Utilitzem galletes pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Al prémer ‘Accepte’ consenteix aquestes galletes. Podeu obtenir-ne més informació, o bé saber com canviar-ne la configuració, fent clic a Més informació
Portada > Crítiques

Mirar el món és interpretar-lo

Revista Lletres Valencianes núm. 29

PARETS

Parets. Laia Noguera. Edicions 96. La Pobla Llarga. 2011.

Laia Noguera ens presenta una lectura del món exterior il·luminat des de l’interior: la distància que va de la «solitud precisa, / com una taca a les tovalles noves» a «dolors / que són un autobús a l’autopista».

Acaben d’aparéixer els números 15 i 16 de la col·lecció de plaquettes «Razef», d’edicions 96.Vista amb certa perspectiva ja, aquesta col·lecció impressiona. Per la voluntat i pels resultats.Amb una periodicitat regular han fet avançar la nòmina de dos en dos: un original i una traducció, cada vegada, tot demostrant que la qualitat depén més de l’esforç personal que de les altres variables. I la nòmina ho demostra. Hi han publicat, a més d’inèdits, autors com S. Jàfer,M. Pérez Saldanya, B.Mezquita,... i, entre els traduïts: Iannis Ritsos,Miren Agur Meabe, Ibn Khafaja,Walt Whitman,... Una col·lecció imprescindible per a aquells que estimen la poesia.

I el número 16 correspon a Laia Noguera (1983), una de les autores «joves» que ha desenvolupat una poesia més personal i sòlida.Aquesta consolidació es pot resseguir perfectament a les darreres publicacions: Triomf (2009), L’U (2010,amb fotografies de F.Morrison) i ara aquest Parets (2011).

Crec que mai no havia vist –o molt poques vegades– un text tan adaptat al format plaquette: breu i redó, amb un punt i contrapunt a cada pàgina (un poema a dalt i un altre a baix que el puntualitza). Amb el mèrit afegit d’ésser totalment coherent amb l’imaginari que ha bastit al llarg dels seus últims llibre: l’individu com un còdol aïllat i alhora partícip del món que l’envolta, amb la voluntat de participar-hi.

En aquest cas, però, els elements de la naturalesa –l’imaginari– han estat substituïts pels elements del nostre entorn urbà i humà: hi apareixen centres comercials, autobusos, autopistes, aquaris, lletsons tallats, parets, mobles,... i on el còdol ara és la casa, que també interfereix en el món exterior, com els troncs i les pedres: «Hi havia casa nostra / i el món de fora, / il·luminat/ per la nostra finestra».

Així –amb el rerefons de les relacions personals i en un continu on un poema succeeix el següent com les baules d’una cadena d’actes i conseqüències– la poeta reflexiona sobre les relacions entre les persones i entre cada persona i el món amb senzillesa aparent i reflexió profunda. Triarem només dos exemples, el primer més referenciat al nivell personal: «Hem somiat que menjàvem / a la mateixa taula / i que el silenci era tou/ i calent com el pa. / I m’he despertat partida / com les engrunes. // Vam dissimular/ fins que els vestits es van fer vells.» I el segon més reflexiu sobre la relació amb la realitat: «La finesa de viure/ no al costat de les coses, sinó a dintre. // Ara et tornaria a dir que no». En resum, una lectura imprescindible per a saber per on circula un dels corrents més interessants de la nova poesia.

http://dglb.cult.gva.es/Libro/revista-lletres/Numero29secciones/poesia.pdf

Josep Lluís Roig

 

Lletres Valencianes, nº 29

PARETS

Opinions Deixa la teua Opinió
No existeixen opinions per a aquest element.
Deixe la seua opinió
Títol
Valoració 0 1 2 3 4 5
  

Amunt OpinióOpinió Enviar a un amicEnviar a un amic TornarTornar

AEPV
AEPV
Amb la col·laboració de la Conselleria
d' Educació, Investigació, Cultura i Esport
Amb el suport del Departament de Cultura
FULL-Fundació pel Llibre i la Lectura
Gran Via Ramón y Cajal, 1 - 3a
46007 València tel. 96 394 50 03
info@fundaciofull.com
Diseño y Desarrollo Web Im3diA comunicación