Estes esgarradores memòries ficcionades relaten la trajectòria singular d’Albert Sanchis Bermell, un viatge als budells d’una València que ha desaparegut: la ciutat fluvial delimitada per les ombres de la muralla islàmica, l’esperit del Mercat i una percepció lúcida i tràgica de l’existència. Un retrat implacable del misteri i el sentit d’una vida inexorablement unida a uns carrers que no han sabut pensar-se, on la indiferència i el desarrelament han anat de la mà, davant d’una sonoritat que, amb tot, exhala encenalls d’optimisme i tendresa.
L’olor del pensament comprén quatre relats amb nom de dona, articulats al voltant de Josep, un misteriós escriptor. Irma, la protagonista del primer conte, serà també la còmplice d’aquest peculiar personatge que, després d’escriure la seua història, li proposa que llegisca i critique les seues narracions eròtiques. Ella acceptarà el joc i, al final de cada relat, Irma i Josep canviaran impressions i mantindran un diàleg irònic, ple de dobles sentits, en el qual analitzaran cada una de les aventures sexuals que s’hi expliquen.
¿Por qué Ética? viene a ser una colección de cápsulas que reflexionan acerca de la importancia y necesidad actual de la Ética no sólo en el ámbito educativo, sino también en diferentes rangos de nuestra realidad. Creado con un carácter divulgativo, el lector encontrará en este repertorio las reflexiones e inquietudes de un buen número de colaboradores provenientes de distintos ámbitos profesionales. En nuestras manos está también la reivindicación de la Ética como disciplina filosófica y como actitud humana cotidiana.
Xavier Vinader va marcar un abans i un després en el periodisme d’investigació dels Països Catalans. Els vora 150 textos aplegats en aquest llibre són una magnífica mostra del seu periodisme compromès amb la llibertat d’expressió i de la seva capacitat de recerca, d’anàlisi i de fiscalització de les clavegueres de l’Estat espanyol i de diversos nuclis de poder internacionals: dels GAL i el terrorisme d’estat a màfies diverses, tot passant per l’extrema dreta o els serveis secrets de diferents estats.
Entre floricultores vol oferir l’oportunitat d’acostar l’obra de Maria Antònia Salvà al lector actual. Demana que s’hi acari directament sense prejudicis. La tria dels poemes correspon als llibres més significatius de l’autora tot mantenint l’ordre de publicació de l’obra. S’hi mostra l’evolució: dels poemes més descriptius i narratius, els primers, als més sintètics i de condensació lírica, els posteriors.
En quin foc cremaran els secrets de la Muntanya dels Tatuats, l’abocador on viu la família del nen protagonista? Quin foc podrà consumir la seva història de pobresa, d’exclusió, de malaltia, i tanmateix de lluita, de superació, d’esperança? L’arribada de la Jessamina, una altra nena, canviarà per sempre les seves vides i provocarà els incendis de dolor i alliberament que revelaran els enigmes soterrats a la Muntanya.
Quan el professor Tomàs Bel veu entre els alumnes una viva imatge de l’americana Mary Castaway, el seu gran amor perdut fa vint anys, no sap que és a punt de tancar-se una història extraordinària, plena de ramificacionsinsospitades. Seguint diversos fils que s’entrecreuen al llarg de més de mig segle entre València i els Estats Units, Raquel Ricart novel·la l’amor incondicional i l’abandó, tramats a l’entorn de la pèrdua dels fills, els secrets, el remordiment i la redempció.
Les mestres republicanes han estat invisibilitzades històricament per raons professionals, polítiques i de gènere. Aquest llibre recupera els noms, les experiències vitals i les pràctiques pedagògiques de quatre mestres i una normalista, compromeses amb la política educativa republicana, que treballaren a les comarques valencianes. Rescata, per tant, la nostra memòria historicoeducativa a partir de memòries individuals, i conforma un discurs col·lectiu amb veus i materials plurals.
Hay gente que tiene un sol brillante sobre su cabeza. Otros, un tornado o una brisa suave… Olivia tiene una nube de lluvia que se transforma en granizo según se acerca la función del colegio. ¿Y si me sale mal?¿Y si no he ensayado lo suficiente? No hay más que echar un vistazo a nuestro alrededor para darnos cuenta de que todos llevamos encima nuestra propia nube.
Abans de morir, l’àvia Rosa va deixar a la seua neta Rosanna unes memòries en què revela el seu secret més ben guardat: quan va deixar Benilluna, es va casar amb el seu marit argentí i va emigrar a Amèrica, ja estava embarassada del seu primer amor, de qui no diu el nom. Per això, Rosanna retorna a Benilluna, on es retrobarà amb els seus orígens i des d’on reconstruirà la trajectòria vital de la iaia, marcada pel teló de fons de l’ascensió del peronisme i de la irrupció, després, de la terrible dictadura de Videla.
El 12 de març de 2020 Goyo Rodríguez publica una il·lustració. Un rostre humà amb la boca tapada per una màscara en forma de casa. La casa és el paradigma de totes les cases, aquelles en les quals ens tancaríem dos dies després. La casa, la llar, es va convertir en l’únic lloc segur del món i també des d’on miràvem un entorn que mai vam pensar que veuríem.
La Visita del General de Catalunya fou la institució que des de 1599 i fins a 1714 s?encarregà de controlar les actuacions dels membres de la Generalitat de Catalunya i corregir-ne les corrupteles. Aquest llibre reconstrueix la seva història ?des dels seus orígens a les Corts catalanes del segle XV fins a la seva supressió juntament amb la resta d?institucions catalanes l?any 1716?, les relacions que mantingué amb els altres poders polítics i jurisdiccionals de la Catalunya moderna, el seu funcionament, els resultats de les seves inspeccions, l?economia i la seva composició social.