Utilitzem galletes pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Al prémer ‘Accepte’ consenteix aquestes galletes. Podeu obtenir-ne més informació, o bé saber com canviar-ne la configuració, fent clic a Més informació
Portada > Crítiques

La ressaca de la modernitat

Posdata Levante-emv

Efectes secundaris

Efectes secundaris. Jovi Lozano-Seser. Edicions del Bullent.

El periodista d'Ondara juga amb la hipèrbole per dibuixar l'absurda condició moderna… amb Efectes secundaris

La hipèrbole és el recurs retòric basat en l'exageració d'un concepte per cridar l'atenció del lector i, alhora, forçar-lo a mesurar quant hi ha de cert dins l'excés literari. Efectes secundaris, el recull de contes de Jovi Lozano- Seser, premiat amb el Soler i Estruch de Narrativa de Castelló de la Ribera 2010, es fonamenta en el mecanisme de la hipèrbole per dibuixar una societat enganxada a les noves tecnologies, les dietes, les hipoteques, els ansiolítics i la rutina mediocre. Són les addiccions que ha creat la vida moderna. I l'encert del jove periodista d'Ondara és durles a extrems hilarants, però permetent que el lector trobe, enmig del maremàgnum hiperbòlic, un punt d'identificació en cada història. De fet, els personatges de Lozano-Seser tenen un caire familiar que els fa perfectament reconeixibles. Perquè tot el món ha viatjat per exhibir-ho davant els amics a les xarxes socials o ha recomptat les calories d'un dolç amb sentiment de culpabilitat.

Un llibre que denuncia l'absurda condició moderna no podia deixar de banda l'humor i la ironia. Al conte "El naixement dels noms comuns", una mare obssesionada amb les celebrities de les revistes bateja a les seues filles amb els arxiconeguts noms de Shakira, Kylie i Madonna. El relat es transforma en paròdia quan la mare envia missatges de text als programes del cor per llegir-se a la pantalla dient «t'estime, Shakira». Altres dos contes critiquen les desmesures i falsetats de l'art modern: fins i tot una vaixella feta amb farlopa per un camell espabilat i lliurada per error del servei postal a un certamen de ceràmica pot encisar als crítics més experts. Paradoxes de la societat actual on és possible enamorar-se gràcies a una averia del mòdem o fer-se amic dels albanesos que entren a furtar a ta casa.

Són elogiables els recursos imaginatius de l'autor, tot i que la qualitat dels relats resulta desigual i l'estil manca de la polidesa adequada: certes incoherències de contingut, alguns descuits sintàctics, reiteracions lèxiques, ús incorrecte dels connectors… Potser caldria, també, recordar el decàleg del bon contista de Poe per aconseguir una major tensió a la trama i guanyar en rotunditat als desenllaços.

El conte és el gènere literari més complicat, car és un mecanisme de rellotgeria on cap peça pot fallar. Per això mateix és d'agrair que apareguen joves escriptors valencians disposats a atrevir-se a jugar amb ell.

Purificació Mascarell

http://medias.levante-emv.com/documentos/2011-07-01_DOC_2011-06-24_02_06_11_posdata.pdf

 

Efectes secundaris

Opinions Deixa la teua Opinió
No existeixen opinions per a aquest element.
Deixe la seua opinió
Títol
Valoració 0 1 2 3 4 5
  

Amunt OpinióOpinió Enviar a un amicEnviar a un amic TornarTornar

AEPV
AEPV
Amb la col·laboració de la Conselleria
d' Educació, Investigació, Cultura i Esport
Amb el suport del Departament de Cultura
FULL-Fundació pel Llibre i la Lectura
Gran Via Ramón y Cajal, 1 - 3a
46007 València tel. 96 394 50 03
info@fundaciofull.com
Diseño y Desarrollo Web Im3diA comunicación