Utilitzem galletes pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Al prémer ‘Accepte’ consenteix aquestes galletes. Podeu obtenir-ne més informació, o bé saber com canviar-ne la configuració, fent clic a Més informació
Portada > Crítiques

La nissaga dels Monteagut

Revista Lletres Valencianes

Les formigues. Juli Martínez Amorós. Editorial Marfil.

La nissaga dels Montagut protagonitza aquesta història intimista i poètica que transcorre a la vall de Caran, un món al·legòric on la figura enigmàtica de Verònica, una dona que representa la passió i i l’infortuni, es creuarà amb els homes de la familia generació rere generació.

Les Formigues és la primera novel·la de l’autor Juli Martínez Amorós, una novel·la coral on els protagonistes són els membres de la família Montagut, una nissaga propietària de les terres de la Vall de Caran, les vides dels quals aniran creuant-se generació rere generació amb la figura de l’enigmàtica Verònica, distintes dones amb un nexe comú: la passió, el misteri, l’infortuni,
la desesperança.

Els Montagut adquireixen la propietat de les terres de la vall de Caran en circumstàncies que semblen obeir a l’atzar però també a un estrany dictat del destí, que ve a creuar les vides de Tomàs Montagut, fill de l’encarregat de les terres en aquell moment, amb l’únic hereu dels dominis de la vall, Antoni Roig. A partir d’aquest fets, tacats amb un assassinat i l’encreuament d’una de les Veròniques, la novel·la retrata a mode d’escenes per personatges, saltant cronològicament avant i enrere, l’evolució de cadascú dels protagonistes en un món endogàmic format per la família Montagut i els escassos habitants de la vall què es van creuant a les seues vides. Un arbre genealògic enceta la trama a l’any 1894, amb el naixement del primer Tomàs Montagut, i es tanca al 1994 amb el naixement de l’últim membre de la nissaga, cinc generacions després, també de nom Tomàs Montagut, quan el destí ja ha deixat caure sobre la nissaga tot el seu pes.Ambientada en un nucli rural on les terres són l’únic medi de vida, el Casal dels Montagut es converteix en el nucli central al voltant del qual se succeïxen les diferents històries de vida entrellaçades. Com en un formiguer, els personatges van desenvolupant una trama de lluites entre germans, assassinats, secrets, desamors i passions desbocades que perseguirà els Montagut al llarg dels anys. En eixe transcórrer, un món al·legòric, que sembla romandre en una dimensió irreal, es creua amb el món real. La novel·la està sembrada d’imatges simbòliques que es repeteixen insistentment com a punts de referència d’aquest relat intimista, poètic i de to dramàtic: unes mans arrancant les potes a les formigues, la navalla lluenta amb el nom de Verònica gravat al mànec de fusta color castany, que passa d’una generació a un altra, des de l’oncle Ernest a l’últim Montagut, com si Verònica donés la clau de la història, teixira el drama que envolta els membres desafortunats de la nissaga i estiguera sempre present, prenent cos en les distintes Veròniques que van travessant la història i marcant el destí al que sembla que cadascú dels Montagut està condemnat.

La Vall de Caran així com els seus habitants semblen pertànyer a un somni, un món inexistent que ningú no coneix tret dels propis protagonistes de la història, un espai aïllat, oblidat pel món exterior, amb apenes lleugeres connexions amb el món real, on cadascú dels membres de la nissaga dels Montagut sembla no poder escapar del destí que la pertinença a la família i la influència de la vall de Caran exerceixen sobre ells.

Anna Gimeno

http://dglab.cult.gva.es/Libro/revista-lletres/numero16secciones/infantil_juvenil.pdf

Les formigues

Opinions Deixa la teua Opinió
No existeixen opinions per a aquest element.
Deixe la seua opinió
Títol
Valoració 0 1 2 3 4 5
  

Amunt OpinióOpinió Enviar a un amicEnviar a un amic TornarTornar

AEPV
AEPV
Amb la col·laboració de la Conselleria
d' Educació, Investigació, Cultura i Esport
Amb el suport del Departament de Cultura
FULL-Fundació pel Llibre i la Lectura
Gran Via Ramón y Cajal, 1 - 3a
46007 València tel. 96 394 50 03
info@fundaciofull.com
Diseño y Desarrollo Web Im3diA comunicación