Utilitzem galletes pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Al prémer ‘Accepte’ consenteix aquestes galletes. Podeu obtenir-ne més informació, o bé saber com canviar-ne la configuració, fent clic a Més informació
Portada > Crítiques

L'aventura que ens agradaria viure

Revista Lletres Valencianes

La cueva de los Doblones

La cueva de los doblones. Julio César Romano. Editorial Brief. València, 2011

L’ambició, el coratge, la companyonia són els valors que tracta aquesta novel·la adreçada al públic juvenil i que destaca, sobretot, per ser una aventura literària plena d'emoció i d’intriga amb un cert rerafons històric i llegendari. Els protagonistes adolescents es comporten com a joves valents i tocats d’una curiositat aventuresca extraordinària.

La cueva de los Doblones està situada al terme municipal de Alía (Cáceres), en un els punts més inaccesibles de la Serra ’Altamira, la qual cosa va motivar que n el passat fora utilitzada per bandolers om a refugi. I és que a més de constituir n amagatall perfecte per a pròfugs pel eu intrincat accés, la cova conté altres tractius que han fet d’ella un lloc cobejat  visitat al llarg dels segles. El primer  més evident és que, un cop dins, ens roporciona una ampla i meravellosa vista obre la vall. I el segon i, aquest de naturalesa és secreta i misteriosa, és que a llegenda conta que hi ha amagat un tresor e doblons (d’ací el seu nom) encara no descobert. Però aquest «encara» correspón a l’àmbit de la «realitat» per dir-ho d’alguna manera, perquè en el món de la ficció, el tresor de la cova dels Doblons ha estat descobert recentment per un grup de jovenets intrèpids i ho han fet de la mà de l’escriptor Julio César Romano.

Així doncs, La cueva de los Doblones és el títol de l’última novel·la d’aventures d’aquest autor de novel·la juvenil que es va criar en un petit poble de la província de Toledo, Mohedas de la Jara,municipi on esdevenen les aventures d’aquests adolescents descobridors del secret més amagat de la Serra d’Altamira. I dic més amagat, perquè ningú no ha aconseguit trobar-lo, malgrat que és un secret que tothom coneix en forma de llegenda. I és el que passa amb aquesta mena de narracions llegendàries que ningú hi creu o, dit altrament, creuen que només pertanyen al món de la imaginació, de les històries fantàstiques. I només uns pocs pensen que la frontera entre realitat i fantasia potser no siga tan inquebrantable i que, a força de hi creure, poden aconseguir traspassar-la.Vet ací, un dels temes claus de la novel·la: creure en les coses que ens importen i lluitar per elles. L’ambició és un valor que ha sofert certa desvirtuació en la societat actual,perquè la majoria de vegades s’associa de manera automàtica i exclusiva al lucre i a l’ascens social i es confón amb l’egoïsme o l’avarícia.Romano ha volgut trencar una llança a favor d’aquest valor tan vilipendiat i mostrar als joves el significat originari de superació personal o col·lectiva. I tanmateix, la novel·la, a pesar d’aprofundir en valors i actituds –l’ambició, l’amistat, el coratge, les diferències entre la vida urbana i rural, etc.– no té en absolut un to alliçonador, sinó que és essencialment un relat d’aventures amb components màgics i d’intriga. Prendre la rondalla de la cova dels doblons com a punt de partida, li atorga un caràcter híbrid: d’una banda, un rerafons històric i una ubicació geogràfica concreta que li donen consistència de «realitat» i, de l’altra, un vel de misteri i de cosa inexplicable. I que aquesta mena de narracions històrico-fantàstiques són força estimulants per a la ment dels joves, això ja ho sap bé l’autor.No debades, un altre punt a favor d’aquest relat és el retrat tan ajustat que es fa del comportament i de la psicologia adolescent.No és en absolut ni estrident ni exagerat de manera,que de vegades, fa la impressió que qui escriu no és un adult. Es nota que l’autor té experiència en el tracte amb joves, perquè a més de ser professor és pare de sis fills.

Alícia Toledo

Lletres Valencianes, nº 29

http://dglb.cult.gva.es/Libro/revista-lletres/Numero29secciones/infantil_juvenil.pdf

 

La cueva de los Doblones

Opinions Deixa la teua Opinió
No existeixen opinions per a aquest element.
Deixe la seua opinió
Títol
Valoració 0 1 2 3 4 5
  

Amunt OpinióOpinió Enviar a un amicEnviar a un amic TornarTornar

AEPV
AEPV
Amb la col·laboració de la Conselleria
d' Educació, Investigació, Cultura i Esport
Amb el suport del Departament de Cultura
FULL-Fundació pel Llibre i la Lectura
Gran Via Ramón y Cajal, 1 - 3a
46007 València tel. 96 394 50 03
info@fundaciofull.com
Diseño y Desarrollo Web Im3diA comunicación