Utilitzem galletes pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Al prémer ‘Accepte’ consenteix aquestes galletes. Podeu obtenir-ne més informació, o bé saber com canviar-ne la configuració, fent clic a Més informació
Portada > Notícies

L’edició en català a l’entrada del segle XXI

Nosaltres La Veu/ Francesc Gisbert | 01-06-2020

L’Institut d’Estudis Catalans ha publicat La narrativa catalana al segle XXI, balanç crític, a cura de la Societat Catalana de Llengua i Literatura. Cinc articles que proven d’ordenar i analitzar la producció narrativa dels últims quaranta anys. De tots els articles, em centraré en les reflexions al voltant de “L’edició de narrativa catalana a l’entrada del segle XXI”, de Josep Lluch.

Ens agrade o no, la vida d’un llibre no depèn tan sols de la genialitat de qui l’escriu, sinó de l’habilitat comercial de l’empresa que l’edita. Anem a pams. L’article de Josep Lluch ens explica com, als anys vuitanta, el sistema editorial català va viure una època d’expansió: ajudes institucionals derivades de l’autogovern, mercat de l’ensenyament, optimisme general... Vint anys després, al tombant del segle XXI, el món editorial s’ha de replegar, davant unes expectatives que no es van acomplir.

Centenars de premis literaris –sovint més premi per a l’editorial que per als autors–, obligaven a publicar l’obra que es premiava, tant sí com no, sense garbell. Proa per, exemple, segons Lluch, va arribar a publicar catorze premis de narrativa a l’any. Bromera, una dotzena. La política de subvencions i ajudes a l’edició va consolidar un model en què s’incentiva publicar, no vendre. I el desig d’entrar al mercat escolar va imposar un model d’obres més preocupades per “agradar” que per “crear” amb qualitat. El resultat van ser novetats efímeres, que un mes arribaven a les llibreries i al següent desapareixen dels aparadors.

Opinions Deixa la teua Opinió
No existeixen opinions per a aquest element.
Deixe la seua opinió
Títol
Valoració 0 1 2 3 4 5
  

Amunt OpinióOpinió Enviar a un amicEnviar a un amic TornarTornar

AEPV
AEPV
Amb la col·laboració de la Conselleria
d' Educació, Investigació, Cultura i Esport
Amb el suport del Departament de Cultura
FULL-Fundació pel Llibre i la Lectura
Gran Via Ramón y Cajal, 1 - 3a
46007 València tel. 96 394 50 03
info@fundaciofull.com
Diseño y Desarrollo Web Im3diA comunicación