Utilitzem galletes pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Al prémer ‘Accepte’ consenteix aquestes galletes. Podeu obtenir-ne més informació, o bé saber com canviar-ne la configuració, fent clic a Més informació
Portada > Notícies

La Universitat Jaume I publica un facsímil del mapa del Regne de València de Creite (1752)

UJI | 29-07-2019

La Universitat Jaume I acaba de publicar, en edició limitada a 120 exemplars numerats, el  Mapa del Regne de València de 1752 traçat pel gravador Ernst Ludwig Creite, en commemoració del 600 aniversari de les Corts Valencianes de 1419 que fundaren l’Arxiu Reial de València. L’obra consta d’una reproducció facsimilar i numerada del mapa de referència, acompanyat d’un estudi del professor de la Universitat Jaume I Vicent Garcia Edo, tot presentat dins d’una carpeta de roba manufacturada artesanalment per a l’ocasió.

Als inicis del segle XVIII, marcats per la Guerra de Successió a la corona espanyola, es va generar una abundant literatura al voltant de tal esdeveniment. Algunes d’aqueixes obres es van publicar ben aviat, i d’altres veurien la llum molts anys després. L’obra titulada De bello rustico valentino de Josep Manuel Miñana (1671-1730), frare trinitari valencià partidari de la causa borbònica, no la va arribar a publicar en vida, però el manuscrit va anar a parar a mans de l’il·lustrat Gregori Mayans que en va propiciar en 1752 l’edició a la ciutat holandesa de la Haia.

L’obra, escrita en llatí, era intel·ligible en ambients culturals de tot Europa, però l’editor, en considerar que la geografia del Regne de València on transcorrien els fets de la narració n’era desconeguda, hi va incorporar un mapa del territori, per a millor comprensió del text. Així, a partir d’un mapa anterior de Cassaus, E. L. Creite va gravar amb soltesa i elegància, en un full de 18,2 cm d’alt per 32,5 cm d’ample, poc més o menys la tercera part de l’obra original. El nou mapa va ubicar 492 pobles i va incloure la menció i el traçat de les principals vies de comunicació, rius, muntanyes, i delimitacions de les governacions del Regne de València.  

El llibre de Josep Manuel Miñana que incorpora el mapa Creite, és actualment una peça molt rara i difícil d’aconseguir, tot i que fa uns anys, procedent de Suïssa, va ser possible adquirir-ne un magnífic exemplar, encara sense desbarbar, per a la Biblioteca de la Universitat Jaume I, que conté l’exemplar del mapa adjunt de Creite que motiva aquesta reproducció facsímil, amb la qual es pretén contribuir a difondre la seua existència i destacar el lloc tan important que ocupa en el camp de la cartografia històrica valenciana.

Llegir més: https://www.uji.es/com/noticies/2019/7/2q/publicacions-mapa-creite/

Opinions Deixa la teua Opinió
No existeixen opinions per a aquest element.
Deixe la seua opinió
Títol
Valoració 0 1 2 3 4 5
  

Amunt OpinióOpinió Enviar a un amicEnviar a un amic TornarTornar

AEPV
AEPV
Amb la col·laboració de la Conselleria
d' Educació, Investigació, Cultura i Esport
Amb el suport del Departament de Cultura
FULL-Fundació pel Llibre i la Lectura
Gran Via Ramón y Cajal, 1 - 3a
46007 València tel. 96 394 50 03
info@fundaciofull.com
Diseño y Desarrollo Web Im3diA comunicación