Utilitzem galletes pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Al prémer ‘Accepte’ consenteix aquestes galletes. Podeu obtenir-ne més informació, o bé saber com canviar-ne la configuració, fent clic a Més informació
Portada > Crítiques

La novel•la més valorada pels joves italians

Revista Lletres Valencianes núm. 38

Córrer sense por

Córrer sense por. Giuseppe Catozella. Anna Casassas. Sembra Llibres. Carcaixent, 2014

Córrer sense por narra la vida de la corredora olímpica Samia Yusuf des dels seus inicis a Mogadiscio fins a la realització del viatge cap al miratge europeu. La novel•la plasma la valentia, el coratge i la voluntat de superació d’una jove musulmana que s’enfronta a un món ple d’obstacles.

La primera vegada que vaig agafar aquesta novel•la ja coneixia la història de la seua protagonista, fins i tot havia vist el seu vídeo en què participava a les Olimpíades Pequín 2008. No obstant això, en llegir-la se’m van despertar unes sensacions que no imaginava i augmentà la meua curiositat per la figura de Samia Yusuf, la qual no m’ha deixat indiferent. 

Córrer sense por és molt més que una novel•la basada en fets reals. Ens transporta a una realitat ubicada a l’Àfrica negra, concretament a la ciutat de Mogadiscio, en què la guerra forma part del dia a dia i disposa d’una olor especial a pólvora; les llibertats s’acaben en el moment que apareixen els extremistes; la fam i la manca de recursos són inherents al paisatge; i l’escola, el treball i la vida són uns luxes que cal gaudir diàriament per si s’acaben. Aquesta realitat social es barreja amb el paper que juga la família; una família que l’estima, l’escolta, l’ajuda i li fa costat. Així, i malgrat totes les dificultats i adversitats amb què li toca conviure, la nostra protagonista és feliç i té una il•lusió, un objectiu: convertir-se en la millor velocista de tot Somàlia.     

«A dins hi havia un parell de vambes. Blanques. I noves com no n’havia vist mai cap. De l’alegria m’hauria pogut desmaiar. Me les vaig posar i vaig començar a saltar com una boja per totes bandes.» 

Al llarg d’aquesta novel•la contextualitzada amb un ampli ventall de referències religioses, esportives, lingüístiques, polítiques i geogràfiques, principalment somalís, imaginem un espai real que desconeixem o que únicament coneixem per les notícies dels informatius. Ens situem en una realitat desconeguda i esglaiadora però, que al mateix temps, ens empeny per la tendresa, la humanitat i la fortalesa que ens transmeten els protagonistes. A més, la narració en primera persona ens acosta i ens fa partícips de la història; en tot moment la visió de Samia ens acompanya. No debades, aquesta novel•la ha estat la més valorada enguany pels joves italians, cosa que fa que siga una molt bona recomanació per a l’alumnat. 

Samia protagonitza aquesta narració, amb qui segur que els nostres joves (sobretot els que tenen un objectiu en la vida des de ben menuts) se sentiran identificats ja que, malgrat la distància espacial i cultural que els separa, els reptes es presenten per igual en la vida de les persones i té igual el color, el sexe o la nacionalitat, tots comparteixen la il•lusió, el desig i l’esperança d’aconseguir-lo en un futur pròxim.

I com a suggeriment final, sinó coneixeu la història, deixeu que us la descobrisca Giuseppe Catozella, intenteu desxifrar els esdeveniments que s’esdevindran a partir dels avançaments que la narradora ens regala i corregueu amb la mateixa força i valor que ho va fer la Samia.  

«Cada vegada que m’entrenava tenia al cap les paraules que l’aabe m’havia dit el matí de la meva primera competició important: Ets una guerrera que corre per la llibertat i que només amb les seves forces alliberarà tot un poble.»

Maite Monar van Vliet

 

Córrer sense por

Opinions Deixa la teua Opinió
No existeixen opinions per a aquest element.
Deixe la seua opinió
Títol
Valoració 0 1 2 3 4 5
  

Amunt OpinióOpinió Enviar a un amicEnviar a un amic TornarTornar

AEPV
AEPV
Amb la col·laboració de la Conselleria
d' Educació, Investigació, Cultura i Esport
Amb el suport del Departament de Cultura
FULL-Fundació pel Llibre i la Lectura
Gran Via Ramón y Cajal, 1 - 3a
46007 València tel. 96 394 50 03
info@fundaciofull.com
Diseño y Desarrollo Web Im3diA comunicación