Utilitzem galletes pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Al prémer ‘Accepte’ consenteix aquestes galletes. Podeu obtenir-ne més informació, o bé saber com canviar-ne la configuració, fent clic a Més informació
Portada > Crítiques

Llibre del professor

Revista Faristol

Llibre del professor

Llibre del profesor. Alexandre Bataller. Premi de Poesia Ciutat de Valencia. Edicions Bromera, Alzira 2012.

 

El Llibre del professor acostuma a ser material didàctic, complement del llibre de text, que porta solucionaris, temporalit-zacions i altres crosses per al docent. Alexandre Ba-taller, professor de secun-dària (en excedència) i actualment de formació de mestres a la Universitat de València, ens pica l'ullet i l'utilitza com a nom d'un poemari centrat en el fet d'ensenyar, de transmetre coneixements. I de gaudir-ne.

El llibre està organitzat en sentit cronològic. El poeta ens presenta els primers contactes amb els alumnes quan el curs comença, amb els horaris, l'organització de la matèria o les reunions amb els col·legues. Al llarg del llibre ens esllavissem per l'any acadèmic, i vivim els rituals de vacances o d'exàmens, de joies i de decepcions. I, al final, notem la nostàlgia o l'oblit del comiat. Aquesta estructura de linealitat cronològica ens porta a endinsar-nos en cada poema. En cadascun hi trobem punts de fuga per evocar moments intensos, descobertes, companyies fugaces que poden esdevenir perdurables. I lectures. Fem camí de la mà de la literatura: l'autor ens fa presents els escriptors compartits, transmesos als joves, que se'ls fan seus en un paisatge o en una lectura en veu alta: itineraris d'Ausiàs Marc a Ferrater, d'Elliot a Blas de Otero, amb citacions i glosses o amb evocacions i complicitats formals. Però també pistes ocultes, com pedretes que marquen un camí, i que descobrirà el lector atent, posseït ja per la literatura.

Un llibre bell i necessari. Ara que el discurs didàctic s'omple de paraules bàrbares i de tecnicismes buits, ens cal recuperar una reflexió sobre el fet d'ensenyar des de la literatura i des de l'emoció.

Ana Díaz-Plaja

http://www.clijcat.cat/faristol/paginas/detall_critiques.php?recordID=2205

 

Llibre del professor

Opinions Deixa la teua Opinió
No existeixen opinions per a aquest element.
Deixe la seua opinió
Títol
Valoració 0 1 2 3 4 5
  

Amunt OpinióOpinió Enviar a un amicEnviar a un amic TornarTornar

AEPV
AEPV
Amb la col·laboració de la Conselleria
d' Educació, Investigació, Cultura i Esport
Amb el suport del Departament de Cultura
FULL-Fundació pel Llibre i la Lectura
Gran Via Ramón y Cajal, 1 - 3a
46007 València tel. 96 394 50 03
info@fundaciofull.com
Diseño y Desarrollo Web Im3diA comunicación