Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis i optimitzar la seva navegació. Si continua navegant, considerem que accepta la nostrapolítica de cookies
Portada > Crítiques

La flor del lliri blau i altres rondalles fantàstiques

Revista Faristol

La flor del lliri blau i altres rondalles

J. González Caturla ha destacat per la seva dedicació a la rondallística valenciana, tant com a recol·lector com en la tasca de reelaborar versions. El 1985 publicà les Rondalles de l’Alacantí, i el 1987, les Rondalles del Baix Vinalopó. Sobre aquests materials d’origen oral, González Caturla fa un treball de reelaboració en el qual conjuga elements aportats per informadors diversos. També en fa una reelaboració literària que —sense trair els arguments— s’expressa en un llenguatge acurat, tot i mantenir lèxic i expressions pròpies. L’autor fa la tasca del folklorista literat, això és, arreplegar les narracions i elaborar-les per tal d’oferir versions que es llegeixen amb gust, perquè el treball expressiu és ben elaborat i la combinació de les diverses versions és respectuosa. Tàndem Edicions elegeix algunes històries publicades en els reculls esmentats i les presenta en volums per a la lectura juvenil.

 

En aquesta ocasió s’han seleccionat rondalles meravelloses, contarelles de por i llegendes. En aquest sentit, discrepem de la segona part del títol («i altres rondalles fantàstiques») perquè és poc precís: sembla indicar que és un recull de rondalles meravelloses, quan no és estrictament així. El volum recull vuit narracions; algunes són versions de rondalles molt divulgades, altres són relats molt populars de por —com «Marieta i el mort» o «Els garrofers del dimoni» —que posen l’accent en les  conseqüències de la desobediència—, i hi trobem també dues llegendes, una de moriscos i l’altra de bruixes. Ocasionalment, l’autor anota a peu de pàgina observacions de caràcter comparatiu. El volum és molt acurat en els detalls. La coberta, amb una il·lustració sobre fons negre, és atractiva. També ho són les il·lustracions interiors i les lletres capitals que acompanyen l’inici de cada relat. En conjunt, una contribució molt estimable a la tasca d’acostar el nostre rondallari tradicional als lectors d’avui.

 

Caterina Valriu

Revista Faristol 

La flor del lliri blau i altres rondalles

Opinions Deixa la teua Opinió
No existeixen opinions per a aquest element.
Deixe la seua Opinió
Títol
Valoració 0 1 2 3 4 5
  

Amunt OpinióOpinió Enviar a un amicEnviar a un amic TornarTornar

Si vols estar al dia de les novetats de la nostra pàgina i saber què passa en el món del llibre et convidem a unir-te al nostre newsletter.

SUBSCRIU-TE A LA NOSTRA REVISTA DIGITAL

Hemeroteca
Accés
Destacats
Lletres Valencianes Editors TV
COBCV
AEPV
APIV
GREMI LLIBRERS
AEPV
AEPV
Amb el suport del Departament de Cultura
Fundació pel Llibre i la Lectura | 2014
C/ Martínez Cubells, 6 - 1r - 1a
46002 València tel. 96 394 50 03
info@fundaciofull.com
Diseño y Desarrollo Web Im3diA comunicación