Utilitzem galletes pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Al prémer ‘Accepte’ consenteix aquestes galletes. Podeu obtenir-ne més informació, o bé saber com canviar-ne la configuració, fent clic a Més informació
Portada > Notícies

Les lluites per la igualtat, contra la violència masclista i la reivindicació de la Punta, entre les noves il·lustacions a «Gràfica compromesa»

Del 14 de maig a l’1 de juny la mostra «Il·lustració, còmic i compromís social» es trasllada la Biblioteca de la Facultat de Belles Arts (UPV). Divendres, 18 de maig, tindrà lloc una taula redona

FULL | 14-05-2018

Del 14 de maig a l’1 de juny la mostra «Il·lustració, còmic i compromís social» es trasllada la Biblioteca de la Facultat de Belles Arts (UPV), al Camí de Vera s/n, de València. A més, us presentem les novetats que podeu trobar al web de l’exposició. Divendres, 18 de maig, tindrà lloc una taula redona al voltant de l’ús compromés del còmic i l’exposició, amb Elias Taño, Ana Penyas i Manuel Garrido. Serà a les 10.30h, a l’Aula B-0-2 de la Facultat de Belles Arts (UPV).

«Il·lustració, còmic i compromís social» és una exposició itinerant que tracta de fer valdre la il·lustració gràfica i el còmic creats per alguns dels més importants professionals valencians al llarg dels últims vint anys i té com a fil conductor el tarannà reivindicatiu amb què aquests han posat el seu treball al servei de diferents causes o lluites socials i polítiques. Una mostra que es presenta com una bona manera de posar-li un segon altaveu a aquestes reivindicacions, crítiques i exigències que han fet servir la il·lustració gràfica i el còmic com a important ferramenta d’expressió, divulgació i conscienciació.
A través de tretze panells i mitjançant els treballs de més d’un centenar d’autors i autores, mostrem un vast recull de publicacions, projectes personals i encàrrecs de tota classe que conformen una àmplia panòplia d’estils, tècniques i poètiques, i que tractaran de colpir i remoure les consciències del públic, siga expert siga neòfit, siga activista siga diletant, convidant-li, en qualsevol cas, a nodrir i acréixer la seua empatia i el seu esperit crític.

Les novetats a la web

Les novetats que podeu trobar aquest mes són:

1. «Nosaltres les mestres». Revista Allioli (Panell «Igualtat de gènere i violències masclistes»)

«Nosaltres les mestres» és el títol del monogràfic de la revista Allioli del mes de gener de 2018 (número 267), editada per STEPV Intersindical Valenciana.

Il·lustrat per Deima Jonusaityte, aquest número reivindica la visibilització de les dones a l’àmbit de l’ensenyament i critica l’androcentrisme del sector educatiu.

 

2. Reunions roDONES (Panell «Igualtat de gènere i violències masclistes»)

«Reunions roDONES» és una campanya de comunicació promoguda per la Xarxa d’Economia Solidària de Catalunya – XES per tal d’animar a totes les organitzacions de l’economia solidària a fer una mirada interna a les seves relacions de gènere per tal de prendre consciència i de millorar la participació i la democràcia interna, aconseguint relacions entre homes i dones realment justes.

Algunes preguntes:

  • Quines persones representen habitualment la vostra organització en públic?
  • A la vostra organització treballeu les desigualtats de gènere explícitament? Ocupa algun punt a les reunions d’equip? Qui proposa parlar d’aquests temes?
  • A la vostra organització totes les tasques estan igualment distribuïdes? En funció de què es distribueixen?
  • Alguna vegada has sentit que aportes una idea a la reunió i ningú li dóna importància, però uns minuts després la repeteix algun home i tothom l’aplaudeix?
  • Heu sentit que el que estàveu exposant era poc interessant perquè la gent parava poca atenció? Més endavant, això us ha fet pensar dues vegades si voleu intervenir en una conversa?
  • Heu comptabilitzat les vegades que algú interromp algú altre? Us heu fixat si la majoria de vegades interrompen homes o dones? I les persones més interrompudes, normalment són homes o dones?

La XES va fer servir la il·lustració gràfica –amb la col·laboració d’Ana Penyas, Núria Frago, Flavita Banana, Paulapé, Emma Gascó i Feminista Ilustrada– per tal de difondre la seua eina d’observació de gènere, posada a disposició dels col·lectius que vulguen utilitzar-la. Il·lustracions de les valencianes: Ana Penyas i Paulapé.

 

3. Recuperem La Punta, aturem la ZAL (Panell «Activisme mediambiental»)

«Recuperem La Punta, aturem la ZAL» és una campanya de conscientzació i reivindicació de l’horta i de la forma de vida de més d’un centenar de famílies, que fa front al projecte de Zona d’Activitats Logístiques – ZAL del port de València després de més de 15 anys de lluita veïnal.

Sorgida de diferents col·lectius i agents culturals de la societat civil, entre altres accions i manifestacions culturals, aquesta campanya fa servir la il·lustració gràfica, el còmic i el graffiti per difondre les seues reivindicacions, com ara els fanzines («Política de hechos consumados» #1, #2 i #3 i «No van ser tres mesos de lluita, van ser dos anys d’aprenentatge»), els elements de marxandatge i la trobada de muralistes «Sense murs» amb artistes internacionals com ara Blu, Luz interruptus, Aryz, Hyuro, San, Borondo, Anaïs Florin, Elías Taño, Sam3 i Escif.

La campanya va rebre el Primer Premi Còmic i Desenvolupament Social de la Fundació Divina Pastora en 2018.

Imatges: Ana Penyas, Escif, Elías Taño, Les Bovaes i Manuel Garrido.

...
Més informació: www.graficacompromesa.com
Organitza: Fundació pel Llibre i la Lectura - FULL Portal del Llibre
Comissari: Manuel Garrido Barberá
Cartell i disseny expo: Elías Taño

Opinions Deixa la teua Opinió
No existeixen opinions per a aquest element.
Deixe la seua opinió
Títol
Valoració 0 1 2 3 4 5
  

Amunt OpinióOpinió Enviar a un amicEnviar a un amic TornarTornar

AEPV
AEPV
Amb la col·laboració de la Conselleria
d' Educació, Investigació, Cultura i Esport
Amb el suport del Departament de Cultura
FULL-Fundació pel Llibre i la Lectura
Gran Via Ramón y Cajal, 1 - 3a
46007 València tel. 96 394 50 03
info@fundaciofull.com
Diseño y Desarrollo Web Im3diA comunicación