Utilitzem galletes pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Al prémer ‘Accepte’ consenteix aquestes galletes. Podeu obtenir-ne més informació, o bé saber com canviar-ne la configuració, fent clic a Més informació
Portada > Crítiques

Les portes de la mitjanit

Revista Lletres Valencianes núm. 25

Els fills de la mitjanit

Els fills de la mitjanit, de Salman Rushdie. Edicions Bromera. Alzira, 2008.

Els lectors anglosaxons van escollir Els fills de la mitjanit, de Salman Rushdie, com la millor novel·la que ha rebut el prestigiós premi Booker en el seus quaranta anys d’història. Bromera va recuperar en la nostra llengua aquesta obra que ha esdevingut un clàssic de la literatura.

L'escriptor Salman Rushdie torna a estar present a les prestatgeries dels llibres en valencià. Edicions Bromera ha apostat per posar, de nou, a l'abast dels lectors dels nostre territori un dels millors llibres d'aquest escriptor de prestigi internacional. Els fills de la mitjanit és una novel·la publicada el 1981, que ben prompte va rebre el reconeixement dels lectors i dels crítics, ja que aquell mateix any li van atorgar el premi Man Booker. Posteriorment, l'any 1993, també va obtindre el Booker of the Booker, un premi al millor dels guardonats fins aleshores. I ara, una enquesta feta per Internet i per telèfon mòbil a lectors de tot el món l'ha confirmat com la millor novel·la dels quaranta anys del Booker Price. I amb aquest important aval torna als catàlegs editorials de la nostra llengua l'obra de l'escriptor nascut a Bombai.

El nom de l’autor de Els fills de la mitjanit estarà sempre associat a la polémica que el llibre Versos satànics va despertar entre l’integrisme islàmic. La condemna per blasfem el va obligar a viure alguns anys amagat, però, per una altra banda, també va despertar l’interés d’editors i lectors de tot el món per conèixer la seua obra. Aquesta va ser una perillosa carta de presentació que ens ha permés descubrir l’estil captivador del segell Rushdie. Els pròxims anys, l’editorial d’Alzira ha anunciat que recuperarà les obres d’aquest escriptor. I per a encetar aquesta sèrie, han escollit l’obra que molts experts qualifiquen com el bressol on s’han criat el seu món literari. De fet, aquesta novel·la posa al descobert la encertada conjunció entre la tradició oral índia i les influències dels grans autors de la literatura contemporània. Un fet lligat a la biografia d’aquest autor, que va nàixer a l’Índia en una família musulmana, però va acabar graduant-se a Cambridge i adoptant la nacionalitat britànica.

Els fills de la mitjanit narra la historia d’un xiquet amb poders paranormals que naix a la mitjanit del 15 d’agost de 1947, precisament en el moment exacte de la independència d’Índia i de Pakistan respecte de Gran Bretanya. El protagonista del relat, Saleem Sinai, i els nadons que naixen aquella mitjanit reben una sèrie de poders màgics. La història del país es personifica en el protagonista: és la historia de la nissaga familiar que el precedeix i és la historia de l’atzar i l’empenta que ha possibilitat el seu engendrament. Al mateix temps, les singulars aptituds esdevenen un reflex de les il·lusions que ens contagien els inicis. Però, el pas dels anys ens portarà al balafiament de l’esperança que desemboca en un amarg destí on acaba aquesta crònica del fracàs.

No cal oblidar que aquesta enrevessada trama literària descansa sobre l’estil Rushdie, un estil exigent, amb ell mateix i amb el lector. La digressió, la ruptura de la linealitat i les reflexions sobre la capacitat demiúrgica de la memoria són alguns dels elements interns que basteixen l’arquitectura de la novel·la. I per fora, una façana amb finestres que mostren la tradició oral índia i balcons d’humor negre i sàtira política. Però, l’element més aclaparador i sorprenent d’aquesta novel·la és la capacitat d’obrir noves portes d’entrada allà on el lector no ho espera.

Ricard Peris

Lletres Valencianes, nº 25

http://dglab.cult.gva.es/Libro/articulos_lletres/lletres_25/25_narrativa/fills.pdf

 

 

 

Els fills de la mitjanit

Opinions Deixa la teua Opinió
No existeixen opinions per a aquest element.
Deixe la seua opinió
Títol
Valoració 0 1 2 3 4 5
  

Amunt OpinióOpinió Enviar a un amicEnviar a un amic TornarTornar

AEPV
AEPV
Amb la col·laboració de la Conselleria
d' Educació, Investigació, Cultura i Esport
Amb el suport del Departament de Cultura
FULL-Fundació pel Llibre i la Lectura
Gran Via Ramón y Cajal, 1 - 3a
46007 València tel. 96 394 50 03
info@fundaciofull.com
Diseño y Desarrollo Web Im3diA comunicación