Utilitzem galletes pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Al prémer ‘Accepte’ consenteix aquestes galletes. Podeu obtenir-ne més informació, o bé saber com canviar-ne la configuració, fent clic a Més informació
Portada > Crítiques

La màgia de l’Alhambra

Revista Lletres Valencianes núm. 29

Cuento de la Alhambra

Cuento de la Alhambra. Carmen Gil i Víctor Escandell. Versos y Trazos. València, 2010.

El Cuento de la Alhambra és una invitació a descobrir aquest monument a través de la literatura de la mà de Carme Gil i Víctor Escandell, amb una narració plena de mites i colors.

Kadir és un xiquet de 8 anys que viu a l’Alhambra i se la coneix pam a pam. Se la coneix tant, que només ell –i la seua àvia, una dona molt sàvia– coneixen l’existència d’uns éssers extraordinaris i molt xicotets, que quan volen es tornen invisibles. Aquests donyets són els qui s’assabenten del malèfic pla d’unes bruixes malvades per a despertar el drac que dorm baix de l’Alhambra i destruir el palau. Però Kadir, amb l’ajuda dels donyets i de l’àvia, idearà una estratègia per desmuntar els malèfics plans de les bruixes.

El Cuento de la Alhambra és una història que des de la primera pàgina ens convida a somiar, a anar més enllà del conte, a imaginar noves històries. L’escenari, l’Alhambra, esdevé probablement el personatge més suggeridor de la història. L’autora, Carme Gil, aprofita per a contar-nos característiques i anècdotes de l’edifici de l’Alhambra i les trena amb el que s’esdevé al llarg de la narració. El conte és amè, i és un passeig no només per l’Alhambra, sinó per un catàleg de personatges fantàstics que es dedicaran a complicar la trama mentre l’àvia, el personatge més savi, la unió entre la fantasia i el món real, té la capacitat d’aplacar els problemes que puguen sorgir. La trama és certament senzilla, i fàcil de seguir.

Segons la fitxa tècnica de l’editorial, Versos y trazos, el conte està destinat per a xiquets d’unes edats entre 6 i 11 anys, tot i que, per la complexitat del vocabulari i l’extensió de l’obra, la recomanació és més adient per a joves a partir de 8 anys.

Si bé la història és suggestiva i amena, el punt més fort de la publicació són sense dubte les il·lustracions d’Escandell, que dibuixa un univers a base de colors gens estridents i formes molt geomètriques, agradoses a la vista. Es tracta d’una edició cuidada –és un llibre amic dels boscos, amb el segell de Greenpeace–, de tapa dura, pàgines amples i lletres grans. La tipografia de les lletres és d’estil aràbic, combinant d’aquesta manera amb l’aire musulmà de destil·la el conte, i contrastant alhora amb els traços rectes i senzills de les il·lustracions. Crida l’atenció l’ús de diverses mides en les lletres dins una mateixa pàgina, fins i tot dins una mateixa frase.

Es tracta, doncs, d’una nova proposta per a descobrir literàriament l’Alhambra, amb una edició cuidada, senzilla i agradosa.

Marta Insa Gualde

Lletres Valencianes, nº 29

http://dglab.cult.gva.es/Libro/revista-lletres/Numero29secciones/infantil_juvenil.pdf

 

Cuento de la Alhambra

Opinions Deixa la teua Opinió
No existeixen opinions per a aquest element.
Deixe la seua opinió
Títol
Valoració 0 1 2 3 4 5
  

Amunt OpinióOpinió Enviar a un amicEnviar a un amic TornarTornar

AEPV
AEPV
Amb la col·laboració de la Conselleria
d' Educació, Investigació, Cultura i Esport
Amb el suport del Departament de Cultura
FULL-Fundació pel Llibre i la Lectura
Gran Via Ramón y Cajal, 1 - 3a
46007 València tel. 96 394 50 03
info@fundaciofull.com
Diseño y Desarrollo Web Im3diA comunicación