Utilitzem galletes pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Al prémer ‘Accepte’ consenteix aquestes galletes. Podeu obtenir-ne més informació, o bé saber com canviar-ne la configuració, fent clic a Més informació
Portada > Crítiques

'Gat Vell. Dites marineres', de Francesc Xavier Llorca Ibi

Nosaltres La Veu - Llúcia Martín

 Gat Vell. Dites marineres

Gat Vell designa els homes de la mar, un ofici amb ressò de marginalitat (xusma) i d’aïllament enfront de la immensitat. Persones que viuen en una llibertat que la resta d’oficis no proporcionen i que els fa peculiars. Com també ho és de peculiar el seu llenguatge i les dites que han lexicalitzat relacionades amb l’ofici mariner que revelen un saber atàvic de contacte amb la natura molt diferent al de la gent que viu en altres indrets.

Totes aquestes expressions les trobarem al volum Gat VellDites marineres de Francesc Xavier Llorca Ibi, professor de la Facultat d’Educació de la Universitat d’Alacant i Doctor en Filologia Catalana amb la tesi El llenguatge mariner a la Comarca de La Marina, dirigida per l’alcoià Jordi Colomina i Castanyer. Bon coneixedor de la matèria, Llorca és autor d’altres obres sobre el món mariner com ara Llengua d’arraix (Acadèmia Valenciana de la Llengua, 2008), i d’articles apareguts en prestigioses revistes d’àmbit internacional.

L’estudi de la parla marinera arreplegat a Gat Vell combina la metodologia en recerca popular amb la pròpia de la lingüística. L’etnopoètica proporciona els mecanismes per entendre el medi i conéixer els informants, creadors del llenguatge mariner. La lingüística, les eines per tal de classificar, documentar i interpretar la fraseologia. A més, l’autor ha escorcollat l’obra dels més importants lexicògrafs, dialectòlegs, gramàtics, estudiosos de la fraseologia, escriptors de la Marina, famosos folkloristes, defensors del valencià, com ara Carles Ros o Lluís Galiana, fins a l’obra de mestres com ara Manuel Sanchis Guarner. A més, ha buscat documentació en els clàssics, una font incansable de riquesa lingüística. Esmentarem, per exemple, Ausiàs March, de qui és ben sabuda l’afecció pel vocabulari mariner, i Joanot Martorell, qui també va viatjar per la Mediterrània com el seu heroi de ficció, Tirant. Ens sorprén trobar un valencià com Vicent Ferrer usant expressions marines o el barceloní Bernat Metge, qui aconsellava “ser de natura d’anguila” i anar per la vida obviant problemes.

Llegir més: https://www.nosaltreslaveu.com/noticia/32750/gat-vell-dites-marineres-francesc-xavier-llorca-ibi

Gat Vell. Dites marineres

Opinions Deixa la teua Opinió
No existeixen opinions per a aquest element.
Deixe la seua opinió
Títol
Valoració 0 1 2 3 4 5
  

Amunt OpinióOpinió Enviar a un amicEnviar a un amic TornarTornar

AEPV
AEPV
Amb la col·laboració de la Conselleria
d' Educació, Investigació, Cultura i Esport
Amb el suport del Departament de Cultura
FULL-Fundació pel Llibre i la Lectura
Gran Via Ramón y Cajal, 1 - 3a
46007 València tel. 96 394 50 03
info@fundaciofull.com
Diseño y Desarrollo Web Im3diA comunicación