Utilitzem galletes pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Al prémer ‘Accepte’ consenteix aquestes galletes. Podeu obtenir-ne més informació, o bé saber com canviar-ne la configuració, fent clic a Més informació
Portada > Crítiques

L'Alzheimer explicat als infants

Revista Lletres Valencianes núm. 30

Em deia Simbad

Em deien Simbad. Francisco Castro. Il·lustracions de Xan López Domínguez. Traducció Rosa Serrano. Tándem Edicions, Valencia, 2010.

L'avi de Paulo no és com els altres avis: li costa tant recordar el nom del nét que li diu Simbad. El iaio, que tampoc recorda massa el seu propi nom, es fa dir Capità, tot recordant la seua època de mariner. Però no tot són flors i violes a casa; el pare, que no s'implica en el benestar del iaio, es refugia en la feina i respon el mòbil a tot hora, i la mare tira endavant la família mentre creu que entre tots la faran parar boja. La vida de Paulo transcorre en aquest ambient fins que un dia l'avi desapareix. La policía i els pares de Paulo busquen l'avi, però passat un mes donen la recerca per tancada. És per això que el dia que el protagonista rep una carta a nom de Simbad li fa un salt el cor. L'avi li demana que vaja a rescatar-lo, i el sobre conté una clau. Ara la feinada la tindrà Paulo per a esbrinar què obre la clau i on pot anar a rescatar l'avi, ja que a la carta ni tan sols li diu on està. Les investigacions endinsen el xiquet en intrigues familiars, que haurà d'indagar d'amagat dels pares, perquè alguns dels descobriments que fa els impliquen a ells directament.

Em deien Simbad està escrit en primera persona, i l'autor descriu amb encertadíssima verborrea infantil l'entorn familiar amb tots els ets i uts. Francisco Castro denota un talent especial a l'hora de plasmar la realitat de Paulo, perquè explica moltes altres coses de manera vetllada. Em deien Simbad és un llibre molt adient per a un xiquet de deu anys, pel vocabulari, per la trama i pel tractament del tema de l'Alzheimer. La traducció és correcta, i conserva l'aire gallec que destil·la l'obra, i en alguns moments transporta el lector a la terra de l'autor.

Una altra nota de qualitat de l'obra que acompanya el fabulós text són les il·lustracions de Xan López Domínguez. Les imatges destil·len la tendresa de les figures amples i les traces simples. Tot plegat, text i il·lustració, fa d'aquest llibre una lectura altament recomanable per a menuts i grans; als menuts perquè és una porta per a comprendre la malaltia de l'Alzheimer, i als grans, perquè és un recordatori de la importancia de dedicar les millors hores i els millors anys a la família.No és gens estrany que l'obra haja estat guardonada amb el Premi Frei Martín Sarmiento 2011 i estiga en la Llista d'Honor IBBY 2012.

Marta Insa Gualde
Lletres Valencianes, nº 30

http://dglab.cult.gva.es/Libro/revista-lletres/Numero30secciones/infantil_juvenil.pdf

Em deia Simbad

Opinions Deixa la teua Opinió
No existeixen opinions per a aquest element.
Deixe la seua opinió
Títol
Valoració 0 1 2 3 4 5
  

Amunt OpinióOpinió Enviar a un amicEnviar a un amic TornarTornar

AEPV
AEPV
Amb la col·laboració de la Conselleria
d' Educació, Investigació, Cultura i Esport
Amb el suport del Departament de Cultura
FULL-Fundació pel Llibre i la Lectura
Gran Via Ramón y Cajal, 1 - 3a
46007 València tel. 96 394 50 03
info@fundaciofull.com
Diseño y Desarrollo Web Im3diA comunicación