Utilitzem galletes pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Al prémer ‘Accepte’ consenteix aquestes galletes. Podeu obtenir-ne més informació, o bé saber com canviar-ne la configuració, fent clic a Més informació
Portada > Crítiques

Històries viscudes, històries contades

Revista Lletres Valencianes núm. 36

El pare és meu! Ilan Brenman / Autor Juliana Bollini / Il·lustradora. Edicions Bromera. Alzira, 2013

Aquest àlbum, que Ilan Brenman va publicar en 2011 al Brasil amb il·lustracions de Juliana Bollini i que ara Edicions Bromera ofereix al públic valencià en la nostra llengua, naix d'un fet viscut per l'autor amb les seues filles, producte de l'experiència personal del «tanto te quiero que te apuñeo».

L'escriptor brasiler Ilan Brenman, autor de Les princeses també es tiren pets, Els animals també es tiren pets o Mamaaa! beu de diferents fonts d'inspiració en aquesta vocació irrenunciable d'explicar i escriure històries: d'una banda, la barreja de cultures riques en tradició narrativa que es congreguen en el substanciós origen familiar de Brenman (israelià, naturalitzat brasiler, fill d'habitants de Buenos Aires, nét de polonesos i russos); un còctel cultural que li encomana aquest gust per les històries contades oralment en la vida dels infants. D'altra banda, de la seua formació com a psicòleg trau l'anècdota que mentre era estudiant i feia pràctiques en una escola, uns xiquets li van demanar que els explicara un conte i ell no en sabia cap. «Per què no te n'inventes un?», li van demanar. I això és el que ha fet des d'aleshores. A més, Brenman assegura que el seus contes provenen quasi sempre de la relació que té amb les seues dues filles. S'estima més partir de l'experiència personal que no pas fer al·legats contra situacions de la societat on viu. En aquest sentit, El pare és meu! no té les seues arrels en el tema de la separació o divorci –com en un principi es podria pensar–, ni té esperit de dirigir el lector cap a una determinada interpretació. Senzillament té l'origen en una experiència familiar d'un dia que anava passejant amb les seues filles agafades cada una d'una mà i van començar a estirar i a cridar «el pare és meu!» i aleshores ell els va dir «Em partireu en dos!»

En aquesta aventura de fer contes, Brenman compta sempre amb la col·laboració d'un il·lustrador còmplice. En el cas d'El pare és meu!, és l'art de Juliana Bollini (argentina resident a Sao Paulo), una maga del paper maixé, fascinada per la versatilitat del paper i de tot tipus de textures i colors. De fet, en les il·lustracions d'aquest àlbum utilitza els mateixos materials que en els seus ninots i les escultures (paper, cartó, fil d'aram, cordill, cola, teles, tisores...), encara que en aquest cas les figures han estat fotografiades i, després de treballades amb l'ordinador, impreses en les pàgines d'aquest llibre. No és una tècnica més, sinó que es persegueix donar més vida als personatges, un efecte de realitat molt laboriós, però molt efectiu també: la roba, les sabates, els cabells dels personatges... Mereixen especial esment els mitjans de locomoció (l'automòbil i la bicicleta).

Pel que fa a la veu narrativa, una sensació curiosa recorre el text: no és tant el contador d'històries professional qui ens parla –el narrador d'altres històries anteriors de Brenman–, sinó que és el pare Ilan Brenman qui eregeix la seua veu. No debades, la dedicatòria de l'autor que encapçala el llibre diu: «Als pares a qui els encanta jugar amb els fills i contar-los històries». I un altre detall encara en aquest sentit, al personatge del pare no se li veu el cap, la il·lustració ens el mostra només del coll als peus –al més pur estil Warner Bros. Serà la cara d'Ilan Brenman la que s'amaga darrere dels trets inexistent d'aquest personatge-pare del seu llibre?

 

Alícia Toledo

http://dglab.cult.gva.es/Libro/li-revistalletres36_e.htm

El pare es meu

Opinions Deixa la teua Opinió
No existeixen opinions per a aquest element.
Deixe la seua opinió
Títol
Valoració 0 1 2 3 4 5
  

Amunt OpinióOpinió Enviar a un amicEnviar a un amic TornarTornar

AEPV
AEPV
Amb la col·laboració de la Conselleria
d' Educació, Investigació, Cultura i Esport
Amb el suport del Departament de Cultura
FULL-Fundació pel Llibre i la Lectura
Gran Via Ramón y Cajal, 1 - 3a
46007 València tel. 96 394 50 03
info@fundaciofull.com
Diseño y Desarrollo Web Im3diA comunicación