Utilitzem galletes pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Al prémer ‘Accepte’ consenteix aquestes galletes. Podeu obtenir-ne més informació, o bé saber com canviar-ne la configuració, fent clic a Més informació
Portada > Crítiques

L’única passió noble

Revista Lletres Valencianes núm. 51 / Lluís Alpera

L’única passió noble

Joan Garí (Borriana, 1965), que ha cultivat diferents gèneres literaris –novel·la, periodisme, assaig–, demostra un cop més la seua passió per aquest darrer gènere. L’assaig és, sobretot per a l’autor borrianenc, on millor es troba a ell mateix, per allò que amb les idees «tempteja, indaga, ensuma, presumeix». Garí ens adverteix, ja d’entrada, que el present llibre no és cap estudi tècnic, ni un compendi acadèmic, ni una recensió històrica, ni l’exposició sistemàtica d’una teoria. Senzillament és un assaig, en la línia que van marcar dos dels genis més universals del gènere: Michel Eyquem de Montaigne i Joan Fuster. Precisament, Joan Garí se serveix de mantenir unes converses –més bé hauríem de parlar d’unes confessions de l’autor de Borriana– amb madame Mähler-Besse (1920-2012), propietària del castell on l’assagista francés va escriure els seus famosos Essais. Aquestes converses de Garí giren entorn dels valencians i el seu país, principalment.

Un dels temes que més fascina l’assagista Garí és el de la persistència de l’impacte fusterià arran de la publicació de dues de les obres més importants –i polèmiques– de l’escriptor suecà: Nosaltres els valencians i El País Valenciano, que es publicaren ja fa més de cinquanta anys. Garí creu que el que realment li interessa de l’escriptor suecà és el «projecte utòpic» del mestre –«l’única passió digna»!– més que no pas la posteritat de l’intel·lectual, de l’assagista, tan contestat des del poble gens il·lustrat o pels mateixos polítics. Garí interpreta que la rúbrica del fracàs comporta la constatació victoriosa d’un orgull intel·lectual, en la via de l’estirp del vell Montaigne. L’escriptor borrianenc, al llarg de les «converses», posa força èmfasi, dins la «provisionalitat» del propis assajos, per «agermanar» Fuster amb Montaigne dins el tarannà dels seus assajos respectius, en la voluntat de viatjar i adquirir coneixences universals i «regurgitar» les cavil·lacions i les emocions adquirides a través d’un sòlid retir a la «torre» o a casa i pair-ho tot  mitjançant aquest gènere literari tan ben triat i desenvolupat. Per la seua banda, Joan Garí s’afegeix, ben orgullós, a l’operació dels mestres esmentats i cerca, així mateix, un refugi propi on subratllar damunt de «bigues de fusta» tot allò que més li ha impactat sobre els viatges, la literatura, la política i les ciències socials.

En definitiva, «les converses» o els monòlegs assagístics de Garí funcionen poderosament damunt d’una lectura atenta entorn dels diversos problemes del nostre país, de la supervivència de la llengua, de la posteritat fusteriana, de les generacions literàries valencianes, dels diferents matisos entre Montaigne i Fuster, sobre la sexualitat i l’homosexualitat del darrer, etc. De segur que passareu molt bona estona amb la lectura d’aquest assaig agosarat. Particularment, m’ha obligat a posar-me de nou de capçalera els Essais de Montaigne (en l’edició de Classiques Garnier, París, 1952), així com El País Valenciano i Nosaltres els valencians de Fuster.

LLUÍS ALPERA

Revista Lletres Valencianes núm. 51 

L’única passió noble

Opinions Deixa la teua Opinió
No existeixen opinions per a aquest element.
Deixe la seua opinió
Títol
Valoració 0 1 2 3 4 5
  

Amunt OpinióOpinió Enviar a un amicEnviar a un amic TornarTornar

AEPV
AEPV
Amb la col·laboració de la Conselleria
d' Educació, Investigació, Cultura i Esport
Amb el suport del Departament de Cultura
FULL-Fundació pel Llibre i la Lectura
Gran Via Ramón y Cajal, 1 - 3a
46007 València tel. 96 394 50 03
info@fundaciofull.com
Diseño y Desarrollo Web Im3diA comunicación