Utilitzem galletes pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Al prémer ‘Accepte’ consenteix aquestes galletes. Podeu obtenir-ne més informació, o bé saber com canviar-ne la configuració, fent clic a Més informació
Portada > Crítiques

'Molècules'

Revista Lletres Valencianes núm. 46 - Maria Salvador

Molècules. Els elements i l'arquitectura de tot

Quan Theodore Gray llegia les memòries d’Oliver Sacks, recentment desaparegut, va entendre que la taula periòdica del Museu de Ciències de Kensington que descrivia Sacks era, en efecte, una taula. Una taula amb potes, una taula periòdica taula. Un malentès que només durà uns moments.

Per aquest malentès, i per una sèrie de casualitats i necessitats, va construir una taula amb els símbols dels elements gravats i amb fusta de diferent classe: «A wooden table table», diu ell mateix. Una taula periòdica que és una taula. Va guanyar l’Ig Nobel; una espècie de broma, però que a ell li ha servit per a construir el relat sobre com començà la seua fascinació per la taula periòdica: a partir d’ací va escriure un llibre fascinant, The Elements: A Visual Exploration of Every Known Atom in the Univers, una guia visual, original, d’una cosa poc donada a l’originalitat com la presentació dels elements.

Amb el mateix estil i la mateixa capacitat per a sorprendre’ns, Gray ens acosta aquest Molècules, segon llibre de la sèrie sobre química. Es tracta d’una trilogia lògica: primer els elements, més senzills, després les molècules, i finalment, el darrer llibre, encara no publicat, que versarà sobre les reaccions.

En les primeres pàgines, l’autor ens explica d’una manera transparent què és un àtom, quines són les forces que els uneixen per formar les molècules –que representa amb uns bonics núvols blaus al voltant del nucli de cada element per recordar-nos la petitesa i la quantitat de «buit» que hi trobem– i els tipus de nomenclatures, els noms que posaven els alquimistes, els noms comuns i la nomenclatura científica.

Després, ens ofereix un ventall de molècules interessants. És l’interés, lluny de controvèrsies, el que mana a l’elecció d’aquestes molècules i no d’altres. Al contrari que en Elements, ací no hi havia guia que diguera què incloure i què no. Sabons i olis, amb l’explicació de la relació del sabó i l’aparició de la vida, «El sabó fa una cosa tan extraordinària com ho seria aconseguir la pau al món», ens diu; les drogues i l’asbest, els edulcorants artificials i naturals, els pigments i les fibres, les roques i els minerals.

Totes les explicacions al llarg del llibre són clares, la informació de les molècules escollides és adient, gens farragosa, amb consideracions històriques o ambientals, i sovint, també amb tocs d’humor. Cal destacar també el capítol dedicat als conceptes de natural i artificial i la implicació que té, o no, sobre la seguretat alimentària.

Les fotografies de Nick Mann, com ocorre en el llibre anterior, són inusuals, belles i, encara que torne a repetir-me, fascinants: una copa de vi plena de petroli, una flama de metà que encén una pàgina negra, una calavera de magnetita. Només van deixar fora, per ordre de l’editor, una formosa planta de marihuana que ocupava tota una pàgina.

Apassionat, com hem vist, per la química, l’autor és cofundador de l’empresa de software Wolfram Research, responsable d’articles a la revista Popular Science, i d’altres llibres divulgatius, com ara Mad Science, on intenta demostrar principis científics mitjançant experiments que pots fer a casa («però no deuries», afig, amb el seu to simpàtic).

Com ocorre amb els grans divulgadors, aconsegueix transmetre, com si fóra una reacció química, la mateixa passió al lector.

Maria Salvador Lluch

Revista Lletres Valencianes núm. 46

Molècules. Els elements i l'arquitectura de tot

Opinions Deixa la teua Opinió
No existeixen opinions per a aquest element.
Deixe la seua opinió
Títol
Valoració 0 1 2 3 4 5
  

Amunt OpinióOpinió Enviar a un amicEnviar a un amic TornarTornar

AEPV
AEPV
Amb la col·laboració de la Conselleria
d' Educació, Investigació, Cultura i Esport
Amb el suport del Departament de Cultura
FULL-Fundació pel Llibre i la Lectura
Gran Via Ramón y Cajal, 1 - 3a
46007 València tel. 96 394 50 03
info@fundaciofull.com
Diseño y Desarrollo Web Im3diA comunicación