Utilitzem galletes pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Al prémer ‘Accepte’ consenteix aquestes galletes. Podeu obtenir-ne més informació, o bé saber com canviar-ne la configuració, fent clic a Més informació
Portada > Notícies

Germà Colón Domènech, adéu al savi modest de les paraules

Castellón Plaza/ Ximo Górriz | 23-03-2020

Fotografia: UJI

Fotografia: UJI

Galeria d'Imatges

“Res no defineix tant a les persones com la seua parla”. Amb aquesta frase, Germà Colón Domènech explicava com d’importants són les paraules per a entendre a les persones. I de pas, feia explícit un dels motius que, en 1946, en acabar el Batxillerat a l'Institut Francesc Ribalta de Castelló, van encaminar els seus passos cap a la Universitat de Barcelona, on va estudiar Filosofia i Lletres, que incloïa un programa de Filologia Romànica amb professors com Antoni Badia i Margarit o Martí de Riquer.

Llicenciat en 1951, el 12 de desembre de l’any següent va presentar la seua tesi doctoral a la Universitat Central de Madrid -com aleshores era preceptiu- amb una tesi de dialectologia sobre la parla de Castelló, davant un tribunal presidit per Dámaso Alonso. El treball de camp per aquella tesi, una enquesta dialectal pels pobles de la província, feta entre 1950 i 1951, suposa l’inici d’una carrera acadèmica prolífica. La publicació a finals de 2015 del Vocabulari castellonenc, resultat d’aquell treball i editat per l’Ajuntament de Castelló, tancava d’alguna manera un enorme cercle de dècades d’estudi de la filologia i la lingüística romànica que el professor Lluís Meseguer resumeix així a la seua obra Castelló literari: “la llengua catalana no sabria el que sap sobre tal o qual mot sense tants i tants articles de Germà Colón”.

Fill del fotògraf Germán Colón Navarro i Paquita Domènech Benlliure, i nascut al número 57 del carrer Alloza quan s’acomiadava el mes de novembre de 1928, la vida de Germà Colón va transcórrer en gran part molt lluny de la seua ciutat natal. De Barcelona va passar a Lovaina i Zúric, gràcies a beques d’estudis.

Després d’una interrupció forçada pel servei militar, finalment, ja en 1954, Basilea va esdevenir la seua ciutat d’adopció, amb una plaça de lector d’espanyol a proposta del filòleg suís Walther von Wartburg. A la ciutat suïssa combina aquesta feina amb la de redactor d’un centre d’investigació on esdevindrà un reconegut lexicògraf. Mentrestant, la seua progressió acadèmica continuarà i finalment esdevindrà catedràtic numerari de la Universitat de Basilea en 1967. Va ser alhora professor a la Universitat d'Estrasburg (del 1968 al 1972) i a la Universitat Autònoma de Barcelona (1973-74). A Basilea dirigí nombroses tesis doctorals i creà una escola d'hispanística i catalanística. Des de 1964 era membre de la Reial Acadèmia de Bones Lletres de Barcelona, i també va ser conseller d’honor de l’Associació Internacional de Llengua i Literatura Catalanes (que va presidir de 1976 a 1982) i membre numerari de l’Institut d’Estudis Catalans. A més, també era acadèmic corresponent de la Real Academia Española (RAE)

Llegir més: https://castellonplaza.com/germa-colon-domenech-adeu-al-savi-modest-de-les-paraules

Opinions Deixa la teua Opinió
No existeixen opinions per a aquest element.
Deixe la seua opinió
Títol
Valoració 0 1 2 3 4 5
  

Amunt OpinióOpinió Enviar a un amicEnviar a un amic TornarTornar

AEPV
AEPV
Amb la col·laboració de la Conselleria
d' Educació, Investigació, Cultura i Esport
Amb el suport del Departament de Cultura
FULL-Fundació pel Llibre i la Lectura
Gran Via Ramón y Cajal, 1 - 3a
46007 València tel. 96 394 50 03
info@fundaciofull.com
Diseño y Desarrollo Web Im3diA comunicación