Utilitzem galletes pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Al prémer ‘Accepte’ consenteix aquestes galletes. Podeu obtenir-ne més informació, o bé saber com canviar-ne la configuració, fent clic a Més informació
Portada > Autors/es

Maria Josep Picó

Biografia
Bibliografia
Llibres en llibresvalencians.com
Crítiques

Biografia

Maria Josep  Picó

Maria Josep Picó i Garcés (Sagunt, 1973) és periodista, escriptora i divulgadora científica. Després de la seua llicenciatura en Ciències de la Informació i col·laborar en diversos mitjans, va iniciar la seua especialització en medi ambient al diari Levante-El Mercantil Valenciano. Posteriorment, va traslladar-se a Barcelona per crear i dirigir la revista 'Nat', de divulgació de natura, medi ambient i ciència, de l'editorial Sàpiens Publicacions. En 2005 va aconseguir el Premi Nacional de Periodisme Ambiental, atorgat pel Ministeri de Medi ambient, i, actualment, treballa en la Càtedra de Divulgació de la Ciència de la Universitat de València. A més, col·labora amb la revista Mètode de difusió científica de la mateixa entitat acadèmica i amb articles d'ecologia, medi ambient i meteorologia a diaris del grup Editorial Premsa Ibèrica com ara Levante-El Mercantil Valenciano, Diari de Mallorca, Diario de Ibiza, Informació i Diari de Girona.

També imparteix de manera habitual conferències i cursos sobre temàtiques de medi ambient, sostenibilitat, canvi climàtic, comunicació ambiental o divulgació científica, mentre que en el vessant docent, coordina el mòdul de Periodisme Ambiental del Màster de Comunicació Científica, Sanitària i Ambiental de la Universitat Pompeu Fabra. Anteriorment, va donar classes al Màster de Gestió Ambiental i Desenvolupament Sostenible de l'Institut Mediterrani per al Desenvolupament Sostenible (Imedes).

És autora dels llibres 'El canvi climàtic a casa nostra' (Bromera, 2007), 'El Planeta i tu. Idees pràctiques per a cuidar el medi ambient' (Bromera, 2008), 'Inventat en català' (Mina, Edicions 62, 2008) i 'Les veus del CADS' (Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible de la Generalitat de Catalunya, 2009). A més, ha participat en diverses obres col·lectives, com ara: 'Diccionari Crític sobre l'Aigua en el País Valencià' (Fundació Just Ramírez, 2004); 'Llibre Verd del Medi Ambient de la Comunitat Valenciana' (Federació Escola Valenciana, 2006); 'Territori valencià i canvi climàtic' (Edicions 96, 2008); 'Periodisme ambiental. Análisis de un cambio cultural en España' (Fundación Gas Natural,  2008); 'Fora d'equilibri. Noves fronteres de la ciència, l'art i el pensament' (Generalitat de Catalunya, 2008); 'Ara, País Valencià. Reflexions i experiències de la generació que ve' (Universitat de València, 2009); 'Guía para periodistas sobre cambio climático y negociación internacional' (Ministerio de Medio Ambiente y Medio Rural y Marino, 2009) o 'Celuloide integral' (Museu Valencià de la Il·lustració i de la Modernitat, 2010).

Maria Josep Picó ha aconseguit premis com ara el guardó Jaume I de la Institució Cultural de la Franja de Ponent, mentre que l'Associació de Publicacions Periòdiques en Català (APPEC) va concedir a 'Nat' el premi a la Millor nova revista de 2005, sota la seua direcció. També va rebre el premi Cavanilles 2007 del Centre Excursionista de València i l'Amanita caesarea 2003 del Grup d'Estudis del Camp de Morvedre per la seua tasca periodística en la divulgació i defensa del medi ambient.

Ha participat en comitès assessors de Medi Ambient i Ciència per a organitzacions com ara la Federació d'Escoles en Valencià o administracions públiques, per exemple, la regidoria de Cultura de l'Ajuntament de Barcelona i el departament de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat de Catalunya, a l'àrea KRTU (Cultura, Recerca, Tecnologia, Universals. Actualment, és membre dels consells assessors de la revista l'Espill de la Universitat de València i de l'Institut del Territori.

A més, ha estat coordinadora del Grup d'Informadors Ambientals de l'Associació Catalana de Comunicació Científica, al qual encara pertany, i és membre de l'Asociación Española de Periodistas de Información Ambiental (APIA).

Enllaços:

www.uv.es/cdciencia

www.metode.cat

www.accc.cat

www.apiaweb.org

www.idtweb.org 

Amunt Enviar a un amicEnviar a un amic TornarTornar

AEPV
AEPV
Amb la col·laboració de la Conselleria
d' Educació, Investigació, Cultura i Esport
Amb el suport del Departament de Cultura
FULL-Fundació pel Llibre i la Lectura
Gran Via Ramón y Cajal, 1 - 3a
46007 València tel. 96 394 50 03
info@fundaciofull.com
Diseño y Desarrollo Web Im3diA comunicación