Utilitzem galletes pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Al prémer ‘Accepte’ consenteix aquestes galletes. Podeu obtenir-ne més informació, o bé saber com canviar-ne la configuració, fent clic a Més informació
Portada > Crítiques

Les paraules del mestre

Revista Lletres Valencianes núm. 34

Sala de miralls

Sala de miralls. Feliu Formosa Perifèric Edicions. Catarroja. 2012

L'editorial Perifèric publica Sala de miralls, l'obra que suposa el retorn –set anys després de l'aparició d'El somriure de l'atzar– de Feliu Formosa al gènere dietarístic, una disciplina que ja li va proporcionar, l'any 1979 (El present vulnerable), el premi de la Crítica Serra d'Or.

Feliu Formosa (Sabadell, 1934) torna a publicar un dietari a Perifèric, Sala de miralls. I ho fa en la mateixa col·lecció que ja va inaugurar en 2005, «Escriptures», una de les més selectes de l'editorial, que ell ha fet créixer i madurar a poc a poc, parant compte a l'excel·lència, un criteri que la trepidació del món actual ha bandejat de massa segells.

Sala de miralls recull anotacions de l'any 2010 (de març a desembre) i s'obre amb una citació de Joan Vinyoli i les consideracions entorn d'una lectura poètica que Formosa ha de dur a terme a Sant Feliu de Guíxols. L'excusa li serveix per a parlar de Heine, de Trakl, de Goethe... Dues pàgines més tard, la matèria de reflexió és Klaus Mann, un dels fills del gran Thomas, a qui Formosa professa una admiració reverencial i al qual dedica algunes línies més endavant. Després de llegir poques pàgines, doncs, els lectors dels dietaris anteriors ja podran certificar que el paisatge que comença a obrir-se els resulta familiar. De fet, és el mateix –amb els matisos que va alterant el temps– que ja van recórrer de la mà de Formosa en els dietaris anteriors. Així, hi trobaran el món del teatre i alguns dels autors preferits del vallesà (Èsquil, Brecht, Barz... molts dels quals han estat traduïts per ell) i també reflexions entorn de les diferents cares d'un art que necessita els pressupostos per a completar el periple: les il·lusions que susciten els projectes, les decepcions quan, després de molta feina feta, es queden en no-res, o l'enuig que desperta en l'autor el fet de contemplar l'execució fallida d'una obra que s'estima. També hi és present la poesia –amb esment especial dels recitals– i la capacitat d'apel·lar als indrets més fondos de l'esperit humà; i els poetes que Formosa admira –Celan, Maragall, Ausländer, Rilke, Klee i molts altres–, sobre les vides i l'obra dels quals deixa anar comentaris que barregen amenitat i coneixement profund. A més a més, hi apareixen els narradors –Bernhardt, Porcel, Rodoreda...–; i la música, a la qual recorre sovint; i els amics, amb qui comparteix taula i conversa, la major part de les vegades sobre alguns dels temes que omplen el dietari, i a algun dels quals té la desgràcia de perdre durant el període que ocupen aquestes notes. De tant en tant, però molt esparsament, Formosa deixa anar algunes paraules sobre temes d'actualitat –les manifestacions sobre el dret a decidir– o les peripècies de cada dia –un viatge, la situació dels discapacitats, els brots de depressió que l'afecten, algun comentari sobre el pas del temps–.

En general, els pilars que sustenten aquesta Sala de miralls fan referència a una vida dedicada profundament a la cultura i de la qual s'alimenta; una vida que Formosa ens fa avinent amb una prosa senzilla i néta com una badia verge, amb una sintaxi tan pura que el lector va lliscant sense adonar-se'n, fins que se sorprén, assegut i amb la boca oberta, escoltant les paraules del mestre.

 

Vicent Usó

http://dglab.cult.gva.es/Libro/revista-lletres/Numero34completo/revista-34.pdf

 

Sala de miralls

Opinions Deixa la teua Opinió
No existeixen opinions per a aquest element.
Deixe la seua opinió
Títol
Valoració 0 1 2 3 4 5
  

Amunt OpinióOpinió Enviar a un amicEnviar a un amic TornarTornar

AEPV
AEPV
Amb la col·laboració de la Conselleria
d' Educació, Investigació, Cultura i Esport
Amb el suport del Departament de Cultura
FULL-Fundació pel Llibre i la Lectura
Gran Via Ramón y Cajal, 1 - 3a
46007 València tel. 96 394 50 03
info@fundaciofull.com
Diseño y Desarrollo Web Im3diA comunicación