Utilitzem galletes pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Al prémer ‘Accepte’ consenteix aquestes galletes. Podeu obtenir-ne més informació, o bé saber com canviar-ne la configuració, fent clic a Més informació
Portada > Notícies

L'ambaixador de la lectura de 2018 serà l'escriptor de literatura infantil Carles Cano

Substitueix Anna Moner i serà l’encarregat de representar el món de la literatura dins el projecte Ambaixada de la Lectura, impulsat per la Fundació pel Foment i la Lectura (Full) i la Direcció General de Cultura de la Generalitat

FULL | 28-02-2018

L’Ambaixada de la Lectura va iniciar el seu recorregut cultural l’any passat i el balanç no pot haver estat més positiu. S’hi va crear per a impulsar la imatge i dotar de  prestigi i reconeixement públic aquelles persones que treballen al voltant de l’escriptura i la il·lustració. El model d’Ambaixada de la Lectura nasqué a Anglaterra l’any 1998 i des d’aleshores s’ha expandit a la majoria de països angloxasons. Nosaltres ens hem volgut sumar a aquesta interessant iniciativa que esperem agafe la major projecció social possible any rere any.

Carles Cano, el nou Ambaixador de la Lectura, és molt més que un escriptor. En realitat és un gran agitador. Ell mateix explica que l’atzar ha estat sempre un factor fonamental en el seu propi esdevenir, ja que assegura haver començat a escriure per una aposta amb un amic. Apostaren a veure qui era capaç d’escriure deu pàgines per presentar-se a un concurs de contes de premi sucós. Va ser Carles qui va guanyar l’aposta; el premi, no. Tanmateix això el va engrescar a continuar escrivint.

També fou l’atzar que el va conduir cap a la narració oral a què dedica la meitat del seu temps actualment ja que, veient que les trobades amb alumnes que li sol·licitaven podien fer-se llargues i monòtones, va començar a preparar-se narracions com si foren un as a la màniga que fera més lleuger l’encontre. Aquestes narracions acabaren agafant més i més força i va arribar el moment que en alguns casos substituïren la trobada amb autor per una sessió de narració.

El seu amor a les paraules i l’habilitat com a narrador li vénen, no obstant, de prou més lluny quan son pare, Julián Cano, qui encisava els seus fills amb històries conegudes, inventades i amb la narració de contes, com aquell el començament del qual marcà una fita per a Carles: «Amb una flauta sota el braç i una ploma en el barret…». Aquest entranyable narrador que era son pare, a qui el fill ret homenatge en una obra de trets autobiogràfics titulada Límpida Fons, desaparegué massa prompte. Amb la mort de son pare, als 8 anys, intern en un col·legi de monges, a Carles se li van acabar els contes. Li quedaven, malgrat això, les sessions contínues de cinema dominical, aquelles de dues pel·lícules en què podia enganxar-se de nou amb la primera, com en un conte de mai no acabar. En el pati, a l’hora de l’esplai, el petit Carles era sol·licitat pels seus companys perquè contara les pel·lícules de la setmana.

D'aquesta manera, es convertí en un lector sense llibres que, a manca de millors ofertes, devorava els llibres de text de llengua i literatura només caure a les seues mans al començament del curs. Hi llegia les seleccions de fragments de lectura que, moltes voltes, quedaven incomplets, en suspens. N’hi hagué un d’Horacio Quiroga, «El paso del Yabebrirí», que el deixà especialment intrigat. Al cap de dotze anys d’haver llegit aquest fragment, va tenir la sort de trobar el text original complet i pogué completar per fi la història.

Quan Carles relata una història, ja siga de la tradició oral o de les escrites per ell mateix, fa la sensació d’estar davant un xiquet reconcentrat en el seu joc de batalletes que, visualitzant la representació de cada paraula, les va esguitant d’onomatopeies: «Tin!» «Nyas!» «Coca!» «Pren!» «Xas!» «Boooommm!»

 

Biografia

Carles Cano Peiro (València, 1957) és llicenciat en Filologia Catalana i ha exercit la docència en instituts durant més de vint anys. A més ha treballat d’ebenista, de tallista en fusta, de cambrer, de mestre de ball, de guionista i locutor de ràdio i televisó.

La seua trajectòria com a escriptor d’obres destinades a xiquets i joves comença a principis dels anys 80 del segle XX. Després de la precarietat de moltes dècades, la dels 80 es convertí a tot l’estat espanyol en una època daurada de la Literatura Infantil i Juvenil. Aquest impuls nou va traure a la llum autors de diversos temps, geografies i cultures; entre ells va aparéixer Carles Cano amb les seues primeres obres en català i castellà.

Amb Aventures de Potaconill, va quedar finalista del premi Enric Valor en 1981. L’obra va ser publicada dos anys més tard. Des d’aleshores, l’autor ja no cessaria en el seu treball de creació literària. Paral·lelament, la seua dedicació a la narració oral anà en augment, a més de les intervencions en taules redones, jornades, cursos i conferències. Treballà com a locutor i guionista en Ràdio 9 i la Cadena SER. Guionista també de televisió, va intervenir en programes de Canal 9 i de TVE.

Amb el canvi de segle, inicià una nova vessant creativa a través de la poesia visual i objectual. Ha portat a terme dues exposicions: «Poemes, broemes i altres artificis» i «Cartes», la primera amb la poma com a motiu central i la segona amb cartes de la baralla.

En 2005, va impulsar el projecte «Trueque», una exposició intercanvi d’obres amb més de mig centenar de poetes, il.lustradors, dermatòlegs, titellaires, pintors, escultors i professors d’anglés.

També ha elaborat llibres de text, especialment per a l’editorial Anaya, i ha fet multitud de conferències i xarrades a universitaris i en formació del professorat.

Tot al llarg de la seua trajectòria, Carles Cano ha estat guardonat amb diversos premis, entre els quals cal esmentar el premi Lazarillo de 1994 per l’obra de teatre T’he enxampat, Caputxeta!, una obra àmpliament representada arreu del territori espanyol. Aquesta mateixa obra i En què es diferencien el Blanc i el Negre van ser seleccionades per als premis “White raven” per la Biblioteca de la Joventut de Munic el 1996. El 2007 va guanyar el premi de l’Hospital Sant Joan de Déu amb Per un botó, i el 2012 el premi Carmesina per Set Blancaneus i un Nan, premi Samaruc 2013.

Opinions Deixa la teua Opinió
No existeixen opinions per a aquest element.
Deixe la seua opinió
Títol
Valoració 0 1 2 3 4 5
  

Amunt OpinióOpinió Enviar a un amicEnviar a un amic TornarTornar

AEPV
AEPV
Amb la col·laboració de la Conselleria
d' Educació, Investigació, Cultura i Esport
Amb el suport del Departament de Cultura
FULL-Fundació pel Llibre i la Lectura
Gran Via Ramón y Cajal, 1 - 3a
46007 València tel. 96 394 50 03
info@fundaciofull.com
Diseño y Desarrollo Web Im3diA comunicación