Utilitzem galletes pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Al prémer ‘Accepte’ consenteix aquestes galletes. Podeu obtenir-ne més informació, o bé saber com canviar-ne la configuració, fent clic a Més informació
Portada > Crítiques

Les passions en època de guerra

Revista Lleters Valencianes núm. 34

Dones d'aigua, hòmens de fang

Dones d'aigua, hòmens de fang. Toni Cucarella. Edicions Bromera, Alzira, 2013

Aquesta narració, nascuda com un text dramàtic per al grup Amuntavall Teatre (i estrenada com a tal al Gran Teatre de Xàtiva a l'octubre del 2012), recull un conflicte familiar amb el rerefons de la Guerra Civil.

Com en el cas del cinema, quan ens assabentem que hi ha una nova novel·la sobre la Guerra Civil també tendim a fer petar els llavis amb un gest de profund escepticisme. Dones d'aigua, hòmens de fang no és, però, «un altre llibre sobre la Guerra Civil». La contesa bèl·lica, en realitat, actua com un escenari sobre el qual es dibuixen passions humanes –massa humanes– que eren, i són, intemporals i que el conflicte simplement ajuda a surar. Es tracta, en efecte, d'un llibre que parla del desig, del dolor per la mort del fill, de la cobejança sexual i de l'orgull.

Ambientada en la comarca de la Costera, aquesta nouvelle se suma a una llarga llista d'obres de Toni Cucarella on ja ha tingut ocasió de demostrar la seua excel·lència narrativa. Ningú com l'autor de Quina lenta agonia, la dels ametlers perduts per a recollir el lèxic i els modismes populars del valencià viu. El seu estil clar, elegant i perfumat de sentors tel·lúriques era el més adequat per a abordar una història de gent humil (de «classes subalternes», com hauria dit un altre xativí il·lustre), gent que suporta les privacions i les malifetes de la guerra amb una resignació no desproveïda de coratge.

L'argument del relat ens presenta una família en la qual el pare se n'ha anat al front el 1936 per a combatre el feixisme i la mare s'ha quedat amb dos xiquets. El menut, Angeliu, mor en el famós atac que cinc avions Savoia italians van perpetrar a l'estació de Xàtiva. Aquest és l'episodi central de la narració. La casualitat fa que el pare vinga en el tren que és bombardejat, però n'ix viu perquè salta en marxa. Tot ens és relatat pels ulls d'Aurora, la germana d'Angeliu. Aquesta, com sa mare, és una «dona d'aigua», és a dir, té un misteriós pacte secret amb les aigües del riu.

Quan ve la postguerra (el temps de la revenja, no de la pau), el pare s'ha d'amagar, però visita en secret la seua dona. Aquesta, embarassada de nou, no pot ocultar el fet a Miserachs, un falangista que la ronda. Miserachs l'obliga a triar entre el pare o el nadó. El pare cau, però el nou fill –el nou Angeliu– perviurà, i Aurora s'encarregarà de venjar el pare.

En mans de Cucarella, el valencià de la Costera es revela com un instrument dúctil i turgent, una eina formidable per a un narrador ambiciós. Termes com «xiumenera», «monyaca», «aixavegó», «boquera», «estallador», «dentell», «sorribaldada», «agemponada» o «amanollar» perfumen el text i el doten d'un sabor intens i nodridor.

Un relat, doncs, que no deixa indiferent cap lector, encara que semble que ja li l'han contat moltes vegades. En realitat, totes les històries són la mateixa història, però l'hem de tornar a contar cada vegada. I aquest és el secret més profund de la literatura.

http://dglab.cult.gva.es/Libro/li-revistalletres34_e.htm

 

Víctor Cotlliure

Dones d'aigua, hòmens de fang

Opinions Deixa la teua Opinió
No existeixen opinions per a aquest element.
Deixe la seua opinió
Títol
Valoració 0 1 2 3 4 5
  

Amunt OpinióOpinió Enviar a un amicEnviar a un amic TornarTornar

AEPV
AEPV
Amb la col·laboració de la Conselleria
d' Educació, Investigació, Cultura i Esport
Amb el suport del Departament de Cultura
FULL-Fundació pel Llibre i la Lectura
Gran Via Ramón y Cajal, 1 - 3a
46007 València tel. 96 394 50 03
info@fundaciofull.com
Diseño y Desarrollo Web Im3diA comunicación