Utilitzem galletes pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Al prémer ‘Accepte’ consenteix aquestes galletes. Podeu obtenir-ne més informació, o bé saber com canviar-ne la configuració, fent clic a Més informació
Portada > Crítiques

Insòlita memòria

Lletres Valencianes - Manel Alonso

Insòlita memòria

Vicent Penya és un escriptor al qual la seua brillant i premiada trajectòria com a poeta li ha eclipsat, en bona part, la seua vessant com a narrador. L’obra narrativa de Penya inclou novel·les, llibres de narrativa infantil, i fins i tot estudis, i algun recull d’articles, una vessant menys coneguda però no per això menys interessant.

Huit anys després, l’escriptor Vicent Penya torna a publicar un recull de relats: Insòlita memòria. El seu anterior llibre, Els somnis possibles, editat per primera vegada l’any 1997 en l’editorial Germania i reeditat el 2008 en una edició ampliada i revisada en Brosquil Edicions, era un compendi dels contes que fins aleshores havia escrit i publicat en diversos mitjans i d’una manera dispersa.

Insòlita memòria, en canvi, és una col·lecció de deu contes que tenen una voluntat de conformar una unitat dins d’una certa diversitat. Els deu tenen un tret en comú que els emparenta: la memòria, tots ells naixen de la memòria del nostre narrador. Ara, cal deixar clar des d’un principi que Vicent Penya en cap moment no ha tingut la pretensió d’escriure un llibre de records d’infantesa i joventut. Penya s’aprofita d’una anècdota, d’una impressió, d’una sensació, d’una emoció, fins i tot d’un malentés que va viure, per a crear una nova història més sucosa que la real, i ho fa aplicant diferents tècniques de diversos gèneres narratius i una ploma afilada durant anys d’ofici.

Els relats, després d’haver passat pel seu tamís creatiu, acaben convertits en una ficció de vegades sorprenent; d’altres absurda, quan no divertida o inquietant i sempre versemblant. Sense aquesta versemblança no funcionarien de cap de les maneres.

Les deu narracions que conformen Insòlita memòria compartixen un escenari anònim, esbossat amb quatre traços. L’autor ja ho va fer en Els somnis possibles, i ens fa endevinar que som en un poble menut de la costa mediterrània.

Trobem relats extrets de la infantesa de l’autor i ubicats temporalment en les darreries del franquisme, uns textos que ens parlen de la por dels adults, de la necessitat vital que tenen de llançar terra sobre el passat, com ara el conte «El formiguer», o la por a la llibertat d’expressió, com ara en «L’escenari», un relat redó on Vicent Penya ens demostra la seua gran capacitat per a l’humor i la sàtira.

Trobem textos extrets directament del món dels somnis, tractats amb un surrealisme angoixant amb denominació d’origen, com ara «La campana». Hi ha altres relats que partixen de situacions quotidianes a les quals Vicent Penya, amb ofici, dóna la volta per fer que els personatges acaben immersos en una trama provocada per un salt temporal, o una plaga, com és el cas del relat apocalíptic «Les rates», que tanca el llibre i deixa el lector amb un gust agredolç en la boca.

En Insòlita memòria he trobat un escriptor en plena etapa de maduresa i amb les idees molt clares, un narrador sòlid que domina tots els ressorts del llenguatge i és capaç de transmetre l’angoixa, la ràbia, la frustració que senten els seus personatges davant de situacions realment insòlites que trenquen la seua rutina, i els superen i els porten a un desenllaç inesperat.

Amb aquest llibre Vicent Penya va obtindre l’octubre del 2015 el 31é Premi de Narrativa Vila de Puçol.

Manel Alonso i Català

Revista Lletres Valencianes 49

Insòlita memòria

Opinions Deixa la teua Opinió
No existeixen opinions per a aquest element.
Deixe la seua opinió
Títol
Valoració 0 1 2 3 4 5
  

Amunt OpinióOpinió Enviar a un amicEnviar a un amic TornarTornar

AEPV
AEPV
Amb la col·laboració de la Conselleria
d' Educació, Investigació, Cultura i Esport
Amb el suport del Departament de Cultura
FULL-Fundació pel Llibre i la Lectura
Gran Via Ramón y Cajal, 1 - 3a
46007 València tel. 96 394 50 03
info@fundaciofull.com
Diseño y Desarrollo Web Im3diA comunicación