Utilitzem galletes pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Al prémer ‘Accepte’ consenteix aquestes galletes. Podeu obtenir-ne més informació, o bé saber com canviar-ne la configuració, fent clic a Més informació
Portada > Crítiques

Instruccions per a eludir els deures escolars

Revista Lletres Valencianes núm. 39

No he fet els deures perquè...

Quantes excuses es requereixen per a justificar-se de no haver fet els deures? Podríem enumerar-ne un bon grapat, moltes de les quals, tan hilarants com ara el descobriment de petroli al pati de casa o un estrany efecte secundari causat per un xarop per a la tos. Aquestes dues, juntament amb d’altres, formen part de la imaginativa tirallonga d’excuses que exhibeix l’àlbum il·lustrat No he fet els deures perquè... publicat per Andana i que, sens dubte, s’han de fer servir sempre que se’n necessite d’una amb urgència. Ara bé, s’ha de dir que és important parar atenció abans a les advertències de la contracoberta: l’ús de qualsevol de les justificacions que hi apareixen serà responsabilitat dels qui les utilitzen, es recomana no usar-les més d’una vegada i la credibilitat de cadascuna d’aquestes dependrà de la imaginació dels qui les reben.

El responsable d’aquesta col·lecció d’excuses és Davide Cali, un autor de referència internacional que ja va encisar els lectors amb la tendresa literària de Moi, j’attends (traduït al castellà per El hilo de la vida), una història senzilla sobre el pas dels anys i els lligams personals que s’hi van originant. Aquesta vegada ens sorprén amb una obra ben diferent carregada d’humor que comença, precisament, quan la professora pregunta al protagonista per què no ha fet els deures. Aquesta primera escena esdevé el desencadenant d’un catàleg tan complet com desgavellat de justificacions que està excel·lentment il·lustrat per Benjamin Chaud. L’il·lustrador és conegut sobretot per l’entranyable elefant Pomelo, un elefant minúscul i rosa amb una llarga trompa que podem trobar editat al català en l’editorial Kókinos. El seu estil és enginyós i vitalista que conjuga a la perfecció amb aquest text fresc i original.

Així doncs, pel que fa les il·lustracions, tot i la presentació de la professora i del protagonista, curiosament vestit amb corbata, sobre un fons neutre, la resta s’organitzen repetint una mateixa estructura: el text breu de Cali se situa en la part inferior de la pàgina mentre que la imatge ocupa pràcticament tot l’espai i s’adapta, generalment, al marc rectangular dins del qual s’insereix. A diferència de la senzillesa formal de la il·lustració d’inici, la resta de il·lustracions que componen la història es caracteritzen per l’explosió de colors i per l’abundància d’elements que hi apareixen. Aquest gust per l’acumulació figurativa i pel cromatisme s’evidencia, encara més si cap, en la il·lustració a doble pàgina que explica l’excusa de la invasió del barri per uns rèptils, que es presenta amb un domini tonal concret i que visualment és espectacular.

Ens trobem davant, doncs, d’una gran compilació d’excuses en la qual la narració es combina eficaçment amb les il·lustracions alhora que aconsegueix divertir els grans i els menuts; bé, en definitiva, tots els que en algun moment hem necessitat d’una excusa per no haver fet els deures.

Clara Berenguer Mateu

Revista Lletres Valencianes 

No he fet els deures perquè...

Opinions Deixa la teua Opinió
No existeixen opinions per a aquest element.
Deixe la seua opinió
Títol
Valoració 0 1 2 3 4 5
  

Amunt OpinióOpinió Enviar a un amicEnviar a un amic TornarTornar

AEPV
AEPV
Amb la col·laboració de la Conselleria
d' Educació, Investigació, Cultura i Esport
Amb el suport del Departament de Cultura
FULL-Fundació pel Llibre i la Lectura
Gran Via Ramón y Cajal, 1 - 3a
46007 València tel. 96 394 50 03
info@fundaciofull.com
Diseño y Desarrollo Web Im3diA comunicación