Utilitzem galletes pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Al prémer ‘Accepte’ consenteix aquestes galletes. Podeu obtenir-ne més informació, o bé saber com canviar-ne la configuració, fent clic a Més informació
Portada > Crítiques

Il·lustrant versos, escrivint imatges

Revista LLetres Valencianes núm. 38

Diversos i dispersos versos conversos i perversos dels universos

Diversos i dispersos versos conversos i perversos dels universos. Premi al Llibre Millor Editat. Josep Ballester / Autor. Paco Giménez / Il·lustrador. Perifèric Edicions. València. 2013.

Com ja va fer Roald Dahl a Cuentos en verso para niños perversos, l'il·lustrador Paco Giménez il'autor Josep Ballester han volgut donar el seu particular homenatge a alguns dels personatges més interessants de la tradició literària universal capgirant els contes tradicionals i descobrint-nos que ni els personatges bons són tant bons ni els dolents tan dolents. Amb una voluntat clara de presentar un llibre original, Josep Ballester proposà aquest poemari il·lustrat i l'interés per mostrar un acurat tractament gràfic li feu escollir Paco Giménez, tant per a les il·lustracions com per al disseny del llibre.

La provocació, la ironia i l'humor són els trets principals que Ballester cercava en els seus versos. Aquests poemes foren escrits per a suggerir, per a tractar que el lector extraguera la seua pròpia lectura; en definitiva, per a despertar l'ànim per llegir poesia. Giménez es va contagiar amb la idea de seguida. Ja havia treballat en altres poemaris de Perifèric, com ara el fantàstic El domador de línies, de Marc Granell, i aquest tipus de publicació li ofereix l'oportunitat d'anar molt més lluny, és a dir, de construir metàfores amb la imatge. Amb tot, aquest és un treball a dues mans: l'un traçava versos i l'altre assajava geometries i composicions, jugant amb les idees que ixen del text i, de vegades, de les mateixes figures ja il·lustrades.

Giménez apostà amb fermesa pel binomi roig i negre, una decisió presa en un principi per la necessitat de canviar de registre en cada nou encàrrec però també impulsat per un convenciment estètic. Tots dos colors combinats atorguen a la imatge la força que demanen els poemes i aquesta aparent limitació tècnica li oferia com a contraprestació una contundència plàstica més complicada d'aconseguir si haguera triat una combinació de colors distinta. Ballester defineix aquesta obra com un àlbum il·lustrat, un llibre diferent de la resta de la producció de l'editorial. Així, les imatges presenten la genialitat d'il·lustrar de Giménez, alhora que es combinen deliciosament amb els versos de Ballester, sense interferir-hi, igual que, en efecte, es relacionen text i imatge en un àlbum il·lustrat.

 La proposta superà alguns problemes tècnics, com ara la dificultat de mostrar un negre perfecte i casar les pàgines per a encaixar els dibuixos de Giménez, les línies dels quals es mouen amb subtilesa d'una pàgina a l'altra i cal ajustar amb una precisió mil·limètrica. Al remat, ha merescut el Premi al Llibre Millor Editat del 2013 que atorga la Generalitat Valenciana i, fins i tot, ha rebut el Samaruc de Literatura Infantil i Juvenil 2014 concedit per l'Associació de Bibliotecaris Valencians, dos reconeixements a la qualitat dels llibres que editorials com aquesta s'esforcen a publicar en la nostra llengua. Ballester escriu en un dels seus versos que «l'essencial sempre és invisible als ulls». En aquest cas, però, sembla que no ha estat així.

Clara Berenguer

Lletres Valencianes 38 http://dglab.cult.gva.es/Libro/li-revistalletres38_e.htm

Diversos i dispersos versos conversos i perversos dels universos

Opinions Deixa la teua Opinió
No existeixen opinions per a aquest element.
Deixe la seua opinió
Títol
Valoració 0 1 2 3 4 5
  

Amunt OpinióOpinió Enviar a un amicEnviar a un amic TornarTornar

AEPV
AEPV
Amb la col·laboració de la Conselleria
d' Educació, Investigació, Cultura i Esport
Amb el suport del Departament de Cultura
FULL-Fundació pel Llibre i la Lectura
Gran Via Ramón y Cajal, 1 - 3a
46007 València tel. 96 394 50 03
info@fundaciofull.com
Diseño y Desarrollo Web Im3diA comunicación