Utilitzem galletes pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Al prémer ‘Accepte’ consenteix aquestes galletes. Podeu obtenir-ne més informació, o bé saber com canviar-ne la configuració, fent clic a Més informació
Portada > Crítiques

Itineraris hortolans i marjalers

Revista Lletres Valencianes

Silla

Silla, entre hortes, marjal i albufera. Paco Tortosa. Edicions 96, La Pobla Llarga, 2011

Paco Tortosa proposa, muntat una altra vegada a la seua bicicleta, un recorregut pausat per les cases, hortes i marjals de Silla. L'obra, confegida com una guia, esdevé un reconeixement i una reivindicació dels valors culturals i naturals dels pobles de l'Horta i l'Albufera.

Els pobles de l'Horta atresoren encara carrers empedrats amb velles cases de pati, guarnides per treballades reixes de ferro, dins de les quals la calor assossegada de forns i fogons proveix acurades coques i arrossos. Conserven també antigues alqueries i masos on resten fragments d'un ubèrrim mosaic de terres regades, camps que en alguns casos, es prolonguen al llarg d'una vasta marjal arrossera cap al prodigiós paisatge aigualós de l'Albufera.

A les últimes dècades del segle XX, totes aquestes coses, restes de la ruralia preindustrial, foren embolicades per un urbanisme carrincló, esquarterades per grans infraestructures de transport i diluïdes en una societat de consum en massa. L'objectiu del llibre confegit per Paco Tortosa és llevar-li a Silla aquest molest embolcall i descobrir els racons més valuosos del terme, per posar-los en valor, difondre'ls i finalment, preservar-los.

Per servir a aquest propòsit, el geògraf Tortosa ens proposa quatre itineraris pel poble, l'horta, la marjal i l'estany de l'Albufera. Els textos estan redactats a l'estil dels llibres de viatge, inserint alguna aportació de destacats autors precedents, com Rosselló, Fuster o Zaragozà, però sobretot a partir de la narració de les experiències viscudes en diverses passejades, a peu, en barca o bicicleta. Tortosa es deté allà on hi detalls d'interès i no dubta a introduir-se en la intimitat de les cases del poble, els masos o els motors de la marjal. D'aquesta manera dóna l'oportunitat al lector de gaudir d'una proximitat que supera inclús la que aconseguiria en una visita personal. És sens dubte un dels aspectos més interessants del llibre.

L'obra es fonamenta en un exquisit tractament gràfic. La càmera de Paco Tortosa es deleix en el paisatge marjaler i espigola entre centenars de detalls constructius, rostres i atmosferes, fornides per una maquetació que trau el màxim partit de les fotografies fetes des de terra o des de l'aire. Quelcom de semblant s'ha de dir de la cartografia; un magnífic mapa desplegable de Silla i l'estany de l'Albufera, a vessar de referències físiques i toponímiques per als itineraris proposats, s'adjunta a la solapa de l'obra. Només se li pot retraure una manca de rigor en la redacció dels capítols introductoris de geomorfologia i història, que li duu per exemple, a atribuir la redacció d'una obra sobre l'Albufera a Cavanilles o al Xúquer i al Turia una contribució sedimentària que en realitat procedeix del barranc de Picassent.

Pel contrari, després dels quatre itineraris, Tortosa té l'encert d'incorporar un capítol destinat a cobrir la cultura popular local, amb la descripció d'esdeveniments tan singulars com la dansa del Porrots o la representació litúrgica de la Carxofa, així com uns apunts sobre la cuina local. En poques paraules, el ciclogeògraf Tortosa, al ritme d'una tranquil·la cadencia de pedaleig, ens convida a visitar Silla, amb un treball que estimula els sentits dels forans i alimentarà l'orgull dels sillans.

Carles Sanchis Ibor

http://dglab.cult.gva.es/Libro/li-revistalletres30_e.html

Silla

Opinions Deixa la teua Opinió
No existeixen opinions per a aquest element.
Deixe la seua opinió
Títol
Valoració 0 1 2 3 4 5
  

Amunt OpinióOpinió Enviar a un amicEnviar a un amic TornarTornar

AEPV
AEPV
Amb la col·laboració de la Conselleria
d' Educació, Investigació, Cultura i Esport
Amb el suport del Departament de Cultura
FULL-Fundació pel Llibre i la Lectura
Gran Via Ramón y Cajal, 1 - 3a
46007 València tel. 96 394 50 03
info@fundaciofull.com
Diseño y Desarrollo Web Im3diA comunicación