Utilitzem galletes pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Al prémer ‘Accepte’ consenteix aquestes galletes. Podeu obtenir-ne més informació, o bé saber com canviar-ne la configuració, fent clic a Més informació
Portada > Crítiques

Llibre de les bèsties

Revista Faristol

Llibre de les bèsties

Llibre de les bèsties, Ramon Llull. Adaptació, Teresa Broseta; Il·lustrador, Miguel Ángel Giner Bou. Edicions Bromera. Alzira, 2015

El 2016 se celebrarà l’any Ramon Llull, i coincidint amb el setè centenari de la seva mort diversos projectes editorials se sumen a la commemoració endegant projectes que tenen com a objectiu principal difondre el pensament i la figura d’aquest autor dels segles XIII i XIV que ens ha deixat un llegat d’absoluta vigència.

L’adaptació que ha fet Broseta del Llibre de les bèsties, setena part del Llibre de les meravelles (també dit Fèlix), s’ajusta, quant a l’estructura, a l’obra original, dividint el curt relat en set capítols i mantenint, en certa mesura, la complexitat de la trama lul·liana. I ens expliquem: en un món en el qual les bèsties parlen la mateixa llengua que els humans i viuen en una societat similar a la humana, arriba el moment d’escollir un rei; la tria recau en el lleó i, tot i que es nomenen diferents consellers, qui mou els fils astutament i amb absoluta malícia és la guineu (Na Renard en el text lul·lià i la rabosa en valencià), la qual té per objectiu aconseguir el poder.

L’exposició de l’estratègia i els moviments promoguts per la guineu són clars, tant com ho permet un fil narratiu que sovint esdevé un xic enrevessat, i s’agraeix la concisió i fluïdesa tractant-se d’un clàssic de pes adaptat per a nens d’uns nou anys. A més, la imatge mirall entre el món animal i el món dels homes és prou precisa perquè la reflexió crítica quedi palesa. Al descobert queden, doncs, la corrupció dels mecanismes de funcionament de la societat, l’estultícia d’alguns governants que es deixen malaconsellar i les debilitats de l’ésser humà, amb l’ambició al capdavant.

Les il·lustracions, en gamma de grisos a l’interior del llibre i en color a la coberta, busquen accentuar la intenció antropomòrfica dels animals mitjançant atributs que doten de gràcia els dibuixos.


Gemma Mulet Cugat - Revista Faristol 

Llibre de les bèsties

Opinions Deixa la teua Opinió
No existeixen opinions per a aquest element.
Deixe la seua opinió
Títol
Valoració 0 1 2 3 4 5
  

Amunt OpinióOpinió Enviar a un amicEnviar a un amic TornarTornar

AEPV
AEPV
Amb la col·laboració de la Conselleria
d' Educació, Investigació, Cultura i Esport
Amb el suport del Departament de Cultura
FULL-Fundació pel Llibre i la Lectura
Gran Via Ramón y Cajal, 1 - 3a
46007 València tel. 96 394 50 03
info@fundaciofull.com
Diseño y Desarrollo Web Im3diA comunicación