Utilitzem galletes pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Al prémer ‘Accepte’ consenteix aquestes galletes. Podeu obtenir-ne més informació, o bé saber com canviar-ne la configuració, fent clic a Més informació
Portada > Crítiques

Històries encadenades

Revista Lletres Valencianes núm. 26

Lencantadora de Florncia

"L'encantadora de Florència" Salman Rushdie traduc. Marta Pera. Edicions Bromera

Salman Rushdie torna amb L'encantadora de Florència a les seues arrels, plenes de màgia i d'històries d'encantaments. S'hi barreja la història i la faula en una reconstrucció màgica d'aquell període de lluites i imperis que va donar peu al naixement de la Índia.

 Salman Rushdie ha estat un home que s'ha obert al món amb una decisió i passió que no han estat enteses. «Quan vaig començar a escriure –afirma– tenia la idea d'expandir el món que m'envoltava, però hi ha gent que no vol un món més obert.» Així doncs, l'autor, que va créixer enmig de faules de tot tipus, ha trobat en la literatura la manera de transmetre aquesta passió màgica per les històries, tan present en la cultura popular de l'Índia, on abunden els contadors d'històries. En aquest sentit, L'encantadora de Florència suposa en el camí ja traçat per Rushdie, un nou pas cap a l'encontre amb la seua cultura –no oblidem que la majoria de les seus obres de ficció estan ambientades a la terra on va nàixer, l'Índia. I per a donar aquesta passa, Rushdie ha recreat l'origen del seu país en el relat d'una passió amorosa. Així doncs, l'autor se centra en la història del segle XVI, just quan s'inicia la construcció d'una nació, en un moment en què dos mons ben diferents, la Florència dels Medici i l'imperi Mongol, s'encontren.

El relat que ens conta l'autor angloindi és una història llegendària que transita des de Mongòlia fins a Florència, escrita per tal de ser beguda a glops curts i en una copa delicada. Si bé està teixida amb un ritme poderós i dinàmic, i construïda sobre una acrobàcia verbal i una imaginació prodigiosa, l'estil de la novel·la arriba, en ocasions, a apoderar-se del sentit de la història. El llibre, que comença com ho fan els relats llegendaris, presenta un viatger procedent d'Europa,Mogor dell'Amore, que arriba a una cort i, un cop presentat a l'emperador Jalaluddin Akbar, el més gran dels emperadors mongols, es llança al relat d'una història fascinant, a través de la qual vol seduir els oïts de l'emperador.Amb una estructura, doncs, d'històries encadenades, de mise en abîme, a la francesa, aquestes històries que no cessen, penetren una dins de l'altra, contades amb màgia, per tal de tenir encantat l'emperador i perllongar la visita del viatger, qui, en el fons, busca ser acceptat dins de la cort. Una manera de fabular que evocarà als lectors Les mil i una nits. Immers en l'aire fantàstic i misteriós del relat, propi dels contes orientals, el lector coneix no sol com es va gestar el major imperi mongol de la història, sinó també la vida florentina del Renaixement, i ho fa a través de tres amics –personatges històrics– units pel mateix destí que unirà també els dos regnes. Així doncs, Rushdie dóna forma a un relat de fons històric amb un esforç d'imaginació i erudició admirables, en el qual, a pesar de ser tres homes el fil conductor, és la presència dominant i permanent de dues dones dotades de poders màgics allò que marca el destí de tots aquells que apareixen en la trama de la història.

Com bé poden imaginar els lectors, L'encantadora de Florència és una novel·la que s'ha de llegir amb atenció i predisposició, perquè és un relat sinuós, farcit de noms i esdeveniments, que no dubta a saltar d'un lloc a un altre en el temps, quan així ho necessita, on el detall crida al detall, i on, a pesar de la bellesa i de la brillantor del relat, hom corre el risc de perdre el fil i el sentit de la història.

Lourdes Toledo

Lletres Valencianes, nº 26

http://dglb.cult.gva.es/Libro/revista-lletres/Numero26secciones/narrativa.pdf

 

Lencantadora de Florncia

Opinions Deixa la teua Opinió
No existeixen opinions per a aquest element.
Deixe la seua opinió
Títol
Valoració 0 1 2 3 4 5
  

Amunt OpinióOpinió Enviar a un amicEnviar a un amic TornarTornar

AEPV
AEPV
Amb la col·laboració de la Conselleria
d' Educació, Investigació, Cultura i Esport
Amb el suport del Departament de Cultura
FULL-Fundació pel Llibre i la Lectura
Gran Via Ramón y Cajal, 1 - 3a
46007 València tel. 96 394 50 03
info@fundaciofull.com
Diseño y Desarrollo Web Im3diA comunicación