Utilitzem galletes pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Al prémer ‘Accepte’ consenteix aquestes galletes. Podeu obtenir-ne més informació, o bé saber com canviar-ne la configuració, fent clic a Més informació
Portada > Crítiques

Llull, Casagran i Carrasco: la conjura de les bèsties

Revista Lletres Valencianes núm. 43

El llibre de les bèsties

El llibre de les bèsties Ramon Llull.  Roc Casagran / Adaptació. Aitana Carrasco / Il·lustradora. Sembra Llibres. Carcaixent, 2015

Una de les tasques més ingrates que els humans hem assignat als animals –d’entre tantes, possiblement la més indigna– és la de fer-los servir de mirall on (re)descobrir les nostres pròpies misèries a través de les faules. Deixant a part eixa mostra més de crueltat vers les nostres germanes les bèsties, és ben cert que el fet de radiografiar el nostre comportament mitjançant la humanització d’aquestes ens ha permés despersonalitzar el relat, sense la necessitat d’assenyalar ningú amb el dit, i deixar un document dels trets de l’ànima humana que perviuen des d’antic, amb la paraula escrita i dibuixada. A més a més, analitzar-nos i castigar-nos com a espècie d’una manera tan caricaturesca ho fa tot molt més suportable i infinitament més divertit. Com va dir Oscar Wilde: «si voleu dir-los la veritat, feu-los riure o us mataran».

Eixa capacitat d’esdevenir un clàssic immortal que tenen algunes faules que analitzen la condició humana és el reflex no només de l’encert dels autors a l’hora de posar el dit en la nafra, sinó també de la nostra tossudesa i del nostre menyspreu per aprendre de les experiències del passat. Eixa condició de clàssic immortal és, d’entre tants, un més dels valors del «Llibre de les bèsties», del mallorquí Ramon Llull, escrit fa més de 700 anys. Inclòs com un capítol més del seu Fèlix, o Llibre de les meravelles, el relat del «Llibre de les bèsties» elabora un retrat politicosocial de les relacions jeràrquiques del poder en l’edat mitjana i les intrigues d’un grup d’animals per a aconseguir-ho.

Recuperat com un relat en si mateix per l’editorial Sembra Llibres mitjançant l’adaptació de Roc Casagran (Sabadell, 1980) i amb les il·lustracions d’Aitana Carrasco (València, 1978), esta nova edició del Llibre de les bèsties té unes quantes virtuts a destacar: en primer lloc, la preocupant actualitat que té, amb un grup d’animals que exemplifiquen la roïndat de les relacions de poder, encapçalat per la rabosa Renard, incitadora d’assassinats, traïcions i conjures de tot tipus per tal d’aconseguir els favors dels poderosos i, en últim terme, el poder absolut; en segon lloc, l’acurada actualització lingüística feta per Roc Casagran que, tot i respectar el text original, fa que la lectura siga molt més lleugera, amena i accessible, i, en tercer lloc, però igualment important, hi destaca la sobrietat i l’elegància de les il·lustracions d’Aitana Carrasco, que ens presenten cada personatge posant l’accent en la seua «personalitat» i el seu caràcter, mitjançant collages d’animals formats per retalls d’antics gravats que, ben encertadament, donen la idea de ser menyspreables éssers humans disfressats i que, novament, juguen amb l’atemporalitat dels fets narrats i a propòsit de qui s’està parlant en realitat.

I tot això amb l’humor satíric d’un Ramon Llull, capaç dels més elegants, subtils i divertits diàlegs. Una xicoteta joia de llibre elaborat gràcies a la bona sintonia de sis urpes: les de Llull, Casagran i Carrasco; com succeeix, en fi, quan tres bèsties es conjuren per fer un bon llibre.


Manuel Garrido

El llibre de les bèsties

Opinions Deixa la teua Opinió
No existeixen opinions per a aquest element.
Deixe la seua opinió
Títol
Valoració 0 1 2 3 4 5
  

Amunt OpinióOpinió Enviar a un amicEnviar a un amic TornarTornar

AEPV
AEPV
Amb la col·laboració de la Conselleria
d' Educació, Investigació, Cultura i Esport
Amb el suport del Departament de Cultura
FULL-Fundació pel Llibre i la Lectura
Gran Via Ramón y Cajal, 1 - 3a
46007 València tel. 96 394 50 03
info@fundaciofull.com
Diseño y Desarrollo Web Im3diA comunicación