Utilitzem galletes pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Al prémer ‘Accepte’ consenteix aquestes galletes. Podeu obtenir-ne més informació, o bé saber com canviar-ne la configuració, fent clic a Més informació
Portada > Crítiques

En defensa de les minories i contra els totalitarismes

Revista Lletres Valencianes núm. 27

Lhome s un gran fais en el mn

"L'home és un gran faisà en el món" i "La bèstia del cor" de Herta Müller. Edicions Bromera.

Tot coincidint amb la concessió del premi Nobel de Literatura a Herta Müller, Edicions Bromera acaba de publicar els dos primers títols de l’autora: L’home és un gran faisà en el món i La bèstia del cor. D’aquesta manera s’enceta la tasca de traducció d’una obra inèdita fins ara en la nostra llengua.

Herta Müller, membre de l’Acadèmia Alemanya de Llengua i Literatura i autora de més d’una vintena de llibres entre novel·les, poesia i assaig, traduïts a nombroses llengües, ha estat guardonada amb alguns dels premis més importants d’Alemanya, com ara el Kleist, el Würth, l’Aspekte i el Joseph Breitbach, als quals cal sumar ara el Premi Nobel de Literatura, atorgat a qui: «amb la concentració de la poesia i la franquesa de la prosa, descriu el paisatge dels desposseïts». Vet ací les paraules textuals amb què la Fundació Nobel reconeixia la tasca d’aquesta filla de suabs (minoria de descendents d’alemanys que viuen a Romania) que va ser marginada i censurada al seu país per refusar col·laborar amb la policia política del règim comunista de Ceaucescu i per defensar els drets d’aquesta minoria suaba a la qual pertany. No debades, la dictadura de Ceacescu i la vida dels germanòfons de Romania és un tema constant de la seua literatura. El 1987, Müller abandonà Romania i s’instal·là a Alemanya amb el seu marit, el novel·lista Richard Wagner. Per a la primavera,Bromera ha previst la publicació de dues obres més de Müller: En terres baixes i Atemschaukel, considerada per la crítica l’obra més poderosa de l’autora. La voluntat de Bromera, però, és no quedar-se amb aquests quatre títols inicials, sinó apostar per l’autora i anar oferint tota la seua obra. I és que Müller té vint-i-dues obres publicades fins ara, entre les quals hi ha també poesia  assaig.D’aquesta manera, l’alzirenca Bromera prosegueix amb el seu projecte de fer-nos arribar, després de l’egipci Mahfuz i el turc Pamuk, els Nobel inèdits, minoritaris i excepcionals.

En L’home és un gran faisà en el món els protagonistes són els membres d’una comunitat d’expressió germana a la Romania rural, dins d’una atmosfera opressiva d’insòlita cruesa.Un relat sorprenent, ja pel títol (que trobem en una frase d’un dels primers contes) i per l’estranya bellesa quasi onírica dels relats breus que s’encadenen al llarg de les 130 pàgines del llibre. En Windisch, l’home que passa cada dia amb bicicleta, des de fa dos anys, pel costat del monument als morts, és el conductor de la mirada que ens endinsa en l’univers d’una població petita, amb els seus personatges i les seues rutines quotidianes: la fàbrica de vidre, amb els seus petits i grans objectes bellíssims, el manicomi, la farinera, el viatge a la ciutat, els túnels i l’estranya manera de viure dels alemanys, el record de la guerra, de Rússia... es converteixen en senyals que el lector va trobant al llarg d’un camí inquietant, que no pot deixar de recórrer fins al final, a través de les petites escenes quotidianes que encadenen en un tot els supervivents d’aquest poble.

Hi ha, sens dubte, la capacitat de crear imatges a partir de la quotidianitat, fer de la quotidianitat metàfores brillants. I això és la força de la paraula. Això és la gran literatura i res a veure amb el costumisme inútil, de tenir a les mans un objecte bell i de llegir-lo pel simple plaer de trobar la bellesa. Aquí la bellesa ens mostra l’horror i la perplexitat de veure com, malgrat totes les morts, hem de continuar vivint. Ens revolta en el nostre intent de mostrarnos indiferents. La prosa de Müller ha estat descrita per la crítica com combativa, per ser una de les últimes veus que demana justícia per als desemparats i oblidats per la Història. Sempre dura, lúcida i mordaç, conté, però, fortes dosis de lirisme. I és que, la de Müller és una veu molt personal i atractiva i els seus relats adquireixen una dimensió d’imatges d’una enorme densitat poètica i d’una gran sensualitat. Tot això i més, s’ha dit del darrer premi Nobel de Literatura. Sens dubte, una literatura impregnada de les vivències personals d’algú que li va tocar viure durant trenta anys sota una dictadura.

Alícia Toledo

Lletres Valencianes, nº 27

http://dglab.cult.gva.es/Libro/revista-lletres/Numero27secciones/narrativa.pdf

 

Lhome s un gran fais en el mn

Opinions Deixa la teua Opinió
No existeixen opinions per a aquest element.
Deixe la seua opinió
Títol
Valoració 0 1 2 3 4 5
  

Amunt OpinióOpinió Enviar a un amicEnviar a un amic TornarTornar

AEPV
AEPV
Amb la col·laboració de la Conselleria
d' Educació, Investigació, Cultura i Esport
Amb el suport del Departament de Cultura
FULL-Fundació pel Llibre i la Lectura
Gran Via Ramón y Cajal, 1 - 3a
46007 València tel. 96 394 50 03
info@fundaciofull.com
Diseño y Desarrollo Web Im3diA comunicación