Utilitzem galletes pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Al prémer ‘Accepte’ consenteix aquestes galletes. Podeu obtenir-ne més informació, o bé saber com canviar-ne la configuració, fent clic a Més informació
Portada > Crítiques

Lliçons d’absència

Revista Lletres Valencianes núm. 29

Segunda parte

Segunda parte. Javier Montes. Editorial Pre-textos. València, 2010

Segunda parte és una novel·la sobre un triangle peculiar. En ella quatre persones juguen a oblidar i començar de zero. D’ací el títol, de l’intent de reconstruir un passat que se’ns esmuny entre les mans i de reflexionar sobre el que hem aprés.

El relat comença amb molta força, en el mig del no res, perduts en la emoció d’una cerimònia, un casament que se celebra al camp, envoltats de verd i silenci, així coneixem en Miguel i en Rule, dos dels protagonistes de la novel·la. En aquests moments de tensió i expectació, just quan els nuvis recorren al ritual de dir «sí vull», en Rule –astut com sempre o més innocent que mai– decideix amollar-li a Miguel una decisió que duu al cap des de fa temps: marxar a Brasil per tal d’ampliar el negoci.

Així comença la història, si bé el lector té la sensació que aquesta ja du temps en el seu cap, el temps que fa que Miguel i Rule es coneixen. En realitat, només fa un any, però suficient perquè l’amor s’hi haja fet un lloc important i perquè Rule se n’haja cansat i desitge canviar d’«aires».

Dit i fet, Rule se’n va a Brasil i Miguel es queda perdut enmig de l’estiu asfixiant de Madrid, esperant que sone el telèfon. En canvi, a penes si sona, i quan ho fa, la comunicació és pèssima o els comentaris esdevenen desafortunats i millor no haver dit res. I així és com evoluciona el desencant d’aquests dos amants, protagonistes d’una relació que aviat es veu visitada per dues persones més, fins esdevenir un trama de triangle amorós peculiar, on el rival serà al mateix temps objecte de desig. En canvi, la història que conta la novel·la no acaba de seduir el lector, almenys aquesta lectora.

Ben mirat, l’elogi que jo en faria, de Montes, s’aproxima més a com conta les coses que a les coses que conta, i és per això que la novel·la en els seus primers dos capítols captiva amb força, perquè a l’inici hi ha un desplegament de teatralitat que pot amb tot.

A més de ser generós a l’hora de regalar pinzellades iròniques cap a certs clixés socialment assumits, bé a través de la descripció de situacions quotidianes, de certs ambients o de personatges, heus ací on s’escau reconéixer que Montes és un mestre de contar, d’entretenir-se en trivialitats exquisides, de recrear escenaris i de dosificar la tensió.

Tot plegat, el ben cert és que aquest jove escriptor no perd ocasió de jugar amb el detall. En canvi, la història que hi conta manca d’atractiu, de força, la qual cosa podria desencantar els seus lectors.

Tanmateix, els temes que hi tracta són sempre benvinguts. El desig, el desencant, i l’oblit estan presents en aquesta història on el cinema és un personatge més, i on tenim la sensació que el narrador sap apropar-se als protagonistes i retratar primerament les seues emocions, records i vanitats.

Així doncs, Segunda parte és una novel·la que incita a pensar en allò que aprenem dels absents, de les històries d’amor passades i que recorda amb quina força evoquem allò que ens queda de l’amor quan desapareix la persona estimada.

Lourdes Toledo
Lletres Valencianes, nº 29

http://dglab.cult.gva.es/Libro/revista-lletres/Numero29secciones/narrativa.pdf

 

Segunda parte

Opinions Deixa la teua Opinió
No existeixen opinions per a aquest element.
Deixe la seua opinió
Títol
Valoració 0 1 2 3 4 5
  

Amunt OpinióOpinió Enviar a un amicEnviar a un amic TornarTornar

AEPV
AEPV
Amb la col·laboració de la Conselleria
d' Educació, Investigació, Cultura i Esport
Amb el suport del Departament de Cultura
FULL-Fundació pel Llibre i la Lectura
Gran Via Ramón y Cajal, 1 - 3a
46007 València tel. 96 394 50 03
info@fundaciofull.com
Diseño y Desarrollo Web Im3diA comunicación