Utilitzem galletes pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Al prémer ‘Accepte’ consenteix aquestes galletes. Podeu obtenir-ne més informació, o bé saber com canviar-ne la configuració, fent clic a Més informació
Portada > Notícies

Josep Ballester publica 'Atles de terra i pedra', Premi d'Assaig Josep Vallverdú

| 27-11-2019

L’escriptor i filòleg Josep Ballester (Alzira, 1961) ha publicat a l’editorial Pagès el volum Atles d'aigua i de pedra. Cartografies de la creació, obra que va rebre el 35è Premi d'Assaig Josep Vallverdú que atorga l'Ajuntament de Lleida. Com va explicar l’autor valencià a l’ACN, es tracta d’un “llibre d’assaig de viatges que busca la vessant més literària”  en el què parla "de diferents espais i realitats, alguns reals, altres inexistents i d'altres inspirats en el món literari, però vistos amb lentitud".  De fet, el jurat del guardó Josep Vallverdú va valorar d’aquesta peça "l'originalitat creativa, el treball de llengua i la defensa de la figura del viatger sense Google Maps".

Així, segons Ballester, amb aquest Atles d'aigua i de pedra ha intentat mirar el paisatge "des de la ficció i, a la vegada, des d'uns ulls infantils però també irònics i maliciosos de l'espai", perquè "l'espai és fonamental com el temps en la literatura ja que ambdós determinen la realitat".

“En aquest inici del segle XXI on sembla que tot l’espai de l’esfera terràqüia està mesurat, li hem posat nom i cognoms a cada continent, a cada illa, a cada mar, a cada vall o petit indret. Des de l’ínfim rierol de la selva amazònica a les dunes que canvien segons l’hàlit del vent en un desert de Tasmània. Viatjar es pot transformar en la confirmació d’un mapa que ratlla la perfecció, gràcies a la tecnologia, però també té el perill d’abandonar aquella empresa on la ruta, siga en la realitat o en la ficció, entre altres qüestions és descobrir, i encara més, descobrir-se a un mateix i a la resta d’éssers humans. Aquest periple és una revolta contra la pressa. El Google Maps ací no ens serveix. El turisme com el contrari, com l’oposició del viatger, d’aquell que observa amb calma”, explica Ballester per a qui la literatura genera “espai i l’espai genera creació. Aquest assaig intenta esbossar aquest trajecte tot passant pel filtre de la memòria i de l’escriptura”.

A banda d’escriptor, Ballester és catedràtic al Departament de Didàctica de la Llengua i la Literatura de la Universitat de València. Ha publicat entre altres llibres de poesia: Tatuatge (Edicions 62, 1989) premi Ausiàs March; L’holandés errant ( Edicions 62, 1994), premi Ciutat de Palma; La mar (Edicions 3i4, 1997), premi Vicent Andrés Estellés dels Octubre, o A la intempèrie (Bromera, 2018), premi Ibn Hafadja. Entre els seus assaigs es troben Joan Fuster: una aventura lírica (Edicions 3i4, 1990), Temps de quarantena. Cultura i societat a la postguerra (Edicions 3i4, 1992 i 2006), L’educació literària (Publicacions de la Universitat de València, 1999 i 2007), La mirada de Xahrazad (Edicions 3i4, 2006), L’encantador de serps (Editorial Moll, 2009), Les ulleres de Bartleby (Perifèric Edicions, 2011) o Diàspores. Paraules i geografies d’exili (Bromera, 2017). També ha sigut col·laborador de publicacions com El Temps, Reduccions, La Rella, Avui, El País i Serra d'Or, entre altres.

 

Opinions Deixa la teua Opinió
No existeixen opinions per a aquest element.
Deixe la seua opinió
Títol
Valoració 0 1 2 3 4 5
  

Amunt OpinióOpinió Enviar a un amicEnviar a un amic TornarTornar

AEPV
AEPV
Amb la col·laboració de la Conselleria
d' Educació, Investigació, Cultura i Esport
Amb el suport del Departament de Cultura
FULL-Fundació pel Llibre i la Lectura
Gran Via Ramón y Cajal, 1 - 3a
46007 València tel. 96 394 50 03
info@fundaciofull.com
Diseño y Desarrollo Web Im3diA comunicación