada de sobte, durant tot un dia, sense un motiu aparent; a l’endemà, també sense cap explicació, es restaura l’ordre i la normalitat a la vila. Tot i l’efecte d’estranyesa que provoca desconèixer-ne les causes, és un encert que l’autor no haja assajat cap explicació lògica –més o menys fantasiosa– a un fenomen inexplicable: l’important és la impressió que provoca en el lector aquest seguit de despropòsits –una alteració social relativament poc greu, atès que només dura vint-i-quatre hores– i la ironia i la delicadesa amb què la història és narrada. Tan rellevants com el text escrit són els dibuixos de Sergio Membrillas (València, 1982): blaus, verds, ocres i grisos predominen en aquestes pàgines on la història es pot resseguir perfectament observant les imatges. Són il·lustracions que, d’alguna manera –potser pels colors degradats cap al gris o el blanc– tenen un aire oníric que s’avé amb el comportament estrany i misteriós dels personatges. També acord amb el desenllaç –la tornada a la normalitat– i en contrast amb les anteriors, l’última escena guanya en diversitat de tons i en saturació. Imatges i text dialoguen, doncs, sense contradiccions i sense redundàncies en aquest acurat àlbum il·lustrat. Un volum per a lectors de sis anys que es pot trobar en edició flexible –a un preu assequible a qualsevol butxaca– i en tapa dura, així com en valencià i en castellà.

Arantxa Bea
Lletres Valencianes, nº 30

http://dglab.cult.gva.es/Libro/revista-lletres/Numero30secciones/infantil_juvenil.pdf

A la botiga no hi ha qui s'entenga

Opinions Deixa la teua Opinió
No existeixen opinions per a aquest element.
Deixe la seua opinió
Títol
Valoració 0 1 2 3 4 5
  

Amunt OpinióOpinió Enviar a un amicEnviar a un amic TornarTornar

AEPV
AEPV
Amb la col·laboració de la Conselleria
d' Educació, Investigació, Cultura i Esport
Amb el suport del Departament de Cultura
FULL-Fundació pel Llibre i la Lectura
Gran Via Ramón y Cajal, 1 - 3a
46007 València tel. 96 394 50 03
info@fundaciofull.com
Diseño y Desarrollo Web Im3diA comunicación