Utilitzem galletes pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Al prémer ‘Accepte’ consenteix aquestes galletes. Podeu obtenir-ne més informació, o bé saber com canviar-ne la configuració, fent clic a Més informació
Portada > Crítiques

Esbós per a un llibre

Revista Lletres Valencianes núm. 28

SIS CONTES I UNA NOVEL·LA INCERTA

Sis contes i una novel·la incerta. Jovi Lozano-Seser. Edicions 96, La Pobla Llarga, 2010

Dedicar-se al món de les lletres, en aquest país nostre, és un objectiu que exigeix una bona dosi de fe. I com quasi tots els oficis del món, el fet de ser escriptor, exigeix un camí d’aprenentatges on posar en pràctica, amb encerts i errades, la destresa literària. Sis contes i una novel·la incerta és un recull on podem descobrir el bastiment de una nova veu literària del panorama valencià.

«Escriure malgrat tot, malgrat la desesperació. No: amb la desesperació (...). Escriure és tractar de saber allò que u escriuria si u escriguera». Aquesta cita del llibre Escriure, de Marguerite Duras, encapçala les primeres pàgines d’aquest obra. I el fet d’escriure, malgrat la desesperació que per alguns suposa, és la vocació que s’ha revifat en els darrers anys en Jovi Lozano-Seser. Tal i com, confessa el propi autor en les planes introductòries, des de fa un any ha tornat a reprendre aquell instint que es despertar en la seua adolescència, però que durant uns anys va decidir deixar de banda. Fruit d’aquelles primeres experiències, i d’aquesta revifada actual, és Sis contes i una novel·la incerta, un recull de narracions curtes guardonades per diferents en diferents premis convocats per entitats municipals.

Un dels camins més freqüentats per arribar a assolir l’ofici d’escriptor és l’inici per la narrativa curta. Tal vegada, alguns pensaran que aquest gènere pot oferir més avantatges per encetar aventures literàries, i d’altres consideren que a més aquest tipus de narracions compten amb més convocatòries literàries arreu del nostre territori lingüístic. Per tant, no sabem si és primer l’ou o la gallina, si l’escriptor tria el conte per que és un gènere on es troba més distés o perquè és on ha més possibilitats de veure l’obra publicada. Però, el ben cert, és que la narrativa curta moltes vegades rep injustament consideracions d’obra menor, un fet que no s’ajusta gens ni mica a la realitat, i com a mostra només anar ben a prop per comprovar els excel·lents autors que han escrit en la nostra llengua i que han abastat èxit internacional.

I endinsant-nos en el contes «incerts» d’aquest llibre podem intuir la presència d’una nova veu narrativa dins el panorama valencià. D’aquest a forma, les primeres narracions, «El passeig», «Oblidar les flors» i «Vaig», desprenen el regust dels experiments adolescent amb les lletres. Posteriorment, podem llegir altres històries com «Una hora en la vida de Marwan Chamut», «La senyora Marta i l’apocalipsi« o «Intuïció», on el realisme i un ritme narratiu encertat desperta algunes pors i reflexions que suren en les societats occidentals. Finalment, la narració curta que tanca el recull, «Esbós per a una improbable novel·la històrica», s’endinsa en les trames editorials que envolten la creativitat, dosificant la ironia i oferint un retrat parodiat d’allò que s’amaga darrere dels negres secrets creatius. Aquesta improbable novel·la és tal vegada el punt àlgid on podem albirar un major grau de maduresa del bastiment de l’escriptor.

En conclusió, ens trobem amb un llibre on la línia cronològica de la seua creació, reflecteix el creixent qualitatiu i de saó literària de l’autor. Per un altra banda, més enllà del contingut textual també cal destacar una original coberta que contrasta amb unes il·lustracions gens coherents amb l’estil del llibre.

Ricard Peris
Lletres Valencianes, nº 28

http://dglb.cult.gva.es/Libro/revista-lletres/Numero28secciones/narrativa.pdf

SIS CONTES I UNA NOVEL·LA INCERTA

Opinions Deixa la teua Opinió
No existeixen opinions per a aquest element.
Deixe la seua opinió
Títol
Valoració 0 1 2 3 4 5
  

Amunt OpinióOpinió Enviar a un amicEnviar a un amic TornarTornar

AEPV
AEPV
Amb la col·laboració de la Conselleria
d' Educació, Investigació, Cultura i Esport
Amb el suport del Departament de Cultura
FULL-Fundació pel Llibre i la Lectura
Gran Via Ramón y Cajal, 1 - 3a
46007 València tel. 96 394 50 03
info@fundaciofull.com
Diseño y Desarrollo Web Im3diA comunicación