Utilitzem galletes pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Al prémer ‘Accepte’ consenteix aquestes galletes. Podeu obtenir-ne més informació, o bé saber com canviar-ne la configuració, fent clic a Més informació
Portada > Crítiques

Literatura cívica exemplar

Revista Lletres Valencianes núm. 46

Biografies parcials III

El projecte de les Biografies parcials, de Xavier Serra, presenta personalitats cíviques determinants en allò que anomenem el redreçament del poble valencià. És una tasca necessària, i per més que l’adjectiu podria ser coartada de qualsevol bunyol, l’autor salva eixe perill amb una admirable resolució de les seues investigacions. Perquè fa bona literatura, bàsicament: consistent en la prosa, viva en el ritme, fonamentada en tota mena de papers recòndits, lleugera en l’exposició de dades instructives, i descarada en les pròpies opinions. En el retrat de Doro Balaguer (en el volum 2, encara que per ser el dedicat als nascuts abans de la guerra, inclou els predecessors de la sèrie), Serra escriu: «Jo formo part d’una generació de valencians que gairebé ho ignora tot sobre el propi país, perquè les generacions anteriors, absorbides durant molts anys per les disputes polítiques immediates, a penes han deixat escrits informatius útils».

Aquest tercer lliurament incorpora un grapat de personatges nascuts entre l’any de començament de la Guerra Civil espanyola i el pinyol amarg i descarnat de la postguerra, del 1936 al 1940. Són Joan Francesc Mira, el fotògraf Francesc Jarque, Raimon, l’investigador Thomas F. Glick, el filòsof i renovador de l’entorn a partir de la seua implicació de dècades (acadèmica, cívica i política) Josep Lluís Blasco i el professor Albert Hauf. Gent que començà la seua activitat pública i la seua influència cívica a partir dels seixanta. Com diu Serra en la presentació del volum, el País Valencià féu eclosió en la dècada dels setanta del segle passat, i la precedent fou l’època crítica (subtítol del present volum): «Els qui llavors es mobilitzaren contra la densa capa d’estupidesa del franquisme, i contra més coses, foren a penes unes dotzenes d’estudiants universitaris i un petit nucli d’artistes i intel·lectuals. La seva aventura, atesa la precarietat del punt de partida, podria haver resultat incidental i anecdòtica. No ho fou, i els èxits del cantant Raimon aviat revelaren que s’entrava en una nova època». 

La lectura dels retrats de Serra és un plaer, argument principal per a guanyar lectors, a més de ser una efectiva medecina contra derrotismes acomodaticis i altres excuses de malfaeners. En 2009 presentava el projecte així: «El País Valencià presenta una crosta dura de rompre i poc afable, aspra, desagradable, sovint ignominiosa. No negaré que hi hagi motius per a adoptar posicions d’escapisme olímpic o de romàntica derrota. Però potser aquestes actituds també són l’efecte d’una certa mandra i d’un gust pel victimisme». Tot i proposar-nos referents dignes i ben positius, està lluny de fer hagiografies, ja que Serra té una curiositat punyent i voraç. Esperem que continue augmentant la sèrie amb molts més personatges cabdals, propers, nostrats, exemplars. I que aprofite per tal de corregir l’únic retret que fins ara se li podria plantejar: la mancança absoluta de dones. Bé sabem que sense elles no hi ha cap país a fer i qualsevol imatge col·lectiva que no les reconega corre el perill d’esdevenir una farsa inconsistent.

Eduard Ramírez

Revista Lletres Valencianes núm. 46

Biografies parcials III

Opinions Deixa la teua Opinió
No existeixen opinions per a aquest element.
Deixe la seua opinió
Títol
Valoració 0 1 2 3 4 5
  

Amunt OpinióOpinió Enviar a un amicEnviar a un amic TornarTornar

AEPV
AEPV
Amb la col·laboració de la Conselleria
d' Educació, Investigació, Cultura i Esport
Amb el suport del Departament de Cultura
FULL-Fundació pel Llibre i la Lectura
Gran Via Ramón y Cajal, 1 - 3a
46007 València tel. 96 394 50 03
info@fundaciofull.com
Diseño y Desarrollo Web Im3diA comunicación