Utilitzem galletes pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Al prémer ‘Accepte’ consenteix aquestes galletes. Podeu obtenir-ne més informació, o bé saber com canviar-ne la configuració, fent clic a Més informació
Portada > Notícies

"L'homofòbia pot arribar a matar"

Surt de casa/ Arnau Martínez | 29-06-2020

'LGTBI. Claus bàsiques' és un llibre de l'editorial Sembra Llibres que hauria d’estar a les biblioteques de tots els centres educatius. Es tracta d’una guia bàsica per conèixer la història del moviment i, al mateix temps, explicar què és la diversitat afectiva, sexual i de gènere. Un manual escrit per Eugeni Rodríguez (l’Hospitalet de Llobregat, 1965) i per Cristian Carrer (l’Hospitalet de Llobregat, 1991), president i coordinador tècnic, respectivament, de l’Observatori contra l’Homofòbia. El llibre també dona algunes eines per prevenir, detectar i erradicar l’assetjament escolar per raons d’orientació sexual i d’identitat de gènere. Coincidint amb el Dia de l’Orgull, des de Surtdecasa conversem amb ells.

- La Gabriela Serra que prologa el llibre, diu que parleu de llibertat, d’amor, de lluita i de creixement de les persones.
Eugeni Rodríguez:
 El llibre consta de dues parts. La part històrica que presentem és un relat de tots els possibles que podríem explicar. No som neutres perquè tenim un discurs clar i per exemple posem l’accent als Països Catalans. D’aquest apartat me n’he encarregat jo i de l’altre, més centrat en l’assetjament escolar per motius d’orientació sexual i sobre la identitat i expressió de gènere, se n’ha ocupat el Cristian.
Cristian Carrer: L’activisme històric va fer una primera lluita per desestigmatitzar el col·lectiu, ara l’estratègia és construir marcs legals que garanteixin els nostres drets. Òbviament, aquests marcs són una bona eina, però cal posar-los en pràctica. 

- Expliqueu que el llibre té l’objectiu d’elaborar un material didàctic per als centres educatius sobre la història del moviment LGTBI. La clau és l’educació?
C.C: 
L’educació i la pedagogia és essencial. Ara ens trobem en una etapa que hem d’implementar la diversitat afectiva-sexual i de gènere a les aules de manera transversal. És cert que s’ha avançat moltíssim, però encara tenim deures pendents perquè si no ens trobem amb casos d’assetjament escolar. 

- Falten referents entre els joves i els adolescents encara?
C.C: 
Encara hi ha poca visibilitat en molts àmbits i l’educatiu n’és un d’ells. Sovint ens pensem que està molt acceptat, però molts adolescents creuen que la seva orientació sexual pot suposar un problema en la seva vida quotidiana. Això es tradueix en el seu silenci i els hi genera angoixa i desequilibris emocionals. L’homofòbia pot arribar a matar, hi ha joves que han decidit posar fi a la seva vida a causa de l’assetjament escolar. És molt greu.

- Una de les problemàtiques és l’assetjament escolar per motius d’orientació sexual, identitat i/o expressió de gènere. Què es pot fer des dels centres per prevenir-lo i per erradicar-lo si es produeix?
C.C: 
Al llibre donem una guia i una bateria de preguntes perquè els professionals de la comunitat educativa pugui recopilar el màxim d’informació quan detecti un cas d’assetjament escolar. S’ha de treballar amb la víctima i amb l’agressor, desgranar els motius de per què se sent legitimat. A partir d’aquí, s’ha d’elaborar i aplicar un pla d’intervenció. 
E.R: Les administracions que tenen competències en educació, han de treballar conjuntament amb entitats que coneixem aquest tema. És feina, evidentment, però cal afrontar aquesta problemàtica social. Cal debatre com s’introdueix la diversitat afectiva-sexual i de gènere en el currículum escolar, no només en les assignatures curriculars, sinó fins i tot incloure una assignatura nova abordés aquesta qüestió. 

- Falta educació de gènere encara a les aules?
C.C: 
Sí, crec que sí. Moltes vegades es treballa l’educació de gènere heteronormativa. Cal ampliar la mirada, tenir en compte totes les diversitats perquè qualsevol persona senti que el seu centre educatiu és un lloc segur per expressar lliurement la seva sexualitat o identitat de gènere

 

Llegir més: https://surtdecasa.cat/portada/activat/entrevista-lgtbi-claus-basiques

 

Opinions Deixa la teua Opinió
No existeixen opinions per a aquest element.
Deixe la seua opinió
Títol
Valoració 0 1 2 3 4 5
  

Amunt OpinióOpinió Enviar a un amicEnviar a un amic TornarTornar

AEPV
AEPV
Amb la col·laboració de la Conselleria
d' Educació, Investigació, Cultura i Esport
Amb el suport del Departament de Cultura
FULL-Fundació pel Llibre i la Lectura
Gran Via Ramón y Cajal, 1 - 3a
46007 València tel. 96 394 50 03
info@fundaciofull.com
Diseño y Desarrollo Web Im3diA comunicación