Utilitzem galletes pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Al prémer ‘Accepte’ consenteix aquestes galletes. Podeu obtenir-ne més informació, o bé saber com canviar-ne la configuració, fent clic a Més informació
Portada > Crítiques

Entre dones: una obra destacada

Revista Lletres Valencianes 50 / Empar de Lanuza

Entre dones

Entre dones és una obra en què deu escriptores, amb uns relats inèdits, tracten amb encert i precisió les inquietuds i situacions que vivim les dones. El que començà com un projecte ha esdevingut afortunadament una realitat, a causa de la bona acollida de les autores i de l’editora.

La manera d’assaborir aquests deu contes, tan diferents quant a tema i estil, és llegir-los a poc a poc i en silenci. I si anem d’una autora a una altra, a passes menudes, podrem viure i tal vegada reconèixer algunes de les preocupacions de les protagonistes. Segurament ens provocarà el desig de llegir més escrits de les autores i de les escriptores citades. Això, que representa fer una passa més enllà de les narracions d’Entre dones, és un dels altres valors del llibre.

Però convé fer una ullada a la manera en què es gestà l’obra.

Raquel Ricart, l’autora que la va concebre, explica que la idea sorgí al novembre de 2015. Si tenim en compte que el llibre aparegué a l’abril, per a la Fira del Llibre de 2016, hem de dir que sembla tocat de vareta de fada! I això ens du a les seues paraules sobre les autores: «em van respondre afirmativament (...) amb entusiasme i alegria». I no sols això, sinó que «en una setmana ja havia trobat l’editora».

Les autores, contemporànies, de distintes comarques del País Valencià, unes més majors i d’altres més joves, que escriuen i publiquen en distints gèneres i editorials, es varen il·lusionar amb el projecte de presentar una narració curta i inèdita en què les protagonistes foren una o més dones. Així de senzill!

I entre totes varen dur endavant aquest llibre que ha quedat tan ben resolt i en un temps tan curt que necessàriament ha de ser motiu de felicitació.

Però, i els relats? Com són? De què parlen? Doncs n’hi ha d’escrits amb un estil directe i altres de més complexos; n’hi ha descriptius, de reflexius, de tendres, de poètics, d’apassionats i alguns en què es percep un mig somriure enyoradís.

Respecte als temes, hi ha apreciacions sobre la vida present, uns altres tracten el dolor, la família, l’emoció de la maternitat i de la paternitat, el treball, la relació entre mare i filla, el record de la vida passada i la viudetat, l’amor, l’amistat, la mort, la vellesa...

En conjunt, és una obra que sembla un clam, que mostra de manera molt sincera com de difícil pot arribar a ser la vida o quant de gaudi hi pot contenir. En qualsevol cas parla de fets vitals, emotius, plens de raons i tan pròxims a les dones que fa pensar en les dificultats i en el valor que cal tenir per afrontar-los.

També cal parlar de l’epíleg, un text que es podria haver denominat pròleg i que hauria anat en la part inicial del llibre, però si l’autora, Maria Lacueva, li ha donat aquest nom, haurà estat per deixar fluir lliurement l’obra en mans de les lectores i dels lectors. En el seu text, no sols ens informa d’antologies valencianes, sinó que exposa les dificultats socials amb què s’han trobat les escriptores al llarg de la història. I, a més, hi analitza la coberta i hi dedica unes paraules als textos publicats, tan interessants, que és molt probable que vulguem mamprendre la lectura de nou tot just després d’acabar-la... per apreciar aquelles coses que potser se’ns han passat per alt i que ella ens ha fet notar.

Empar de Lanuza Hurtado

 

Entre dones

Opinions Deixa la teua Opinió
No existeixen opinions per a aquest element.
Deixe la seua opinió
Títol
Valoració 0 1 2 3 4 5
  

Amunt OpinióOpinió Enviar a un amicEnviar a un amic TornarTornar

AEPV
AEPV
Amb la col·laboració de la Conselleria
d' Educació, Investigació, Cultura i Esport
Amb el suport del Departament de Cultura
FULL-Fundació pel Llibre i la Lectura
Gran Via Ramón y Cajal, 1 - 3a
46007 València tel. 96 394 50 03
info@fundaciofull.com
Diseño y Desarrollo Web Im3diA comunicación