Utilitzem galletes pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Al prémer ‘Accepte’ consenteix aquestes galletes. Podeu obtenir-ne més informació, o bé saber com canviar-ne la configuració, fent clic a Més informació
Portada > Notícies

La Xarxa Vives premia l’edició universitària en català

Xarxa Vives | 12-09-2020

  • Les editorials de les universitats de Barcelona, Jaume I, Rovira i Virgili, i València, guanyadores dels II Premis Joan Lluís Vives
  • Els guardons reconeixen el valor de la tasca que desenvolupen les editorials universitàries en la transferència del coneixement en català
  • Les obres guanyadores seran presentades en la Setmana del Llibre en Català

 

Quatre obres de quatre segells editorials universitaris han resultat guanyadores de la segona edició dels Premis Joan Lluís Vives a l’edició universitària, convocats per la Xarxa Vives d’Universitats. Els premis tenen com a objectiu donar a conèixer el paper de l’edició universitària en la transferència del coneixement en català i el valor i la qualitat de la tasca que desenvolupen les editorials universitàries de la Xarxa Vives. A més, i atès que només un terç de la producció editorial universitària es realitza en català, (segons dades extretes del portal de venda de les publicacions universitàries e-BUC), els guardons busquen prestigiar la llengua catalana en l’àmbit universitari, a fi de fomentar-ne i normalitzar-ne l’ús en la difusió del coneixement.

Els premis compten amb quatre categories: millor edició, millor coedició interxarxa, millor llibre de ciències naturals i aplicades, i millor llibre de ciències socials, arts i humanitats. Les obres guanyadores, disponibles a la caseta de la Xarxa Vives durant la Setmana del Llibre en Català (mòdul 2), seran també presentades públicament el diumenge 13 a les 11 h, a l’escenari 1 de la Setmana (Moll de la Fusta, Barcelona).

El jurat, format per Jordi Montaña (vicepresident I de la Xarxa Vives d’Universitats), Núria Cadenes (periodista i escriptora), Caterina Mercè Picornell (del Departament de Filologia Catalana i Lingüística General de la Universitat de les Illes Balears) i Joan Santanach (del Departament de Filologia Catalana i Lingüística General de la Universitat de Barcelona), ha fallat a favor de les següents obres:

  • Millor edició: 150 anys de taules periòdiques a la Universitat de Barcelona, de Claudi Mans i Santiago Álvarez (eds.), d’Edicions de la Universitat de Barcelona. Obra il·lustrada, curosament editada en tres idiomes, que recull una col·lecció única de 114 taules periòdiques, principalment de la UB, en un recorregut per la història de la taula periòdica. A manera de contribució a l’Any Internacional de la Taula Periòdica dels Elements Químics, aquest llibre combina el rigor de les ciències experimentals amb la sensibilitat artística. Enguany també ha resultat guardonat pel premi Crítica “Serra d’Or” en la categoria de Recerca (altres ciències).
  • Millor coedició interxarxa: Teatre complet I (1865-1873), de Rossend Arús i Arderiu, amb edició i estudi de Magí Sunyer, i coeditat per Publicacions de la Universitat Rovira i Virgili i Edicions de la Universitat de Barcelona. Es tracta del primer volum de les obres completes d’aquest autor, molt popular durant el segle XIX a Catalunya, però avui gairebé oblidat, que palesa la dimensió del seu teatre polític i, sobretot, la importància superior dels seus drames realistes contemporanis i en prosa, en l’escriptura dels quals va ser pioner. La publicació de la seua obra completa, impulsada per Publicacions de la Universitat Rovira i Virgili, posa en relleu tant la seua figura com la seua obra teatral.
  • Millor llibre de ciències naturals i aplicades: La ciència a taula, de Fernando Sapiña, publicat per Publicacions de la Universitat de València. Es tracta d’un volum que recull quaranta-dos articles que tracten sobre els principis físics i químics dels aliments i de les seues elaboracions, tots ells acompanyats de la seua recepta culinària. Els textos, que transmeten la passió de l’autor per la cuina i la gastronomia, es poden llegir de manera independent o bé descobrint els fils que existeixen entre ells a través de la textura, el color, el sabor, l’olor o les transformacions culinàries dels aliments.
  • Millor llibre de ciències socials, arts i humanitats: La represa del moviment Freinet (1964-1974), a cura d’Alfred Ramos González i Ferran Zurriaga Agustí, i publicat pel Servei de Comunicació i Publicacions de la Universitat Jaume I. L’obra reescriu la història del moviment Freinet i la seua lluita per una escola alternativa. Es tracta de la crònica de la resistència d’aquest moviment de renovació docent per portar a la pràctica les seues idees pedagògiques i de canvi social, així com la defensa de la dignitat de la infància, i la coherència radical de l’ofici de mestre.

 

Els premis Joan Lluís Vives a l’edició universitària tenen com a objectiu donar a conéixer el paper de l’edició universitària en la transferència del coneixement en català i el valor i la qualitat de la tasca que desenvolupen les editorials universitàries de la Xarxa Vives. A més, promouen el prestigi de la llengua catalana en l’àmbit universitari a fi de fomentar-ne i normalitzar-ne l’ús en la difusió del coneixement. Els premis compten amb quatre categories: millor edició, millor coedició interxarxa, millor llibre de ciències naturals i aplicades, i millor llibre de ciències socials, arts i humanitats.

La Xarxa Vives és una institució sense ànim de lucre que representa i coordina l’acció conjunta de 22 universitats en educació superior, cultura i llengua. La finalitat de la Xarxa Vives és potenciar les relacions entre les institucions universitàries de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya del Nord, Andorra i Sardenya, i també d’altres territoris amb vincles geogràfics, històrics, culturals i lingüístics comuns, per tal de crear un espai universitari que permeta coordinar la docència, la recerca i les activitats culturals i potenciar la utilització i la normalització de la llengua pròpia.

 

Opinions Deixa la teua Opinió
No existeixen opinions per a aquest element.
Deixe la seua opinió
Títol
Valoració 0 1 2 3 4 5
  

Amunt OpinióOpinió Enviar a un amicEnviar a un amic TornarTornar

AEPV
AEPV
Amb la col·laboració de la Conselleria
d' Educació, Investigació, Cultura i Esport
Amb el suport del Departament de Cultura
FULL-Fundació pel Llibre i la Lectura
Gran Via Ramón y Cajal, 1 - 3a
46007 València tel. 96 394 50 03
info@fundaciofull.com
Diseño y Desarrollo Web Im3diA comunicación