Utilitzem galletes pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Al prémer ‘Accepte’ consenteix aquestes galletes. Podeu obtenir-ne més informació, o bé saber com canviar-ne la configuració, fent clic a Més informació
Portada > Crítiques

La màgia nostra de cada dia

Revista Lletres Valencianes núm. 39

Bruixes, dimonis i misteris

Bruixes, dimonis i misteris. Premi Bernat Capó de difusió de la cultura popular - 2013
Àlvar Monferrer. Edicions del Bullent. Picanya, 2014

 

En Bruixes, dimonis i misteris, Àlvar Monferrer ens acosta a un temps no massa llunyà on la màgia i allò sobrenatural formava part del dia a dia. Un temps on aquestes coses complementaven –i, en ocasions, donaven sentit– a la vida dels nostres avantpassats. Un temps que, fins i tot hui en dia, troba un clivell per on mostrar-se...

El llibre del senyor Monferrer és un llibre fàcil de llegir, un recull d’històries, anècdotes i comentaris. D’una banda, no té més propòsit que entretindre el lector i, de l’altra, vol fer un recompte de coses que hem anat perdent; les exposa i fa que pensem com de subalterna és la nostra cultura, com ara que coneixem perfectament el cas de la casa encantada d’Amityville però desconeixem un cas paregut –i més divertit– a Museros, o que a un religiós se li poguera passar pel cap intentar que uns dimonis feren una carretera fa 500 anys. 

El passat és un país estrany segons l’historiador David Lowenthal, i això és el que trobem en llegir les parts tretes de documents medievals i moderns que hi ha en Bruixes, dimonis i misteris. Concretament dues. La primera recull els documents conservats d’un seguit de visites pastorals, és a dir, les que fa un bisbe o arquebisbe en la seua jurisdicció, i la segona part inclou les aventures de joventut de l’abat Daroca de Benifassà i la seua cadira posseïda, que encara hui en dia continua donant que parlar pel Maestrat. Juntament amb les altres pràctiques recollides en el llibre com ara la fetilleria, la bruixeria, l’astrologia –erudita o popular–, d’una banda trau el somriure al lector, amb determinada condescendència cap a aquelles gents, i d’altra, desperta una sensació que llocs coneguts i familiars resulten exòtics. Així, queda per a la reflexió tot eixe seguit de supersticions que, en el moment i en el context en què ocorregueren, formaven part del dia a dia dels valencians i del seu món, amb les seues pròpies regles de coherència, tant com ho és hui en dia l’economia per a nosaltres, i que els servia per a enfrontar, adaptar i interpretar allò que els envoltava. En definitiva, patrimoni cultural en gran part ja perdut, del qual Àlvar Monferrer rescata fragments per al nostre consum.

Així doncs, el llibre, a banda d’incloure un vocabulari arcaic, culte i local, és una aportació continuada de coneixement que aboca llum a una part del nostre folklore molt oblidada a les contrades urbanes (i dic açò, perquè la fetilleria i bruixeria populars estan molt vives als pobles valencians) i, per què no, és un anecdotari perfecte per als sopars amb amics, que conté històries re-interpretades sobre cadires que es mouen soles, creus de ferro que pronostiquen terratrèmols i bruixes que se’n van a Amèrica a mitjanit per a fer aquelarres i tornen a casa al dematí. 

Víctor Martínez Sánchez

Revista Lletres Valencianes 39

Bruixes, dimonis i misteris

Opinions Deixa la teua Opinió
No existeixen opinions per a aquest element.
Deixe la seua opinió
Títol
Valoració 0 1 2 3 4 5
  

Amunt OpinióOpinió Enviar a un amicEnviar a un amic TornarTornar

AEPV
AEPV
Amb la col·laboració de la Conselleria
d' Educació, Investigació, Cultura i Esport
Amb el suport del Departament de Cultura
FULL-Fundació pel Llibre i la Lectura
Gran Via Ramón y Cajal, 1 - 3a
46007 València tel. 96 394 50 03
info@fundaciofull.com
Diseño y Desarrollo Web Im3diA comunicación