Utilitzem galletes pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Al prémer ‘Accepte’ consenteix aquestes galletes. Podeu obtenir-ne més informació, o bé saber com canviar-ne la configuració, fent clic a Més informació
Portada > Crítiques

Illes

Revista Lletres Valencianes

Las islas fabulosas

Las islas fabulosas. Joan Manuel Gisbert. Miguel Calatayud. Diálogo Infantil. València 2011.

Una nova entrega de la col·lecció «Llibres molt il·lustrats», ens apropa al ric univers que han aconseguit crear en aquest llibre Miguel Calatayud (Asp, Alacant, 1942) i Joan Francesc Gisbert (Barcelona, 1949). Junts ens descobreixen dotze illes a les que molts de nosaltres ens agradaria trobar ni que siga per admirar des de la distància.

Miguel Calatayud és un il·lustrador, que al seu nombrosos premis nacionals i internacionals, va afegir l’any 2009 el premi Nacional d’Il·lustració pel conjunt de la seua obra. Una obra, extensa i variada que destaca especialment per la seua coherència i originalitat i que va poder ser admirada en l’exposició que el MUVIM li va dedicar l’any passat amb el títol «Miguel Calatayud / Il·lustracions 1970-2010». Un recorregut per la sala, va permetre a l’espectador admirar més de 400 obres originals: cartells, premsa, col·laboracions per a mitjans de comunicació, institucions, editorials i col·lectius socials. L’exposició va ser comissariada per Carlos Pérez i en el catàleg, un llibre excel·lentment publicat per l’editorial Kalandraka, va dir «…Miguel Calatayud descubrió no solo las infinitas aportaciones del arte de vanguardia, si no también la riqueza gráfica y literaria de los pliegos de cordel y de los grabados populares de los siglos XVIII y XIX. Así, en su obra se pueden detectar elementos procedentes del cubismo, del expresionismo y del surrealismo, junto a otros que remiten a la estética de las aleluyas, a las famosas estampas de Épinal, coloreadas a mano con acuarela, y a los grabados de Baltasar de Talamantes…».

L’autor del text d’aquestes illes fabuloses, de la qual també existeix una versió en castellà, és Joan Manuel Gisbert un destacat escriptor de literatura infantil i juvenil. Les seues obres han estat traduïdes a més de vint llengües i han obtingut un ampli reconeixement per part del públic i la crítica. Ha guanyat nombrosos i importants premis literaris com ara el Premi Lazarillo de creació literària l’any 1980, l’any 1984 el Premi Nacional de Literatura Infantil i Juvenil, el 1990 el premi Gran Angular i el 1990 i 2000 el premi Vaixell de Vapor, entre altres.

El tàndem format per l’ocasió per Gisbert-Calatayud ens descobreixen un univers particular on les illes, eixos llocs de terra ferma envoltades per una massa d’aigua, adquireixen múltiples formes amb traços fins però ferms que emmarquen belles figures i que amb el color estan en permanent moviment. Francament, s’ens presenta una difícil elecció si cal decidir-se entre l’illa dels caragols de mar gegant, l’illa del adéu de les balenes, l’illa dels quatre vents o l’illa de les sirenes dorments. A molts ens agradaria algun dia visitar-les portant com a guia de viatge aquest llibre i la ment oberta per descobrir on podem trobar aquests llocs que Calatayud ens descriu amb les imatges i Gisbert amb les paraules.

Artur Pardo
Lletres Valencianes, nº 30

http://dglab.cult.gva.es/Libro/revista-lletres/Numero30secciones/infantil_juvenil.pdf

 

Las islas fabulosas

Opinions Deixa la teua Opinió
No existeixen opinions per a aquest element.
Deixe la seua opinió
Títol
Valoració 0 1 2 3 4 5
  

Amunt OpinióOpinió Enviar a un amicEnviar a un amic TornarTornar

AEPV
AEPV
Amb la col·laboració de la Conselleria
d' Educació, Investigació, Cultura i Esport
Amb el suport del Departament de Cultura
FULL-Fundació pel Llibre i la Lectura
Gran Via Ramón y Cajal, 1 - 3a
46007 València tel. 96 394 50 03
info@fundaciofull.com
Diseño y Desarrollo Web Im3diA comunicación