Utilitzem galletes pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Al prémer ‘Accepte’ consenteix aquestes galletes. Podeu obtenir-ne més informació, o bé saber com canviar-ne la configuració, fent clic a Més informació
Portada > Crítiques

La por dels xiquets de sempre

Revista Lletres Valencianes núm. 36

La Maria no té por

La Maria no té por. El llibre dels espantacriatures. Francesc Gisbert i Dani Miquel / Autors. Riccardo Maniscalchi / Il·lustrador. Andana editorial. Algemesí, 2013

La Maria no té por. El llibre dels espantacriatures, deFrancesc Gisbert, escrit a partir de la cançó de Dani Miquel i amb il·lustracions de Riccardo Maniscalchi, és una aventura fantàstica que ens despertarà la imaginació i ens farà descobrir els monstres de la nostra cultura.

Per molt que passen els anys, les dècades, els segles... hi ha pors que es mantenen intactes perquè són intemporals i universals. Tot i això, en cada cultura i en cada època les pors es concreten en una sèrie de motius específics. En els temps que corren d'homogeneïtzació, però, se'n perden molts, de motius propis, en favor dels que resulten més universals... El llibre que tot just ara comentem pretén precisament això: actualitzar els monstres de la nostra cultura, restituir-los en la societat actual en la mesura dels possibles.

En La Maria no té por. El llibre dels espantacriatures, tot comença quan Maria se'n va a passar uns dies a ca l'àvia. Aquesta la confina a l'habitació que havia sigut de sa mare i l'adverteix de bon començament que si no s'adorm abans de les dotze la visitaran els espantacriatures, els monstres que fan por als xiquets i les xiquetes que es porten malament. Com no podria ser d'una altra manera, Maria no s'adorm i la visita el Butoni, un monstre que li parla d'altres amics seus, monstres també que es troben en el Llibre dels Espantacriatures, que li dóna. Maria l'obri i comencen a desfilar tot de monstres: el mateix Butoni, el Banyeta, la Quarantamaula, el dimoni xicotet i els donyets Punxa i Pica, que li expliquen que la bruixa Pinta l'Avorrida i l'Home del Sac han encantat tots els xiquets i xiquetes i els han convertit en persones grans, de manera que «sense xiquets, qui ha de creure en els monstres?». I li demanen que desfaça l'encanteri, clar...

A partir d'aquesta argúcia narrativa, que consisteix a inserir un llibre dins del llibre, coneixerem els nostres monstres, els que hem anomenat abans i d'altres, com ara les bruixes bones o fades, les bruixes roïnes, els gegants, les Encantades, la Cuca Fera, Mussa, el gegant Perot, la Bubota, els gambosins, les serps amb cremallera, els dracs, l'Home dels nassos... A més, Maria haurà de superar les «Tres Proves de la Por»: portar-li el collar de l'Encantada a Pinta l'Avorrida, dur-li una ploma de la Cuca Fera i regalar-li el turbant de Mussa.

Llegint aquest llibre, els xiquets i xiquetes valencians viuran amb Maria una meravellosa història i, alhora, coneixeran els nostres monstres. Uns monstres que espanten una mica però que al final resulten també entranyables i ben útils per a fer entendre els menuts que hi ha certes coses que no s'han de fer perquè els perjudicarien... És així com ens han inculcat algunes ensenyances tota la vida, amb una dosi raonable de por, sense arribar a fer-nos-en del tot –més enllà d'una miqueta de respecte–, perquè en el fons alguna cosa ens deia que aquells monstres no podien ser de veritat... O sí?

La Maria no té por és un conte molt bonic que ens restitueix els monstres de tota la vida. Uns monstres que paga la pena conservar, si volem ser uns xiquets i unes xiquetes tota la vida, la qual cosa no està del tot malament, si volem preservar certa innocència, la màgia de creure en uns éssers fantàstics i meravellosos, com són els monstres. Si no, qui hi creuria?

 Juli Capilla

http://dglab.cult.gva.es/Libro/li-revistalletres36_e.htm

 

La Maria no té por

Opinions Deixa la teua Opinió
No existeixen opinions per a aquest element.
Deixe la seua opinió
Títol
Valoració 0 1 2 3 4 5
  

Amunt OpinióOpinió Enviar a un amicEnviar a un amic TornarTornar

AEPV
AEPV
Amb la col·laboració de la Conselleria
d' Educació, Investigació, Cultura i Esport
Amb el suport del Departament de Cultura
FULL-Fundació pel Llibre i la Lectura
Gran Via Ramón y Cajal, 1 - 3a
46007 València tel. 96 394 50 03
info@fundaciofull.com
Diseño y Desarrollo Web Im3diA comunicación