1. QUÈ ÉS L'ESTATUT DE L'ARTISTA?
Finalment denominat Estatut de l'Artista, l'Autor/Creador i el Treballador de la Cultura, es tracta d'una proposta de regulació de lleis transversals per al desenvolupament de totes les professions culturals que minimitzaria els greus problemes que patim els treballadors de la indústria cultural. El setembre del 2018, per unanimitat parlamentària, s'aprovà un informe amb 76 conclusions sobre les quals legislar tot el sector cultural, amb mesures sobre fiscalitat o normativa laboral, igualtat, prestacions per maternitat, intermitència, transició professional, representació sindical, compatibilitat amb la jubilació, etc.
2. RECONEIXEMENT DE LA INTERMITÈNCIA LABORAL
En les professions artístiques és molt freqüent que el treball es realitze per temporades. Es precisa una reforma del sistema de Seguretat Social, on els períodes d´intermitència no signifiquen períodes de desprotecció, garantint l'acció protectora de la Seguretat Social. S'han de considerar com a períodes d'activitat laboral els de preparació i cobrir la inactivitat amb prestacions d'atur a partir d'un nombre de dies d'afiliació, durant un any i amb unes hores mínimes de treball.
3. QUOTA D'AUTÒNOMS PROGRESSIVA
Es proposa la supressió de la quota per als autònoms quan els seus ingressos siguen inferiors al SMI (Salari Mínim Interprofessional) i la implantació d'una quota progressiva quan els seus ingressos siguen superiors ). Es recomana un sistema de bonificacions per a flexibilitzar el RETA en situacions de discontinuïtat en les altes dels treballadors culturals. És a dir, afavorir estar d'alta més temps en períodes sense ingressos per a poder tindre cobertura en futures prestacions. Es proposa l'exempció de l'obligatorietat de cotitzar per a tots aquells artistes els rendiments bruts anuals dels quals no aconseguisquen el 50% del salari mínim interprofessional i facilitar l'alta en el RETA per dia treballat.
4. DRET A LA REPRESENTACIÓ SINDICAL
Es proposa estudiar fórmules per a autoritzar les Associacions d'Artistes per a negociar acords d'interés i publicar tarifes orientatives que augmenten la protecció del treballador/a, tant del treballador/a per compte propi com per compte d'altri. Es vol dotar a les associacions de legitimació processal per a actuar en nom dels seus associats enfront d'abusos i fraus col·lectius en el sector, a semblança de les associacions de consumidors. Els artistes, encara que treballen per compte propi, han de poder formar sindicats per a defensar els seus drets col·lectivament.
5. PROTECCIÓ A LA MATERNITAT I ALTRES DRETS
Es vol millorar la cobertura per a l'accés dels treballadors/es a les prestacions ja existents: maternitat, paternitat, cessament d'activitat o atur, lactància, risc d'embaràs, malaltia, accident de treball, jubilació, etc. i permetre la compatibilitat de la prestació per maternitat amb el treball a temps parcial.
6. RECONEIXEMENT DE LES MALALTIES PROFESSIONALS
Es vol establir un quadre de malalties, lesions, afeccions i al·lèrgies que impedisquen el desenvolupament de l'activitat professional i siguen causa de baixa laboral, així com instaurar programes de seguiment i prevenció laboral.
7. DESCENS DE L'IVA
Es vol aplicar un descens immediat de l'IVA al tipus impositiu reduït del 10% per a tots els béns, objectes culturals, activitats artístiques i serveis relacionats. El Reial decret llei 26/2018, de 28 de desembre de 2018, pel qual es van aprovar algunes «mesures d'urgència sobre la creació artística i la cinematografia» només estableix la reducció del 21% al 10% als serveis prestats per intèrprets, artistes, directors i tècnics de productores de cinema i a organitzadors d'obres teatrals i musicals. Es vol permetre el criteri d'IVA en caixa, és a dir, retardar l'ingrés de l’IVA fins que es produïsca el seu cobrament.
Continuarà...
Més informació: http://www.fadip.org/
Opinions | Deixa la teua Opinió |
No existeixen opinions per a aquest element. |