Utilitzem galletes pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Al prémer ‘Accepte’ consenteix aquestes galletes. Podeu obtenir-ne més informació, o bé saber com canviar-ne la configuració, fent clic a Més informació
Portada > Crítiques

La novetat no és sempre el millor

Revista Lletres Valencianes núm. 27

EL SIGNO ALFABÉTICO

"El signo alfabético" Aldo Novarese. Campgràfic.

Aldo Novarese va ser un tipògraf atípic en molts sentits: va viure a Torí i no a Milà, la capital del disseny a Itàlia, dedicant-se a l'estudi i el desenvolupament de la tipografia. Fruit dels seus afanys, va publicar un bon nombre d'articles i alguns llibres en què va bolcar el seu pensament.

Escrivia recentment Jordi Llavina en un dels seus articles per a La Vanguardia que els llibres que es fan hui –en referència a la impressió– No es poden comparar als d'abans. Açò, que poguera paréixer un exercici de nostàlgia rància, injustificat, no ho és de cap manera. Crec encertat afirmar que, en el cas de viure encara, el tipògraf italià Aldo Novarese (Pontestura, Monferrato, 1920 - Torí, 1995) seria del mateix paréixer. D'ell diu l'assagista Silvia Sfligiotti que «mai va acabar d'acceptar el canvi del plom a la fotocomposició, i li va costar adaptar-se. Amb el plom tenia una certesa: disposava de la possibilitat de reproduir un signe sempre igual mentres que en la fotocomposició hi ha la pèrdua d'allò físic, i es corre el risc de deformar la lletra».

Aquest llibre es compon de l'original traduït de "Il segno alfabetico", enriquit amb un estudi, el de Silvia Sfligiotti, que ha dut a terme amb la col·laboració de la Tipogràfica Italiana Fondazione. En aqueix estudi, la seua autora posa en relleu –a més de situar-nos en el context històric en què va viure el tipògraf– aspectes que ens ajuden a conéixer la personalitat d'un home que va viure per al disseny de caràcters, creant més de huitanta famílies.

Algunes d'aquestes tipografies mereixen ser destacades: la Juliet (1954), una cursiva anglesa que, a causa de la seua menor inclinació, permetia que el plom mantinguera la seua forma paralelepípeda; la Garaldus (1956), clarament inspirada per Aldo Manuzio i Claude Garamond; la Recta (1958), una mena d'univers pròpia; l'Eurostile (1962), de línies quadrades, o la Fenice (1970), una reinterpretació de la clàssica Bodoni. En aquest sentit, Novarese va posar al dia més d'un tipus.

A més de dissenyador de caràcters tipogràfics, Aldo Novarese va ser un home bolcat en la labor didàctica. Si en el període 1948-1953 es va integrar com a professor en la Scuola Tipogràfica Vigliardi- Paravia, no és menys cert que va col·laborar en la revista especialitzada Graphicus (de la mateixa manera es va encarregar, o almenys així ho va fer durant quinze anys, de dissenyar les seues portades), on publicava els seus articles; en ells orientava a componedors i impressors. Més enllà d'aquestes labors, va exercir la direcció de la foneria Nebiolo i va publicar altres obres com l'opuscle "Il carattere. Sinteri storica, classificazione, accostamento estetico" (1957) o "Alfa-beta. Lo studio e il disegno del carattere" (1964). Per si no fóra poc, va estudiar, com els seus col·legues contemporanis Roger Excoffon i Hermann Zapf, la història de la tipografia i va classificar els caràcters en deu grans grups. Una bona introducció, aquesta, per a submergir-nos en el seu treball. I entendre que la novetat no és sempre el millor.

Rafa Martínez

Lletres Valencianes, núm. 27

http://dglab.cult.gva.es/Libro/revista-lletres/Numero27secciones/ensayo.pdf

 

EL SIGNO ALFABÉTICO

Opinions Deixa la teua Opinió
No existeixen opinions per a aquest element.
Deixe la seua opinió
Títol
Valoració 0 1 2 3 4 5
  

Amunt OpinióOpinió Enviar a un amicEnviar a un amic TornarTornar

AEPV
AEPV
Amb la col·laboració de la Conselleria
d' Educació, Investigació, Cultura i Esport
Amb el suport del Departament de Cultura
FULL-Fundació pel Llibre i la Lectura
Gran Via Ramón y Cajal, 1 - 3a
46007 València tel. 96 394 50 03
info@fundaciofull.com
Diseño y Desarrollo Web Im3diA comunicación