Utilitzem galletes pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Al prémer ‘Accepte’ consenteix aquestes galletes. Podeu obtenir-ne més informació, o bé saber com canviar-ne la configuració, fent clic a Més informació
Portada > Críticas

L'assassinat d'un nazi protegit per Franco

La Veu /Vicent Àlvarez

Cita a Sarajevo

La lectura de la reedició ampliada del llibre Cita a Sarajevo, de Francesc Bayarri, és una bona opció per aquestos dies d’estiu. Al 1969, a Carcaixent, va aparèixer assassinat un refugiat que funcionava amb el nom de Vicente Pérez Garcia, realment es tractava del general croata Luburic, el qual, entre altres coses, havia comandat diversos camps de concentració a la Croàcia incorporada a l'imperi dels nazis. No vull avançar detalls del relat de Bayarri, sols apuntaré com aquest general aconseguí fugir dels aliats en acabar la guerra, gràcies a les ajudes de diversos religiosos catòlics sota la direcció del Pare Oltra, un carcaixentí que havia fet la guerra amb Franco i estava molt ben relacionat amb el règim.

Luburic va muntar una impremta a Carcaixent, lloc on precisament fou descobert el seu cadàver i on va viure sense cap problema fins aleshores, malgrat que sobre ell hi havia moltes denuncies per crims execrables i, per tant, tenia comptes amb la justícia a Iugoslàvia, que com sabeu fou un estat plurinacional nascut després de 1945 i, a més a més, regit pel General Tito, un altre dictador, aquest de signe comunista. Qui matà a Luboric? Va estar ajusticiat per un agent del govern de Tito?

La temàtica, doncs, ens presenta prou elements: la relació entre el franquisme i els nazis, fins i tot, després de la seua derrota, la intervenció en el tema del govern de Iugoslàvia, tot el misteri sobre l’assassí... La veritat és que més que una investigació periodística sembla que estàs llegint una novel·la negra, però el fet fou així de real.

Llegir més: https://www.diarilaveu.com/lassassinat-dun-nazi-protegit-per-franco?fbclid=IwAR3zC_apeGETIcamhtQeKcsVFOsil3OTExUdvYFNPEKhageikwsA3jLM1MQ

 

Cita a Sarajevo

Opiniones Deja tu Opinión
No existen opiniones para este elemento.
Deja tu Opinión
Título
Valoración 0 1 2 3 4 5
  

Arriba OpiniónOpinión Enviar a un amigoEnviar a un amigo Volver AtrásVolver Atrás

AEPV
AEPV
Amb la col·laboració de la Conselleria
d' Educació, Investigació, Cultura i Esport
Amb el suport del Departament de Cultura
FULL-Fundació pel Llibre i la Lectura
Gran Via Ramón y Cajal, 1 - 3a
46007 València tel. 96 394 50 03
info@fundaciofull.com
Diseño y Desarrollo Web Im3diA comunicación