Utilitzem galletes pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Al prémer ‘Accepte’ consenteix aquestes galletes. Podeu obtenir-ne més informació, o bé saber com canviar-ne la configuració, fent clic a Més informació
Portada > Noticias > Gran Família APIV

Estatut de l'artista (II)

APIV | 13-07-2020

8. CONTROL AL FRAU DELS FALSOS AUTÒNOMS
Els treballadors/es per compte d'altri són sovint forçats/des a relacions mercantils com si ho feren per compte propi. L'empresari/a ha de donar al treballador/a cultural d'alta i de baixa en la Seguretat Social, sempre que aquest/a així ho demande. Es recomana, entre altres mesures, l'opció de la cotització parcial per a artistes en espectacles públics o per als treballadors/es per compte propi, així com aclarir els requisits per a la inclusió en el Règim Especial de Treballadors Autònoms.

9. SUPRESSIÓ DE L'IRPF
Es vol suprimir la retenció de l'IRPF quan els ingressos no superen el Salari Mínim Interprofessional. Quan les nostres rendes siguen irregulars, es proposa fer una mitjana dels tres o quatre últims anys, un tipus progressiu o no tributar pel 30% de la nostra activitat econòmica. Es pretén baixar en les factures la retenció del 15% al 5% i al 2% per a contractes de duració inferior a un any regulats com a relacions laborals especials d'artistes en espectacles públics. També es vol afegir en els models d'impostos d'Hisenda una clau o subclau específica per a les bestretes a compte de drets de propietat intel·lectual.

10. APLICACIÓ DE DESPESES DEDUÏBLES
Es proposa que es consideren despeses deduïbles a efectes comptables, tant la formació, els instruments i les eines de treball en el cas del treball per compte d'altri, com totes les despeses necessàries per a desenvolupar l'activitat artística professional (cursos, instruments, eines, representants artístics, restauració, viatges, electricitat, telèfon, etc.) en el cas del treball per compte propi. També es busca elevar el percentatge a descomptar de despeses de difícil justificació.

11. INCENTIVAR EL MECENATGE
Incentivar el mecenatge per als/les creadors/es, dotant d'incentius fiscals de fins a un 100% de deducció els/les donants.

12. IMPOST SOBRE ACTIVITATS ECONÒMIQUES (IAE)
Es recomana la modificació de l'IAE actualitzant els epígrafs a la realitat de les professions artístiques (execució i producció lligats a drets d'autor), situant a tots/es els/les professionals de la cultura en la secció tercera de l'IAE, desvinculant-los d'activitats relacionades amb l'esport i amb espectacles taurins, així com la creació d’una Secció d'Activitats Empresarials per a col·lectius compostos per autors i autores.
També es vol facilitar el reconeixement de les professions culturals de recent creació o consolidació i la inclusió dels perfils professionals artístics i culturals en el Catàleg Nacional de Qualificacions Professionals, definint de manera precisa quines activitats són susceptibles d'incloure's en l'Estatut de l'Artista.
 

13. COMPATIBILITAT DELS DRETS D'AUTORIA I ACTIVITATS CREATIVES AMB LA JUBILACIÓ
Es volen compatibilitzar els drets d'autor amb les pensions per jubilació, d'incapacitat permanent o no contributives per atur, rendes d'inserció i altres prestacions o ajudes de caràcter públic.
Malgrat que es va aprovar el Reial decret 302/2019, de 26 d'abril, pel qual es regula la compatibilitat de la pensió contributiva de jubilació i l'activitat de creació artística, aquest deixa fora de l'exercici del dret de compatibilitat gran quantitat de supòsits que necessiten protecció, a més de no ser una mesura amb caràcter retroactiu.
 

Més informació:

Opiniones Deja tu Opinión
No existen opiniones para este elemento.
Deja tu Opinión
Título
Valoración 0 1 2 3 4 5
  

Arriba OpiniónOpinión Enviar a un amigoEnviar a un amigo Volver AtrásVolver Atrás

AEPV
AEPV
Amb la col·laboració de la Conselleria
d' Educació, Investigació, Cultura i Esport
Amb el suport del Departament de Cultura
FULL-Fundació pel Llibre i la Lectura
Gran Via Ramón y Cajal, 1 - 3a
46007 València tel. 96 394 50 03
info@fundaciofull.com
Diseño y Desarrollo Web Im3diA comunicación