Utilitzem galletes pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Al prémer ‘Accepte’ consenteix aquestes galletes. Podeu obtenir-ne més informació, o bé saber com canviar-ne la configuració, fent clic a Més informació
Portada > Crítiques

Endinsar-se en la vegetació del Serpis

Revista Lletres Valencianes núm. 28

Les riberes del Serpis

La vegetació de ribera dels rius valencians ha estat castigada per una intensa antropització i pocs paratges costaners conserven encara bons boscos fluvials. Aquesta obra s’endinsa en la forest ripària del Serpis per analitzar la seua qualitat a partir de paràmetres científics i per explicar la influència de les fluctuacions del riu en la distribució de la vegetació.

Al llarg de les darreres dècades del segle XX, les universitats, l’administració autonòmica, els instituts d’estudis comarcals i els experts locals han dut a terme una profitosa tasca de divulgació del patrimoni botànic valencià, reconeixent bells paratges, elaborant inventaris, identificant-ne valors i proposant rutes i itineraris. A grans trets, sobretot a les comarques costaneres, és una etapa ben coberta. Valen com a exemple, per al cas del riu Serpis, els magnífics treballs de J. M. Ferrairó i l’inefable Joan Pellicer.

Saldat aquest deute, s’obri ara l’oportunitat de divulgar treballs d’investigació més especialitzats, com el que ací signen Virginia Garófano Gómez, Francisco Martínez Capel i Rafael Delgado Artés, experts en la vegetació de ribera i membres de l’Escola Politècnica Superior de Gandia (Universitat Politècnica de València). Es tracta d’una investigació desenvolupada al riu Serpis, al tram situat aigües avall de l’embassament de Beniarrés, un corredor fluvial al llarg del qual trobem espais intensament antropitzats, com ara les ribes gandienques del riu, però on destaquen altres amb una excel·lent qualitat paisatgística, com el gorg de l’Estret de l’Infern.

Més enllà d’aquesta valoració perceptiva, l’interès dels autors està fixat en dos aspectes claus. En primer lloc, el treball establix un diagnòstic de l’estat ecològic de l’esmentat corredor fluvial, subdividit a tal efecte en setze trams detalladament analitzats i avaluat a partir de diversos indicadors reiteradament referits en publicacions recents. Es tracta de classificacions sorgides a recer de la Directiva Marc de l’Aigua, que ha imposat als estats membres de la Unió Europea importants exigències en la qualitat de l’aigua fluvial i els ecosistemes associats, tot estimulant el desenvolupament d’estudis d’aquesta mena. Bona part de les tècniques emprades en aquesta extensa anàlisi s’expliquen detalladament en forma d’annex al llibre, amb una clara finalitat didàctica.

El segon objectiu del treball, el més estimulant de l’obra, és l’estudi de la relació entre les variacions del cabal del Serpis i la vegetació de ribera. El règim dels rius, amb les seues crescudes i estiatges, és un factor determinant en la distribució de les espècies vegetals. Per aquesta raó, els autors hi analitzen el capteniment recent del riu Serpis, amb un patró de fluctuacions controlat des de l’embassament de Beniarrés, per poder així explicar la distribució de les principals espècies. L’estudi aporta, a mode de conclusió, diverses recomanacions encaminades a obtindre una gestió hídrica més favorable a la millora qualitativa de la vegetació ripària i a la valorització i divulgació del patrimoni botànic. El treball, científicament impecable, és a més a més una bona mostra dels beneficis que pot generar la descentralització universitària, quan existeix un cert compromís amb el territori i un adequat entramat institucional.

Carles Sanchis Ibor Lletres Valencianes, nº 28

http://dglb.cult.gva.es/Libro/revista-lletres/Numero28secciones/ensayo.pdf

 

Les riberes del Serpis

Opinions Deixa la teua Opinió
No existeixen opinions per a aquest element.
Deixe la seua opinió
Títol
Valoració 0 1 2 3 4 5
  

Amunt OpinióOpinió Enviar a un amicEnviar a un amic TornarTornar

AEPV
AEPV
Amb la col·laboració de la Conselleria
d' Educació, Investigació, Cultura i Esport
Amb el suport del Departament de Cultura
FULL-Fundació pel Llibre i la Lectura
Gran Via Ramón y Cajal, 1 - 3a
46007 València tel. 96 394 50 03
info@fundaciofull.com
Diseño y Desarrollo Web Im3diA comunicación