Utilitzem galletes pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Al prémer ‘Accepte’ consenteix aquestes galletes. Podeu obtenir-ne més informació, o bé saber com canviar-ne la configuració, fent clic a Més informació
Portada > Crítiques

La cara B de Roald Dahl

Revista Lletres Valencianes núm. 50 / Mireia Ferrando

Els millors relats de Roald Dahl

El passat 2016 ha estat pròsper en commemoracions literàries. Més enllà del devessall de retòriques fàcilment sabonoses, celebrar el natalici d’un escriptor pròdig o dedicar-li un benintencionat record post mortem és un pretext magnífic –assumim-ho, de vegades calen aquestes excuses– per a (re)descobrir-ne l’obra. És, doncs, una bona notícia que el centenari de Roald Dahl (Llandaff, 1916 – Oxford, 1990) haja servit d’impuls perquè Sembra Llibres, d’olfacte sempre precís, publique Els millors relats de Roald Dahl i Algú com tu, dos aplecs de relats per a adults que ens brinden l’oportunitat de (re)trobar-nos amb l’escriptor gal·lés.

En el camp de la literatura infantil i juvenil, l’autor d’obres com Charlie i la fàbrica de xocolata, La meravellosa medicina d’en Jordi o Matilda ha estat repetidament titllat de revolucionari. Innegable és el seu enginy a l’hora de qüestionar el món adult a través de la mirada infantil. Encomiable, el seu posicionament decidit al costat de les criatures més joves, volgudament intel·ligents i curioses. El Dahl que ens presenta Sembra Llibres no ha abandonat, en absolut, aquell acusat caràcter pillastre, però ha guanyat en mordacitat. La crítica a les contradiccions del món adult ja no demana exageracions caricaturesques. De fet, són els mateixos adults els qui solament agafant el protagonisme deixen al descobert el seu costat més fosc i mesquí. Ànimes humanes, crues i sinistres, poblen molts dels relats de l’escriptor gal·lés. Però també hi ha individus innocents i ordinaris que es veuen, de sobte, colpits per l’insòlit. Tot barrejat amb un corrosiu humor negre que no tolera esperits neutres.

Els millors relats de Roald Dahl reuneix alguns títols publicats en l’origen entre 1945 i 1980, com ara «La gran gramatitzadora automàtica», en què Dahl va imaginar una màquina capaç de crear contes i novel·les per encàrrec que, igual que Rockefeller amb les companyies petrolieres, acabaria absorbint els escriptors del país i venent literatura a l’engròs. La sàtira de l’alta societat, a manera de justa glopada d’un vi exquisit, suau d’entrada i d’addictiva acidesa final, és present en contes emblemàtics com «La senyora Bixby i l’abric del coronel», «El majordom» o «El tast». I és en Algú com tu quan emergeix el Dahl més hitchcockià. No és casual que aquesta segona antologia comence amb «La matança del xai», un crim perfecte, deliciosament diabòlic, que sintetitza totes les virtuts del Dahl contista i, sense clemència, anuncia l’aire macabre, despietat, que respiren gairebé totes les peces del volum. La il·lustració de la coberta, de Pep Boatella, n’és un formidable homenatge.

Si hi ha un tret paradigmàtic de la contística de Dahl, que es manté intacte en la traducció de Ferran Ràfols, és el gir imprevisible que tanca els relats, si més no sobre el paper. La tensió tel·lúrica que plana sobre les atmosferes quotidianes es descarrega bruscament en les darreres línies. Cert és que, després de les primeres dosis dahlianes, el lector diligent ja repetirà, per instint, el mateix moviment en arribar al punt final: llavis premuts, comissures elevades. En realitat, atorgar a l’instant final la significació de tot el relat no és sols un gest aparentment lúdic o purament mecànic. És un toc d’alerta. Molt sonor. Algú com tu, sí, com tu, lector, ha protagonitzat la història.

Els relats que ací s’apleguen es lligen amb aquella fruïció única de devorar xocolata a queixalades. Però ben mirat, molts d’ells, com els bons vins, s’han de deixar reposar. I és en el repòs, en la seua pervivència en la ment del lector, quan s’arriba a copsar la genialitat d’aquesta cara B de Roald Dahl.

 Mireia Ferrando Simon 

Lletres Valencianes núm. 50

Els millors relats de Roald Dahl

Opinions Deixa la teua Opinió
No existeixen opinions per a aquest element.
Deixe la seua opinió
Títol
Valoració 0 1 2 3 4 5
  

Amunt OpinióOpinió Enviar a un amicEnviar a un amic TornarTornar

AEPV
AEPV
Amb la col·laboració de la Conselleria
d' Educació, Investigació, Cultura i Esport
Amb el suport del Departament de Cultura
FULL-Fundació pel Llibre i la Lectura
Gran Via Ramón y Cajal, 1 - 3a
46007 València tel. 96 394 50 03
info@fundaciofull.com
Diseño y Desarrollo Web Im3diA comunicación